Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Associated Press: Ειλημμένη απόφαση για διετή επαναφορά συνοριακών ελέγχων

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να περιορίσουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, επιβάλλοντας έναν κανόνα έκτακτης ανάγκης ώστε να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι για περισσότερα από δύο χρόνια, εξαιτίας του προσφυγικού και της αδυναμίας της Ελλάδας να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο σχετικά έγγραφα της ΕΕ.

Το πρακτορείο σχολιάζει πως πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας απόφαση εάν αυτή επιβληθεί, καθώς ανατρέπεται έπειτα από δεκαετίες η αρχή της ελεύθερης διακίνησης προσώπων στην ΕΕ. Από το 1995, πολίτες της ΕΕ μπορούσαν να διασχίζουν τα σύνορα των χωρών μελών της Συνθήκης Σένγκεν, δίχως ελέγχους εγγράφων.

Κάθε μέλος της Συνθήκης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους το πολύ για έξι μήνες, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί για περισσότερο από δύο χρόνια, εάν ένα μέλος διαπιστωθεί ότι δυσκολεύεται να προστατεύσει τα σύνορά του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του AP, οι ιθύνοντες της ΕΕ, ετοιμάζονται να κάνουν για πρώτη φορά χρήση αυτής της έκτακτης ρύθμισης, με το να ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει να προστατέψει τα σύνορά της επαρκώς. Περίπου 2000 άνθρωποι καταφθάνουν στη χώρα καθημερινά με βάρκες δουλεμπόρων από την Τουρκία, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκοπεύουν να κατευθυνθούν προς τις πιο εύπορες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, έδειξε τα έγγραφα στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς αυτά θεωρούνται εμπιστευτικά. Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των εγγράφων.

Στις Βρυξέλλες σήμερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, τα κράτη – μέλη της ΕΕ αναγνώρισαν ότι ηΣένγκεν «βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο», και ανέφεραν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις «σοβαρές ελλείψεις», μέσα σε τρεις μήνες. Ευρωπαίοι επιθεωρητές που επισκέφτηκαν τα μεθοριακά σημεία, έδωσαν στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τον Μάιο να αναβαθμίσει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά τους. Τα δύο προσχέδια συμπερασμάτων που διαβιβάστηκαν στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου, ανέφεραν πως η Αθήνα έκανε πρόοδο, αλλά υπήρχαν αρκετές «ελλείψεις» στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Αλλά με τις ροές των αιτούντων άσυλο να συνεχίζονται δέκα φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, οι ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να προχωρήσουν σε άρση τους έκτακτους μεθοριακούς ελέγχους, συνεχίζει το Associated Press. Και εάν τους συνεχίσουν χωρίς έγκριση, αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν φόβους ότι όλο το οικοδόμημα τις ζώνης ελεύθερης μετακίνησης, μπορεί να καταρρεύσει.

Μία έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ολλανδικής προεδρίας για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Άμστερνταμ τον περασμένο μήνα, ανέφερε πως οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να ανακηρύξουν ότι η Ελλάδα απέτυχε να αναβαθμίσει τις προσπάθειές της. Περαιτέρω, αξιωματούχος ανέφερε στο AP, ότι υπήρξε συμφωνία για επιβολή της επέκτασης των μεθοριακών ελέγχων για δύο έτη, βάσει του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν.

«Καθώς δεν μειώθηκε η προσφυγική πίεση και ο χρόνος τελειώνει… οι υπουργοί αποφάσισαν ότι ο μόνος δρόμος για να συνεχιστούν οι μεθοριακοί έλεγχοι είναι η εφαρμογή σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει του άρθρου 26 του κώδικα της Συνθήκης Σένγκεν», αναφέρει ο ευρωπαίος αξιωματούχος που επικοινώνησε με το AP.

Συνοριακούς ελέγχους, πλην της Γερμανίας, έχουν επιβάλει η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, ηΔανία και η Νορβηγία, ενώ σε χαλαρότερο βαθμό τους εφαρμόζει και η Τσεχία.

newpost.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κίσσαμος: Ζευγάρι έκλεψε την 66χρονη που τους πρόσφερε δουλειά και φιλοξενία

Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…

52 mins ago

Μαθητές κλείδωσαν τα κινητά τους για 21 ημέρες και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει

«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…

55 mins ago

Κάμερες στο νεκροταφείο Σούδας μετά τη βεβήλωση των τάφων

Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…

57 mins ago

Ο Σημίτης που γνώρισα σαν Πρωθυπουργός

Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…

1 hour ago

Αθηροσκλήρωση: Με «φραγμένες» αρτηρίες 1 στους 7 Έλληνες – Ποιοι οι υποψήφιοι για έμφραγμα, εγκεφαλικό και στεφανιαία νόσο

Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…

1 hour ago

«COPELI»: Πως το όραμα ενός Ηρακλειώτη γίνεται πραγματικότητα σε χωριά της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής

Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…

1 hour ago

This website uses cookies.