17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Attica Bank: Εγκρίθηκε η συγχώνευση με την Παγκρήτια

Ημερομηνία:

Ως την μόνη πραγματική και οριστική λύση εξυγίανσης των δύο τραπεζών χαρακτήρισε νωρίτερα την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της πρώτης Ελένη Βρεττού.

Κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank που ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης, και παρουσιάστηκαν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, οι στόχοι και οι στρατηγικούς πυλώνες της νέας τράπεζας, η κα Βρεττού επεσήμανε ότι «η συγχώνευση αποτελεί μια οριστική αλλαγή που θα δημιουργήσει ένα νέο, υγιή και ανταγωνιστικό τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα στοχεύει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και όλων των φυσικών προσώπων».

“Η νέα τράπεζα θα είναι διπλάσια σε μέγεθος, με στόχευση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους ιδιώτες”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι αυτή να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική.

Συγκεκριμένα η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας θα δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα έχει στο τέλος του 2024 ενεργητικό 10 δισ. ευρώ και πανελλαδική κάλυψη, που στοχεύει σε δάνεια 7,6 δισ. ευρώ το 2027, δηλ. σε πενταπλασιασμό, τουλάχιστον, των εξυπηρετούμενων δανείων του, σε έσοδα 20% υψηλότερα των σημερινών και σε μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα στα επίπεδα της αγοράς.

Το ενιαίο σχήμα θα έχει συνολικά εποπτικά κεφάλαια άνω του 15% όλες τις χρονιές, υψηλότερα κέρδη λόγω συνεργειών, μεγαλύτερου μεγέθους και λειτουργικής μόχλευσης, με προ προβλέψεων έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2027, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, μερίδια αγορά, έσοδα και απόδοση για τους μετόχους (δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025, σε επαναλαμβανόμενη βάση), καλύτερη αποτίμηση και βελτίωση της ρευστότητας.

Σύμφωνα πάντα με την κα Βρετού, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στρατηγικούς πυλώνες:

  • την ταχεία αύξηση των καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση για τη διεύρυνση της πελατείας και την αύξηση της ρευστότητας,
  • την επέκταση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες (one – stop – shop)
  • την ανάπτυξη «εύπορων» (affluent) πελατών και τη βελτίωση των υπηρεσιών wealth management
  • το χτίσιμο «απλής και καθημερινής» τράπεζας με επίκεντρο εξειδικευμένους υπαλλήλους (RMs)
  • την βελτιστοποίηση της κερδοφορίας της επιχειρηματικής τραπεζικής νε νέα προϊόντα και είσοδο σε νέες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank, υπαγωγή των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ» προκειμένου ο δείκτης NPE να υποχωρήσει κάτω του 3% από 56% στο τέλος του 2023 και ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ.

Στόχος του παραπάνω σχεδιασμού είναι ο δείκτης CET 1 του 2023 να ανέλθει σε 15% pro – forma. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την εξυγίανση της Attica Bank μέσω «Ηρακλή» υπολογίστηκε, σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο, σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία θα αυξανόταν κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ εάν επιλεγόταν η λύση της πώλησης των κόκκινων δανείων.

Όπως τόνισε η κα Βρεττού, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμφώνησαν οι κύριοι μέτοχοι, ΤΧΣ και Thrivest, αλλά και οι ιστορικοί μέτοχοι της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, θα είναι επίσης η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να καλύψει:

  • Ζημίες από την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας
  • Κόστη αναδιάρθρωσης
  • Νέες επενδύσεις (νέες τεχνολογίες, αναβάθμιση καταστημάτων, rebranding κ.λπ.)
  • Την ανάπτυξη της Τράπεζας (νέες χορηγήσεις).

Παράλληλα η αναπτυξιακή πολιτική της διοίκησης με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επενδύσεις στην τεχνολογία και το asset management θα εξυπηρετηθεί τόσο από κεφάλαια της ΑΜΚ όσο και από την παραγωγή εσόδων τα επόμενα χρόνια.

Κεντρικό βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής της τράπεζας θα αποτελέσει η Κρήτη, η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα δεν θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εξυγίανσης και συγχώνευσης που παρουσιάστηκε στους μετόχους, αύριο ολοκληρώνεται η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, θα ακλουθήθει Οκτώβριο με Νοέμβριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης warrants και τον Δεκέμβριο η αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τον ισολογισμό. Τέλος από την 1/1/2025 αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα Τράπεζα.

Από την πλευρά του ο Πρέοδρος της Attica Bank Ιωάννης Ζωγραφάκης, τόνισε ότι «η συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με όραμα να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, στηρίζοντας την οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες του».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ