Η εμβληματική Γερμανίδα φεμινίστρια Alice Schwarzer θα ήθελε «πιο μετριοπαθείς τόνους από την Ουκρανία». Επικρίνει και πάλι την παράδοση βαρέων όπλων στη χώρα.
Όπως αναφέρει η tagesspiegel η Alice Schwarzer θα ήθελε να δει πιο μετριοπαθείς τόνους από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky. «Λυπάμαι που ο Zelensky δεν σταματά να προκαλεί», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο κατά την παρουσίαση της ταινίας ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τον τίτλο «Alice Schwarzer».
Εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποδεχόταν την πρόσκληση του Ζελένσκι και ταξίδευε στο Κίεβο στις 9 Μαΐου, θα ήταν μια «απαράμιλλη πρόκληση», είπε.
Την ημέρα αυτή, η Ρωσία γιορτάζει τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Schwarzer ήταν στα πρωτοσέλιδα για μέρες λόγω μιας ανοιχτής επιστολής προς τον Σολτς την οποία συνυπόγραφε με άλλους 27 διανοούμενους, ενάντια στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης του πολέμου.
Η Schwarzer τόνισε ότι βρίσκει την επίσημη πολιτική του προέδρου Ζελένσκι «εν μέρει αμφισβητήσιμη». “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνομαι αλληλεγγύη προς τη χώρα ή ότι αγνοω τα θύματα”.
Με την ανοιχτή επιστολή στο περιοδικό «Emma», την οποία συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων και οι Martin Walser, Juli Zeh και Gerhard Polt, φούντωσε η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά των παραδόσεων όπλων στη Γερμανία.
Στην επιστολή σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι:
“Ο κλιμακούμενος οπλισμός που λαμβάνει χώρα υπό πίεση θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών με καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για την παγκόσμια υγεία και την κλιματική αλλαγή. Παρά όλες τις διαφορές, είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη”
Όπως είπε:
«Η ανοιχτή επιστολή μας, έβγαλε τον φελλό από το μπουκάλι. Η συζήτηση έχει τώρα πραγματικά ξεκινήσει, και αυτό είναι καλό. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για αυτά τα τόσο ζωτικής σημασίας ζητήματα.» Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ως τώρα την επιστολή. «Υπάρχουν λίγα πράγματα στη ζωή μου που είχαν τόσο νόημα όσο η έναρξη αυτής της ανοιχτής επιστολής», κατέληξε η Alice Schwarzer.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι μισοί άνθρωποι στη Γερμανία επικρίνουν την παράδοση βαρέων όπλων ενώ η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.