10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Bαθιά σήψη: Τρύπες και χρέη δεκάδων εκατομμυρίων στην ΑΕΠΙ

Ημερομηνία:

Ζοφερές και εξωφρενικές καταστάσεις περιγράφει για την ΑΕΠΙ το πόρισμα των ελεγκτών της Ernst & Young, που έχουν αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών στον Οργανισμό, αποκαλύπτοντας τρύπες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τεράστια χρέη σε δημιουργούς και εταιρείες, υπέρογκες αμοιβές και μεταφορές χρημάτων σε εταιρείες στελεχών της εταιρείας και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που παραμένουν στον αέρα.

Τη βαθιά σήψη που έχει περιγράψει στο πρόσφατο παρελθόν πλήθος καλλιτεχνών στους κόλπους της ΑΕΠΙ αποτυπώνουν οι διαχειριστικοί έλεγχοι της Ernst & Young, που έφερε στη δημοσιότητα το Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα αρνητικά κεφάλαια ύψους 19,9 εκατ. ευρώ της περιόδου 2011-2014, διπλασιάστηκαν το 2015-2016 σε 40,9 εκατ. ευρώ.

«Η ύπαρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 40,9 εκ. ευρώ υποδεικνύει το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του Οργανισμού υπερβαίνουν ισόποσο το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού. Σε περίπτωση ρευστοποίησης των στοιχείων του ενεργητικού, ενδεχομένως να μην επαρκούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων του οργανισμού», αναφέρει ενδεικτικά το πόρισμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ παρακάτω φέρεται να επισημαίνει ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα θα μπορούσε «κατόπιν αίτησης οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον να επέλθει λύση του Οργανισμού».

Ακόμη, η έκθεση των ελεγκτών διαπιστώνει αδιανέμητα δικαιώματα για δημιουργούς, ύψους 45,8 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που σημειώνονται μισθοί μελών και συγγενών του Οργανισμού που αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Το προκλητικό παζλ συμπληρώνεται από το γεγονός πως εκτός των εξωφρενικών μισθών, καταγράφονται εταιρείες μελών του διοικητικού συμβουλίου και συγγενικών τους προσώπων, με αμοιβές ύψους 2 εκατ. ευρώ

«Για την διετία 2015-2016 το ύψος των συναλλαγών με αυτές τις εταιρίες ήταν περίπου 2 εκ. ευρώ και αφορούσε κυρίως υπηρεσίες από τη “συνδεδεμένη εταιρία 1” συνολικού ποσού 1,8 εκ. Ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την έκθεση και συμπληρώνει ότι «η εν λόγω εταιρία έχει συνολικό κύκλο εργασιών 1,8 εκ. ευρώ και τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από τη συνεργασία της με την ΑΕΠΙ».

Οικογενειακή υπόθεση

Το πόρισμα περιγράφει, τόσο τα υπέρογκα ποσά που επιφύλασσαν για τους εαυτούς τους τα στελέχη, όσο και τις παροχές για τους ίδιους. «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό κόστος αμοιβών των μετόχων του οργανισμού (Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Διευθυντής και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Γραμματείας) για την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 2,1 εκ. ευρώ», υπογραμμίζεται στο πόρισμα. Ακόμη, καταγράφει πλήθος «διευκολύνσεων» στους μετόχους του Οργανισμού, όπως το ότι η ΑΕΠΙ έχει λάβει από τον Γενικό Διευθυντή (σσ: είναι μέτοχος) μεταχρονολογημένη επιταγή 145.000 ευρώ έναντι πίστωσης/δανείου.

Το πόρισμα σημειώνει και την καθοδική τροχιά που καταγράφει ο ετήσιος τζίρος του Οργανισμού, που για την οικονομική χρήση του 2016 ανέρχεται σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού σε 5 εκ. ευρώ, ενώ μειώθηκε κατά 15% το 2015 σε σχέση με το 2014 και κατά 42% το 2016 σε σχέση με το 2015. Συνολικά, κατά τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, εκτιμάται «ζημία» 6 εκατ. ευρώ, αλλά με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές προκύπτει «ότι οι αναμορφωμένες ζημιές θα ήταν ύψους 18,6 εκ. ευρώ».

Ζοφερή αποτυπώνεται η κατάσταση και στον τομέα της απόδοσης δικαιωμάτων, σε Έλληνες και αλλοδαπούς δημιουργούς. Συγκεκριμένα, τα αδιανέμητα δικαιώματα για τα μέλη/δικαιούχους του Οργανισμού ανέρχονται σε 45,8 εκατ. ευρώ, ενώ υπογραμμίζεται πως για τους ελεγκτές ήταν αδύνατον να προσδιορίσουν τη φύση των δικαιωμάτων, «λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφορικό σύστημα του Οργανισμού, παρά τη σχετική δέσμευσή του από τον Μάρτιο του 2017».

Αφερέγγυοι και στο εξωτερικό

Ακόμη, ασυνέπεια διαπιστώνεται και έναντι ξένων συλλογικών οργανισμών, καθώς από τον δειγματοληπτικό έλεγχο παρατηρήθηκε πως η εξόφληση των υποχρεώσεων της ΑΕΠΙ «δεν πραγματοποιείται άμεσα αλλά βάσει ταμειακού προγραμματισμού του Οργανισμού με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος να καθίσταται ληξιπρόθεσμο». Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως για την διετία 2015-2016, η ΑΕΠΙ παρακράτησε προμήθεια 10% επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς, ύψους 600.000 ευρώ, ενώ τελικά διέθεσε 505.000 ευρώ. Από αυτά, «τα 471.000 ευρώ αφορούσαν σε μισθούς για εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου Μουσικής του Οργανισμού, οι οποίες πραγματοποιούνται από υπαλλήλους του Οργανισμού» κατά το πόρισμα των ελεγκτών.

Υπογραμμίζεται ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως παρά τις ανακοινώσεις δεν προχώρησε ποτέ μέχρι σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 25 εκατ. ευρώ, την ανάγκη της οποίας διαπίστωσε το πρώτο πόρισμα για την εταιρεία, που αφορούσε την περίοδο 2011-2014. Από τότε μέχρι τη δημοσιοποίηση του δεύτερου ελέγχου, για τη διετία 2015-2016, έχει διορισθεί προσωρινή Επίτροπος, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Όπως σημειώνεται, τον περασμένο Απρίλιο εκδόθηκε απόφαση του Εφετείου, μετά από προσφυγή δημιουργού, για την προμήθεια που λαμβάνει η ΑΕΠΙ, με τον Οργανισμό να ασκεί αναίρεση. Στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στους δημιουργούς περί τα 59,6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, τράπεζα κατήγγειλε δάνειο της ΑΕΠΙ ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ έναν μήνα αργότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δέσμευσε το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών του Οργανισμού, μέχρι το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, υπήρξαν καταγγελίας συμβάσεων συνεργασιών αλλοδαπών οργανισμών διαχείρισης δικαιωμάτων ξένου ρεπερτορίου.

Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου για την περίοδο 2011-2014, ο Οργανισμός οφείλει περί τα 11,8 εκατ. ευρώ. Οι προηγούμενες εξελίξεις έχουν ήδη οδηγήσει, τον περασμένο Οκτώβριο, την οικονομική διευθύντρια της ΑΕΠΙ στην παραίτηση, ενώ σημειώνεται πως η εταιρεία συνεχίζει να κρατά την άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, παρότι ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι οικονομικές καταστάσεις για το 2016, ούτε και έχει δημοσιευτεί ισολογισμός για το ίδιο έτος.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...