Τέλος στη δικαστική περιπέτεια του μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης Νίκου Μαρκετάκη και ενός πρώην φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης για την υπόθεση των μικροεπεισοδίων στην πορεία μετά το θάνατο 19χρονου από καταδίωξη της αστυνομίας.
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν πρωτοδίκως καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή, σε 16 μήνες το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης Νίκος Μαρκετάκης και σε 12 μήνες οπρώην φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στο Εφετείο όμως οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν δεν αποδείχθηκαν και έτσι κηρύχθηκαν αθώοι, για την κατηγορία της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση αλλά και της αντίστασης. Όσον αφορά την εκδίκαση της έφεσης για την πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα για αρχειοθέτηση.
Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους κατηγορούμενους.
Να υπενθυμίσουμε οτι η δίκη σχετίζεται με την υπόθεση του 19χρονου Στράτου Πατρικάκη ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου του 2010 στην προσπάθειά του να αποφύγει μπλόκο της αστυνομίας κι αφού δε σταμάτησε και μετά από καταδίωξη υψηλών ταχυτήτων με την αστυνομία ΔΙΑΣ, έχασε τον έλεγχο της μηχανής και τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες να πεθάνει.
Ο πατέρας του νεκρού νεαρού κ. Πατρικάκης μετά τα γεγονότα δήλωσε ότι ο γιος του ενδεχομένως να μη σταμάτησε στην υπόδειξη των αστυνομικών από φόβο επειδή δεν είχε δίπλωμα. Επιπλέον, τονίζει πως όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί πως δε θα υποβάλλει μήνυση κατά των αστυνομικών.
Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 και σχεδόν ένα μήνα μετά τον άδικο χαμό του 19χρονου οργανώθηκε πορεία στο κέντρο των Χανίων, η οποία αποτελούντο από περίπου 200 άτομα. Έγιναν κάποια μικροεπεισόδια και συνέλαβαν από το σωρό κάποιους ανθρώπους. Μεταξύ των συλληφθέντων, όπως είχε καταγγείλει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ήταν και το μέλος του Νίκος Μαρκετάκης αλλά και ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι συγκεκριμένες συλλήψεις και οι συνεπακόλουθες διώξεις ήταν μία από τις πολλές που ακολούθησαν τα χρόνια των μνημονίων. Στα Χανιά, όπως είχε καταγγελθεί, εκείνα τα χρόνια στήθηκε μία βιομηχανία διώξεων μέσω της οποίας στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα άτομα γνωστά για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες. Πάνω από 30 άτομα σύρθηκαν στα δικαστήρια με σκοπό να καμφθεί το φρόνημά τους και να πληγούν οι αγώνες οι οποίοι υποστηρίζουν.