Ο νέος προϋπολογισμός «αφήνει χώρο» για κοινωνική πολιτική και αυτό βεβαίως αφορά και τον τομέα της Υγείας, που για την κυβέρνηση είναι ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, αλλά απαντώντας και σε ερωτήματα ακροατών του σταθμού.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι:
Πρώτον, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί ιατρική περίθαλψη και στους ανθρώπους που έμειναν ανασφάλιστοι («αλλά έχουν ΑΜΚΑ», όπως είπε), καθώς και σε συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών. «Θα υπάρξουν εξειδικεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι, αλλά η βασική ιδέα είναι καθαρή: Όσοι ζουν και εργάζονται εδώ δικαιούνται περίθαλψη», υπογράμμισε.
Δεύτερον, «αντιστρέφεται η πορεία των συνεχών περικοπών», οι οποίες επιβλήθηκαν επί έξι συναπτά ‘έτη. «Από 2,2 δισεκατομμύρια οι δαπάνες για τα νοσοκομεία έπεσαν στο 1,4 δισ. το 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Τρίτον, οι αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ πιστώσεις, αποτελούν αφετηρία για τη βελτίωση της κατάστασης, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τη στελέχωση των νοσοκομείων, που είναι ξεχωριστό θέμα και παραπέμπει σε άλλα κονδύλια.
Τέταρτον, η ενίσχυση του προσωπικού θα υπερβαίνει τον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων. Δεν επαρκεί, βεβαίως, για να λυθεί το πρόβλημα, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ανέρχονται σε 20.000. Είναι όμως η απαρχή μιας προσπάθειας στελέχωσης των νοσοκομείων και μάλιστα με μόνιμο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και οι δυνατότητες ενίσχυσης με επικουρικό προσωπικό. «Αξιοποιούμε ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Πέμπτον, η πρόσληψη των (πρώτων) χιλίων θα έχει ολοκληρωθεί εντός των ημερών, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου. Μέσα στον Δεκέμβριο, επίσης, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας Υγείας.
Έκτον, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, μεταξύ άλλων, «να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα νέων ιατρών προς το εξωτερικό», που στερεί τη χώρα από «καλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό».
Ο κ. Ξανθός απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικές με τη διαφθορά, τις προμήθειες, τις «αντοχές» και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, το εργασιακό καθεστώς γιατρών – νοσηλευτών, καθώς και με φημολογία περί κινδύνου να «μπουν λουκέτα» σε νοσοκομεία.