Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 4η συνάντηση τοπικών φορέων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου DETOCS (Decarbonising the Tourism Industry Post-Covid-19 Support) του προγράμματος INTERREG EUROPE. Στο έργο συμμετέχουν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, στοχεύει στη βελτίωση πολιτικών για την απανθρακοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας, με έμφαση στις ξενοδοχειακές υποδομές.
Παρουσίαση Προόδου και Καλών Πρακτικών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιώργος Αγγελάκης από το ΜΑΙΧ παρουσίασε την πρόοδο του έργου και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο εξωτερικός συνεργάτης Ιωάννης Βουρδουμπάς παρουσίασε τις καλές πρακτικές για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός αρχείου επιτυχημένων παραδειγμάτων τουριστικών επιχειρήσεων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα. Το αρχείο αυτό, που θα περιλαμβάνει 25 περιπτώσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών μέσω της ιστοσελίδας του έργου.
Συμμετέχοντες και Συνεργασίες
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Κρήτης, δήμους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών ήταν:
- ΜΑΙΧ: Γιώργος Αγγελάκης
- Περιφέρεια Κρήτης: Μαρία Αποστολάκη
- Δήμοι: Κατερίνα Λίτου (Δήμος Πλατανιά), Ανδρέας Περράκης (Δήμος Καντάνου-Σελίνου)
- Ξενοδόχοι και φορείς τουρισμού: Εμμανουήλ Σταματάκης (Ένωση Ξενοδόχων Χανίων), Γιώργος Ρενιέρης (Renieris Hotel), Αναστάσιος Γούργουρας (Milia Mountain Retreat & Restaurant)
- Ακαδημαϊκά και τεχνικά ιδρύματα: Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρήτης), Σπυρίδων Καλησπεράκης (ΤΕΕ/ΤΔΚ Ρεθύμνου), Νικόλαος Ξυνίδης (ΤΕΕ/ΤΔΚ Χανίων).
Διακρατική Συνεργασία
Το DETOCS ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Συντονιστής του έργου είναι το Ενεργειακό Γραφείο του Ποντρέιβ στη Σλοβενία, ενώ συμμετέχουν φορείς από εννέα χώρες, όπως το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας, ο Δήμος Καμπομπάσο της Ιταλίας, ο Δήμος Μίντελμπουρχ της Ολλανδίας, καθώς και οργανισμοί από τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.
Το έργο αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών για την επίτευξη του στόχου της απανθρακοποίησης της τουριστικής βιομηχανίας.