13.8 C
Chania
Monday, December 16, 2024
13.8 C
Chania
Monday, December 16, 2024

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates χρηματοδοτεί έρευνα του ΙΤΕ Κρήτης

Ημερομηνία:

Τη χρηματοδότηση θα λάβει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ για έρευνα που στοχεύει στην ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων, για τον έλεγχο των κουνουπιών της ελονοσίας που προκαλεί 400-500 χιλ. θανάτους ετησίως

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (IMBB-ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης ανακοίνωσε την έναρξη ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εντομοκτόνων για τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταδίδουν ελονοσία και θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα του Διευθυντή του IMBB και Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννη Βόντα.

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τεράστια επιβάρυνση για την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου και με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θανατηφόρες περιπτώσεις ετησίως, κυρίως παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Σήμερα η πρόληψη της νόσου βασίζεται κυρίως στη χρήση εντομοκτόνων. Ωστόσο, η αντοχή στα εντομοκτόνα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τη δημόσια υγεία, με ορισμένους πληθυσμούς κουνουπιών να εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε όλες τις κατηγορίες εντομοκτόνων. Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη νέων καινοτόμων βιοεντομοκτόνων και βιοτεχνολογικών λύσεων αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι μεγάλης προτεραιότητας για τον έλεγχο αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.

Το έργο που θα ξεκινήσει στο IMBB-ΙΤΕ και θα εκπονηθεί σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των πιθανών γονιδίων που μπορούν να αποτελέσουν μοριακούς στόχους για τον έλεγχο των κουνουπιών.

Θα εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση βιοτεχνολογίας, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία του εργαστηρίου και τις τεχνολογίες αιχμής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, με έμφαση στην ανακάλυψη βιολογικής προέλευσης βιοεντομοκτόνων, που είναι πιο αποτελεσματικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά χημικά εντομοκτόνα. Το αποτέλεσμα θα διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων στρατηγικών και πρακτικών για τον έλεγχο της ελονοσίας και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι ανεξέλεγκτη. Η έρευνα θα συμβάλει στην καταπολέμηση των κουνουπιών και στην πρόληψη μεταδιδόμενων μέσω εντόμων ασθενειών πέραν της ελονοσίας, και σε άλλες περιοχές που απειλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή η σημαντική ερευνητική επιχορήγηση θα αξιοποιήσει και θα ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία μας στον χώρο της ‘Πράσινης’ Βιοτεχνολογίας και των μοριακών προσεγγίσεων για θέματα Δημόσιας Υγείας και θα επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών», δήλωσε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Βόντας.

«Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για το ΙΤΕ και την Ελλάδα η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας με έναν από τους σημαντικότερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, σε ένα έργο με τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά Ινστιτούτα στον τομέα των βιοεπιστημών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα, υποδομές τελευταίας τεχνολογίας και με ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το IMBB ιδρύθηκε από τον καθηγητή Φώτη Καφάτο το 1983, έναν πρωτοπόρο μοριακό βιολόγο, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά και στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου για την έρευνα σε φορείς ελονοσίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοκάρει το βίντεο από τον «πιστολέρο» αυτοδιοικητικό στην καφετέρια στη Γεωργιούπολη!

Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει περιστατικό με πυροβολισμούς...

Δημήτρης Ήμελλος: Συγκινούν τα «αντίο» των συναδέλφων του

Πένθος στον καλλιτεχνικό χώρο με το χαμό του Δημήτρη Ήμελλου....

7 οι νεκροί του ναυαγίου της Γαύδου – Φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί

Οι σοροί δύο ακόμα μεταναστών εντοπίστηκαν την Παρασκευή στην...

Tέσσερις Έλληνες δοκιμάζουν νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ – Πότε θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές

Θεραπευτικό χτύπημα σε τρία νοσήματα που αποτελούν μείζονα προβλήματα...