Δύο κορυφαίου Κρητικοί επιστήμονες συμμετείχαν στη μεταμόσχευση της καρδιάς της Έμμας.
Η καρδιά της 21χρονης μεταμοσχεύθηκε στο στήθος μιας 40χρονης μητέρας που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Πρόκειται για τον Νεκτάριο Κογεράκη και τον Θεμιστοκλή Χαμογεωργάκη.
Ο καρδιοχειρουργός, Νεκτάριος Κογεράκης, είναι ο γιατρός που έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς σε ασθενή μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για κορυφαίο καρδιοχειρούργου ο οποίος εργάζεται στο Ωνάσειο νοσοκομείο.
Ο Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης, είναι διακεκριμένος καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής Μηχανικής Υποστήριξης της Κυκλοφορίας στο Henry Ford Hospital του Ντιτρόιτ ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 150 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην καριέρα του.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εγχείρηση ο κ. Καλογεράκης δήλωσε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ότι «όλες οι μεταμοσχεύσεις έχουν κάποιες κρίσιμες πρώτες ώρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά».
Όπως σημειώνει ο καρδιοχειρούργος, «η 40χρονη ήταν σε τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια και υποστηριζόταν από δύο τεχνητές καρδιές που είχαν φυτευτεί τον Σεπτέμβριο. Η διαδρομή της καρδιακής ανεπάρκειας δεν είναι λίγη. Συνήθως είναι μακρόχρονη και το τελευταίο στάδιό της συνήθως είναι η μεταμόσχευση».
Σύμφωνα με τον γιατρό, υπάρχουν αρκετοί ασθενείς σε λίστα αναμονής καθώς δεν υπάρχουν δότες για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση εάν η δωρεά οργάνων καθησυχάζει τους συγγενείς των δωρητών, ο κ. Κογεράκης απαντά: «Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Θεωρώ πως ο πόνος της απώλειας δεν σβήνει. Πιθανώς να υπάρχει μια ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη δωρεάν, την υπέρτατη αυτή πράξη παίρνουν ζωή κάποιοι συνάνθρωποί μας και το μεγάλο ευχαριστώ από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και το νοσοκομείο πρέπει να το λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν μια τέτοια υπέρβαση».
Τέλος, σημειώνει πως «συνήθως κάνουμε 10 με 15 μεταμοσχεύσεις καρδιάς το χρόνο».