Μία πρωτότυπη δράση εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στο Καστέλι Κισάμου. Πρόκειται για το εργαστήριο αρχαιολογίας archaeolab όπου παιδιά μαθαίνουν για τη δουλειά του αρχαιολόγου στην πράξη. Σκάβουν, βρίσκουν ευρήματα, φροντίζουν ώστε να καθαριστούν, μαθαίνουν για την ιστορία τους. Από το σημείο των “εκσκαφών” έχουν ήδη περάσει εκατοντάδες παιδιά.
Το Archaeolab είναι μια ιδέα της αρχαιολόγου Κούλας Μπορμπουδάκη που έχει καταχωρηθεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία. Η ιδέα είναι ότι μέσω μίας προσομοίωσης αρχαιολογικής ανασκαφής σε μινωική οικεία, τα παιδιά θα αποκτήσουν ενδιαφέρον για την επιστήμη του αρχαιολόγου και θα μάθουν τα βασικά του επαγγέλματος.
Στο χώρο του εργαστηρίου γίνεται συζήτηση με την αρχαιολόγο ενώ προβάλλεται μια αναπαράσταση των ταυροκαθάρψιων που πραγματοποιούνταν στη Μινωική περίοδο. Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι είναι μετά, όταν τα παιδιά επισκέπτονται την ανασκαφή, χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας αρχαιολόγος, βρίσκουν αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, μαθαίνουν να τα εκτιμούν, να τα καθαρίζουν, να τα συντηρούν, αναζητούν στοιχεία για την ιστορία τους.
Όμως δε μένουν εκεί αφού γίνονται και μαθήματα μινωικής κουζίνας!
Οι μαθητές του Α2 του 2ου Γυμνασίου Κισάμου μαγείρεψαν χοχλιούς με σιτάρι, πιτάκια και σουβλάκια, έφτιαξαν, πετιμέζι με ελαιόλαδο, παστέλια με μέλι, ξερά σύκα και σταφίδες,. Χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια τριπτα εργαλεία για την σύνθλιψη των δημητριακών και κατασκευή μικρογραφικων αγγείων με έμφαση στο σχήμα και την χρήση τους ενώ οι μαθητές του Α3 του 2ου Γυμνασίου Κισάμου παρασκεύασαν οσπριαδα, σουβλάκια και πιτάκια σε κρατευτες, τριποδικη χύτρα και πλαθανο, σε ανοιχτή φωτιά.
Είχαν επισης την ευκαιρία να μάθουν πως οι αρχαιοβοτανολογοι συλλέγουν τα κατάλοιπα της τροφής από τους οικιστικούς χώρους και εξασκηθηκαν στην διαλογή (sorting) βαρεος υπολοίπου από νεροκοσκινο.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κατασκευής και χρωματισμού αρχαίων αγαλμάτων.
Δράσεις γίνονται και για ενήλικες στα αγγλικά και στα ελληνικά, όπως εργαστήρια ψηφιδωτού όπου οι συμμετέχοντες διδάσκονται βασικά στοιχεία της ιστορίας της τέχνης του ψηφιδωτού, ενώ εξασκούν την τέχνη κατασκευάζοντας ένα απόσπασμα από αρχαίο ψηφιδωτό, με πέτρες από γρανίτη και μάρμαρο, το οποίο παίρνουν σαν αναμνηστικό.
Πρόκειται σίγουρα για μια πρωτοπόρο δράση που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μάθουν για την ιστορία συμμετέχοντας ενεργά.
Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας στο archaeolab.gr ή μπορούν να επικοινωνήσουν με τη δημιουργό κ. Μπορμπουδάκη στο b-koul@hotmail.com ή στο τηλέφωνο 693 930 5668.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.