Η Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα στηρίζει τη συνέλευση των κατοίκων των Αρμένων ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη του χώρου των πηγών του χωριού και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία της για τη προστασία τους.
Όπως αναφέρει και το εκτενές κείμενο των κατοίκων, οι πηγές έχουν βαρύνουσα κοινωνική και ιστορική σημασία για τον τόπο . Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο αιώνες τώρα ενώ έχουν και τεράστια περιβαλλοντική αξία όπως αντικατοπτρίζεται θεσμικά στους περιβαλλοντικούς όρους άντλησης, που ορθά είναι αυστηροί.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία της πηγής για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών: “Δ.3.2.β. Να εφαρμοστεί το μέτρο Μ13Β0401: «Καθορισμός και οριοθέτηση ζωνών ή/και μέτρων προστασίας σημείων υδροληψίας ύδατος, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση από υπόγεια υδατικά συστήματα», όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ του ΥΔ Κρήτης με την κατ ́ αρχήν εφαρμογή της απόλυτης ζώνης προστασίας των 10 μέτρων περιμετρικά των σημείων υδροληψίας.”
Η ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των πηγών που επιχειρείται, είναι προφανές, δεν πληρεί ούτε θεσμικά τις προϋποθέσεις, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε νομιμοποιείται στα μυαλά και τις συνειδήσεις όλων μας. Είναι άλλη μια επίθεση της αγοράς στους κοινούς μας τόπους που εντείνεται την τελευταία περίοδο. Δάση, πηγές, παραλίες και γενικά όλοι οι ζωτικής σημασίας κοινοί μας τόποι, δέχονται συνεχώς “αναπτυξιακή” πίεση που δεν έχει φραγμούς.
Οι πηγές δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Είναι κοινός χώρος. Δε μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση της εισόδου στους χωριανούς και σε όλους μας. Η ελεύθερη πρόσβαση εκτός των άλλων διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων .
Στη συνέλευσή μας συμπεράναμε ότι η προστασία και επισκεψιμότητα των πηγών μας αφορά όλους. Όχι μόνο είναι ένας θαυμάσιος τόπος που επιχειρείται να περιφραχθεί, αλλά κυρίως από τα νερά τους υδροδοτείται εκτός από το χωριό των Αρμένων και μεγάλο μέρος του Αποκόρωνα. Με αυτά στο μυαλό, δε μπορούμε παρά να φανταστούμε όλο τον περιβάλλοντα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που καταλαμβάνει το κτίριο, να είναι στα χέρια των δημοτών.[1] Στολίδια της κοινότητας που θα μπορούσαν, μια επόμενη μέρα, να είναι ένα ζωντανό μνημείο της συλλογικής ζωής του τόπου.
Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους των Αρμένων, μοιραζόμαστε τις αγωνίες τους και θα είμαστε μαζί τους στους αγώνες για το νερό, τον δημόσιο χώρο και τη συλλογική ιστορία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
[1]Στις 2/6/2004 το Δημοτικό Συμβούλιο του (τότε) Δήμου Αρμένων με την απόφαση αρ.50 αποφάσισε την αγορά ή (αν χρειαστεί) απαλλοτρίωση του οικοπέδου που περιβάλλει τις πηγές και αμέσως μετά την κατεδάφιση των κτισμάτων, με στόχο να αποδοθεί στους δημότες. Προφανώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.