Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια απειλείται σοβαρά. Επιπλέον, ιστορικοί θεωρούν ότι ο τρόπος χρήσης της ιστορίας επηρεάζει την συνύπαρξη εθνών και εθνοτήτων στην περιοχή.
Το ‘A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία’ έχει ως στόχο να προκαλέσει τον δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Αποτελείται από μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με πέντε νέους διακκεριμένους φωτογράφους από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν. Οι φωτογραφίες αφορούν 50 μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια και συνοδεύονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία τους.
Το ‘A Balkan Tale΄ είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tην παραγωγή του εγχειρήματος έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, την επιστημονική επιμέλεια η Χριστίνα Κουλούρη, ενώ συμμετέχουν ενεργά διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί και πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων.
Η έκθεση παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο από το Φοιτητικό Πολιτιστικό Σύλλογο “Δρόμοι της Ανατολής”, σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από τις 15.04 έως τις 28.04.2013, στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου (Παλιά Πόλη).
Επιπλέον, στις 18.04 και 19.04.2013 θα προβληθεί στον χώρο της έκθεσης το ντοκιμαντέρ “Ξεχασμένα Βαλκάνια”.
«Τα Ξεχασμένα Βαλκάνια» είναι ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη, βασισμένο στις πρώτες φωτογραφίες και ταινίες των Βαλκανίων,
Η ταινία διερευνά τη ζωή των απλών ανθρώπων εν μέσω των δραματικών αλλαγών που μεταμόρφωσαν τα Βαλκάνια στο γύρισμα του 20ου αιώνα: στόχος της είναι να εξηγήσει πώς η συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έκλεισε με την άνοδο του εθνικισμού, μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες.
«Τα Ξεχασμένα Βαλκάνια» περιλαμβάνουν σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό απ’ όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και συνεντεύξεις με τους: Mark Mazower (Πανεπιστήμιο Columbia), Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα) Halil Berktay (Πανεπιστήμιο Sabanci, Κωνσταντινούπολη), Machiel Kiel, Irena Stefoska (Πανεπιστήμιο “St. Cyril and Methodius”, Σκόπια), Radina Vucetic (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), Frasher Demaj (Ινστιτούτο Ιστορίας, Πρίστινα), Alexei Kalionski (Πανεπιστήμιο της Σόφιας) και ο Δημήτρη Λιβάνιο (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα – Σάββατο
10:00-14:00 και 18:00-22:00
(είσοδος ελεύθερη)
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Φοιτητικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Δρόμοι της Ανατολής”
Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο)
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.