Η διόγκωση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ που “ξεσκονίζει” τις σχετικές πλατφόρμες και προσωρά σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Έτσι, με ελέγχους εντόπισε 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων που δε δήλωσαν εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ. το 2022.
Προχώρησε, δε, σε ενημέρωση με e-mail ώστε να υπάρχει σχετική διαδικασία με τροποιητικές δηλώσεις με τα πραγματικά εισοδήματα από την εν λόγω επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εντόπισε 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων που δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος. Συνακόλουθα η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO την απενεργοποίηση τους.
Σε συνέχεια των παραπάνω στελέχη της Αρχής στέλνουν το «μήνυμα» τονίζοντας ότι με διασταύρωση από τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, τα sites καθώς και τις πληροφορίες από τρίτους και τράπεζες θα γίνουν έλεγχοι σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Όσον αφορά στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τονίζεται, ότι οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς.
Με το τζίρο, με βάση εκτιμήσεις, να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει στην πρώτη γραμμή ενδιαφέρονρος τα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σημειώνεται ότι το πρώτο βήμα των ελέγχων έχει να κάνει με τις περιπτώσεις πχ. που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο “Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.). Τότε από την ΑΑΔΕ αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι όσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσουν πριν την οριστικοποίηση των δηλώσεων υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:
Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.