15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Aπό την Κρήτη στο διάστημα

Ημερομηνία:

Με τον τιμητικό τίτλο του ειδικού αξιολογητή ερευνητικών προγραμμάτων της NASA στις αποσκευές του επέστρεψε από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ ο δρ Ανδρέας Φλουρής, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.Η καταγωγή του Κρητικού επιστήμονα είναι από το Γενί Γκαβέ, ενώ το πατρικό του είναι στο Γάζι του δήμου Μαλεβιζίου. Σήμερα ζει στα Τρίκαλα με τη σύζυγο και το παιδί του καθώς συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο εκεί.

 

O κ. Φλουρής έδωσε λεπτομέρειες για τον σκοπό του ταξιδιού του, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας και του ΤΕΦΑΑ στη διαστημική έρευνα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο ίδιος συμμετείχε στην «Επιτροπή Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας», καθώς η έρευνά του στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και η θέση του ως επίκουρου καθηγητή αφορά τον τομέα της φυσιολογίας του ανθρώπου.

Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετείχαν 13 επιστήμονες, εκ των οποίων 10 Αμερικανοί και τρεις Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Φλουρής, ο μόνος Έλληνας.

Μιλώντας για τα προγράμματα που αξιολόγησε, ο κ. Φλουρής εξηγεί ότι η NASA, ο Ευρωπαϊκός και ο Ιαπωνικός Οργανισμός Διαστήματος δημοσίευσαν από κοινού μια προκήρυξη για προγράμματα που αφορούν καινοτόμες μελέτες για τη «ζωή στο Διάστημα» και συγκεκριμένα για τις βιολογικές ανάγκες των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι τρεις οργανισμοί ζήτησαν από τους επιστήμονες όλων των κρατών να τους στείλουν ενδιαφέρουσες ιδέες που να εξετάζουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν βρίσκεται στο Διάστημα ή πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και υγείας των ανθρώπων που ζουν στο Διάστημα. Όσες από τις προτεινόμενες μελέτες γίνουν δεκτές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα απαραίτητα μηχανήματα θα μπουν σε διαστημόπλοια και θα μεταφερθούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων.

Flouris

Στο ερώτημα αν έχει πραγματοποιήσει μελέτες για τη ζωή στο Διάστημα, ο κ. Φλουρής απαντά ότι μέρος των σπουδών του έγινε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος, όπου είχε την τύχη να διδαχθεί πολλά για τις διαστημικές αποστολές, αλλά και τις επιπτώσεις της ζωής στο Διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό από πολύπειρους αστροναύτες και επιστήμονες του Διαστήματος.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα είχε διεξαγάγει σειρά μελετών με σκοπό να βελτιώσει τη στολή που φοράνε οι αστροναύτες όταν κάνουν «διαστημικούς περιπάτους». Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος και συνέβαλαν στον καλύτερο σχεδιασμό του συστήματος ψύξης του σώματος των αστροναυτών όταν φοράνε τη στολή. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των «διαστημικών περιπάτων» γιατί η στολή απομονώνει πλήρως το σώμα από το Διάστημα.

Έτσι, διευκρινίζει, η θερμότητα που παράγει το σώμα του αστροναύτη παραμένει μέσα στη στολή, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό ρίσκο για υπερθερμία. Οι πρώτες στολές για «διαστημικούς περιπάτους» δεν είχαν σχεδιαστεί με σύστημα ψύξης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί επικίνδυνα η θερμοκρασία σώματος των αστροναυτών αλλά και να θαμπώσει το κράνος τους και να έχουν μειωμένη ορατότητα. Άλλες μελέτες που διεξήγαγε στον τομέα της διαστημικής φυσιολογίας επικεντρώθηκαν στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια «διαστημικών περιπάτων» με μεγάλη ψυχολογική πίεση. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Φλουρής, όταν παρουσιαστεί κάποια βλάβη ή διαπιστωθεί κάποιος κίνδυνος. Το Διάστημα, άλλωστε, είναι ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο δραστηριότητας, επισημαίνει.

Η διαστημική φυσιολογία στην Ελλάδα

Τέλος, στο ερώτημα αν το ΤΕΦΑΑ και η Ελλάδα έχουν μέλλον στη διαστημική φυσιολογία, ο Έλληνας επιστήμονας επισημαίνει ότι με την ένταξή της ως πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το Δεκέμβριο του 2005, η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Όμως έχει επιλέξει να συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών της πληροφορίας, και της παρατήρησης της Γης.

Έτσι, επιστήμονες από ελληνικούς φορείς έχουν περιορισμένη δυνατότητα να διεξάγουν μελέτες στους τομείς της διαστημικής φυσιολογίας και ιατρικής.

«Εύχομαι, στο μέλλον, η Ελλάδα να επεκτείνει σταδιακά το εύρος των δραστηριοτήτων της μέσα από τη συμμετοχή της σε νέα διαστημικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», καταλήγει ο κ. Φλουρής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να ηγηθούν σημαντικών ερευνητικών προσπαθειών στους τομείς της διαστημικής φυσιολογίας και ιατρικής.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Δρ. Φλουρής είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Φυσιολογία του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Παν/μίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Παν/μίου της Ottawa στον Καναδά. Στο Τμήμα αυτό είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας. Επίσης είναι Ερευνητής στη Φυσιολογία του Περιβάλλοντος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης καθώς και Διαχειριστής του Living Lab Thessaly, ενός από τα ιδρυτικά μέλη του European Network of Living Labs. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Temperature, BMC Pulmonary Medicine και BMC Research Notes.

Ο Δρ. Φλουρής έχει δημοσιεύσει πλειάδα εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους για θέματα που αϕορούν τις επιπτώσεις διαϕόρων παραγόντων του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία και την απόδοση και έχει επανειλημμένως διεκδικήσει με επιτυχία ερευνητικές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, και τη Βόρεια Αμερική. Το καινοτόμο και υψηλής απήχησης επιστημονικό του έργο έχει αναγνωριστεί μέσω διακεκριμένων προσκλήσεων από  διεθνής οργανισμούς (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Κομισιόν, ΝΑΣΑ, κ.α.) και έχει προβληθεί επανειλημμένως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από το 2009 είναι Σύμβουλος σε σειρά διεθνών οργανισμών συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν, της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Για περισσότερα στοιχεία, διαβάστε εδώ.

eirinika.gr, cretalive.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ