Ως σημειακή χαρακτηρίζεται η ρύπανση στην περιοχή που εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πτώση του αεροσκάφους «Antonov», με τους ειδικούς επιστήμονες ωστόσο να εκφράζουν φόβους για επικείμενες βροχοπτώσεις που ενδεχομένως παρασύρουν τη μόλυνση προς τον υπόγειο υδροφορέα.
Ο Γιώργος Ζαλίδης, Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ με αντικείμενο τη ρύπανση και την υποβάθμιση εδαφικών πόρων, μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι οι πρώτες χημικές μετρήσεις δεν εμπνέουν ανησυχία, ενώ επεσήμανε το στοίχημα με τον χρόνο και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση χαρτογράφηση όλης της περιοχής. Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρει ο ίδιος, θα χρησιμοποιηθεί ακόμη και η καινούρια υπερφασματική κάμερα του εργαστηρίου, η οποία δυνητικά θα μπορεί να ανιχνεύσει τα βαρέα μέταλλα που έχουν σκορπιστεί σε ακτίνα 1.000 στρεμμάτων.
«Συνήθως και αν και εφόσον τα υλικά είναι συμβατικά βλήματα, αυτό που περιμένουμε είναι να έχουμε κάποια υπολείμματα από βαριά μέταλλα μετά τη συγκομιδή των βλημάτων που θα γίνει από τον Στρατό στην περιοχή».
Ο κ. Ζαλίδης τόνισε επίσης ότι θα ξεκινήσει συστηματική παρακολούθηση της περιοχής, τόσο στο έδαφος όσο και στους φυτικούς ιστούς:
«Στην περιοχή που θα ανιχνεύσουμε δυνητικά υπάρχει η ρύπανση και είναι μεγάλο στοίχημα να κρατήσουμε τη γύρω περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων καθαρή, γιατί είναι ακόμα καθαρή, η ρύπανση είναι σημειακή, περιορισμένη σε μια ακτίνα περίπου δύο χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή».
«Φόβος οι βροχοπτώσεις»
Σύμφωνα με τον έμπειρο καθηγητή, οι φόβοι εστιάζονται κυρίως στις καιρικές συνθήκες.
«Ο φόβος είναι οι βροχοπτώσεις για να μην ξεπλυθεί η ρύπανση προς τον υπόγειο υδροφορέα και μετακινηθεί και σε παρακείμενα χωράφια. Και αυτό γιατί ο κάμπος είναι ενιαίος, άρα θα πρέπει οι ενέργειες παρακολούθησης και το σχέδιο αποκατάστασης του εδαφικού υποσυστήματος που θα προταθεί να εφαρμοστεί άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «πρέπει να προλάβουμε το φθινόπωρο και να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για να αποκατασταθούν τα εδάφη, είναι θέμα ταχύτητας λοιπόν».
Πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Ζαλίδη, αναμένεται να πραγματοποιήσει πτήση η υπερφασματική κάμερα, η οποία είναι η μοναδική με τόσο προηγμένο τεχνολογικό σύστημα στην Ελλάδα.
«Σήμερα μιλήσαμε και με την γεωγραφική υπηρεσία στρατού, για την σχεδιασμένη πτήση. Πρέπει να είναι σε γνώση του Στρατού, θα αδειοδοτηθούμε για αυτό και φυσικά τα δεδομένα θα είναι και σε γνώση του Στρατού γιατί είναι η μόνη υπερφασματική κάμερα που υπάρχει στη χώρα. Ελπίζουμε μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και να γίνει και η πτήση οπότε θα έχουμε και μια πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι »σήμερα κατεβάζουμε τις πρώτες δορυφορικές εικόνες για να εντοπίσουμε χωρικά την έκταση του προβλήματος»
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τα δείγματα, ενώ ο καθηγητής του ΑΠΘ εξέφρασε την ανάγκη να μην ανησυχεί ο κόσμος:
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, δεν υπάρχουν δηλαδή αυτή τη στιγμή για την περιοχή ενδείξεις ότι τα πράγματα είναι τραγικά, είναι μια συνήθης περίπτωση, θα είναι μια συνήθης περίπτωση ρύπανσης βαρέων μετάλλων. Απλώς θα πρέπει να δούμε άμεσα τις ενέργειες. Δεν υπάρχει κίνδυνος στην περιοχή, ας καθησυχάσουμε τον κόσμο, είμαστε σε επαγρύπνηση όλοι».
Ξεκινούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα πρώτα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας…
Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία έκτακτης ανάγκης σε πολίτες, δήλωσε…
Η Pump.fun, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία memecoins με βάση τη Solana, δέχεται πυρά…
Αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τα γκρίζα σημεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που λειτουργούν εις…
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
This website uses cookies.