Σήμερα Τρίτη 21η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού – θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΛΑΚΗ», στις 20:00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).Η εκδήλωση έχει συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την 72η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης και συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Κέντρο Νεοκλασσικής Γλυπτικής “Νίκος Σοφιαλάκης”.
Τα γλυπτά του Νίκου Σοφιαλάκη “αφηγούνται” το Χρονικό της Μάχης της Κρήτης στη Μνημειακή Σύνθεση, από πεντελικό μάρμαρο συνολικού μήκους 18 μέτρων που κοσμεί ως Ζωφόρος το Μουσείο-Ηρώο Εθνικής Αντίστασης Κρήτης στις Πατέλλες Ηρακλείου.
Η έκδοση παρουσιάζει τη μνημειώδη σύνθεση του Ρεθυμνιώτη γλύπτη, με θέμα την ομώνυμη Μάχη του Β’ Π. Π. και αφηγείται μέσα από την εικαστική ματιά του καλλιτέχνη, το Χρονικό της Ιστορικής αυτής Μάχης που σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο την Ελληνική, αλλά την Παγκόσμια Ιστορία.
Την έκδοση προλογίζει ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου, Γεώργιος Π. Χρανιώτης, Αντιναύαρχος (εα) Π.Ν., ενώ τα κείμενα φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Παυλόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Ζέττας Αντωνοπούλου, Ιστορικού Τέχνης, MSc Προστασίας Μνημείων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Υποψήφιας Διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη μετάφραση των κειμένων στην αγγλική γλώσσα έχει επιμεληθεί η Φραντζέσκα-Νικόλ Χρανιώτη, Κοινωνιολόγος-Θρησκιολόγος, εγγονή του γλύπτη και υπεύθυνη έρευνας του έργου του.
Τα κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά-αγγλικά) των 72 σελίδων, παρουσιάζουν την πορεία του έργου από τη στιγμή της ανάθεσης της δημιουργίας του στο γλύπτη από τον επικεφαλής της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά, τη σύλληψή του στο σχέδιο, τη δημιουργία του επάνω σε πλάκες πεντελικού μαρμάρου συνολικού μήκους 18 μέτρων, την επίσημη παρουσίασή του στο κοινό έως την τοποθέτησή του, ως Ζωφόρος στο Μουσείο- Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στην έκδοση περιλαμβάνεται ανάλυση της μνημειακής αυτής Ζωφόρου, όπως επίσης και εκτενής αναφορά στην Προσωπικότητα, τη Ζωή και το Έργο του καλλιτέχνη Νίκου Σοφιαλάκη που γεννήθηκε το 1914 στους Έρφους Μυλοποτάμου Κρήτης, και απεβίωσε το 2002 στην Αθήνα.
Ο Σοφιαλάκης, θεωρείται ένας από τους επιγόνους της Αρχαίας Ελληνικής Γλυπτικής Παράδοσης, με έργο άκρως Ανθρωποκεντρικό, μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που κινείται μεταξύ του Κλασσικισμού και του Ρεαλισμού και απόλυτη συνέπεια στην ιδέα ότι το κλασσικιστικό ιδεώδες μπορεί να είναι σύγχρονο, να διεγείρει και να συγκινεί διαχρονικά. Η αναγνώριση του ταλέντου του και της σπουδαίας καλλιτεχνικής του διαδρομής ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσιάστηκε το έργο του Κρητικού γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Νήσοι Πολέμου – Νήσοι Μνήμης» που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2013. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge σε συνεργασία με το Monash University της Αυστραλίας και πραγματοποιήθηκε στο McDonald Institute Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Cambridge με τη συμμετοχή 26 ομιλητών από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από όλο τον κόσμο. Θέμα του συνεδρίου, η εξερεύνηση και βαθύτερη κατανόηση της ιστορικής και κοινωνικό-πολιτικής μνήμης του πολέμου, όπως αυτή έχει καταγραφεί και εκφραστεί στην συλλογική συνείδηση των νησιώτικων λαών.
Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2013, τα γλυπτά του Ρεθύμνιου γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη, “αφηγήθηκαν” τις μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη γενέτειρά του, την Κρήτη. Αφορμή, αποτέλεσε η Παρουσίαση της Διδάσκουσας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και Ιστορικού Τέχνης, Μαρίας Καγιαδάκη (Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), η οποία στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις εκφάνσεις της “πολεμικής κληρονομίας” στην Κρήτη όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από την τέχνη.
Ο Πόλεμος αλλά και η Κατοχή είναι δύο κεφάλαια που κυριαρχούν στο έργο του γλύπτη, ο οποίος εξερεύνησε και αποτύπωσε όλες τις εκφάνσεις του πολέμου μέσα από Ελεύθερες Συνθέσεις αλλά και Προσωπογραφίες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Μωρό με Σκούφια, την προτομή του Παύλου Γύπαρη, την Δόξα και πληθώρα άλλων Μνημείων και Ηρώων πεσόντων κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης τα δυο γλυπτά του Σοφιαλάκη “Παιδί της Κατοχής” και “Πολεμιστής”, αποτελούν δύο ιδέες που εμπνεύστηκε ο οικουμενικός μας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης και τις οποίες εμπιστεύτηκε στο γλύπτη να “τις γράψει στο μάρμαρο”.
Τα έργα αυτά φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στην πρώτη Έκθεση- Αφιέρωμα «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.