Αντιγράφουμε από άρθρο του Μάνου Βουλαρινού για το Athens Voice για το δυστύχημα στη Σούδα:
Για να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να εξασφαλίσει ότι ένας αστυνομικός δεν θα κληθεί να επιβάλει τον νόμο και την τάξη στον μπαμπά του, τη μαμά του, τα αδέρφια του, τα ξαδέρφια του, τους συμμαθητές του από το σχολείο κ.λπ. Όμως ο σοφός νομοθέτης (κάποιοι τον αποκαλούν «κουφάλα» αλλά εννοούν ακριβώς το ίδιο πράγμα) δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που πληρώνονται για να επιβάλουν τον νόμο να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν στο χωριό τους.
Ξαφνικά λοιπόν το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης στον τόπο τους… Να, σαν αυτό που έγινε στο ποδόσφαιρο, στην Σούπερ Λίγκα, που ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα είναι οι Έλληνες διαιτητές και αποφάσισαν να έρχονται ξένοι. Οι ξένοι συνεχίζουν να κάνουν λάθη και οι ομάδες συνεχίζονται να διαμαρτύρονται. Ο Άρης μάλιστα ζήτησε στους αγώνες του να αγωνίζονται ξανά Έλληνες διαιτητές.
Είναι ρηχή αυτή η οπτική γιατί αυτό που κάνει είναι απλά να πετάει το μπαλάκι αλλού, στους αστυνομικούς και όχι σε αυτούς πάνω από τους αστυνομικούς που φέρουν την κύρια ευθύνη…
Αν το πρόβλημα είναι η εντοπιότητα, τότε γιατί στο Ηράκλειο που έχουν και εκεί Ηρακλειώτες αστυνομικούς, τα θανατηφόρα τροχαία είναι πολύ λιγότερα;
Χαρακτηριστικό είναι και το εξής:
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο Ηράκλειο οι παραβάσεις που βρισκόταν στο όριο του αυτοφώρου, στο 94% αυτών εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτόφωρου.
Στα Χανιά όμως, στις παραβάσεις στο όριο του αυτοφώρου, τελικώς εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία μόλις στο 18%!
Αυτή η τρομακτική διαφορά στην εφαρμογή αυτού που ορίζει ο νόμος δεν οφείλεται στην εντοπιότητα και όποιος αδυνατεί να το καταλάβει είτε είναι βλάκας είτε εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
Όμως, ακόμη και εκεί να μείνουμε είναι πάλι λάθος, γιατί σύμφωνα πάλι με τον ίδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης, η διαδικασία του αυτόφωρου τηρείται σε υψηλά επίπεδα στο Ρέθυμνο και αυτό φαίνεται να μην είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να αποτρέπει θανατηφόρα τροχαία αφού ο νομός Ρεθύμνου είχε το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Κρήτη.
Οπότε, είναι ξεκάθαρο. Οι υπεραπλουστεύσεις είναι ωραίες για κατανάλωση, αλλά δεν προσφέρουν κάποιο μονοπάτι για να βελτιωθεί πραγματικά η κατάσταση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν φέρουμε αστυνομικούς από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανία…