14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

B. Διγαλάκης το 2011: Εφόσον το Τμήμα Αρχιτεκτονικής επιθυμεί τη στέγασή του εντός των Χανίων αυτό θα μπορούσε να γίνει στα κτήρια των παλαιών φυλακών και της Μεραρχίας, που απλόχερα δώρισε η τοπική κοινωνία

Ημερομηνία:

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις 6 χρόνια όταν ο σημερινός πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης επιχειρηματολογούσε ενάντια στην ανέγερση νέων κτιρίων εντός του χώρου της πρώην Γαλλικής Σχολής χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που σήμερα χρησιμοποιούν όσοι τάσσονται απέναντι στα σχέδια του Πολυτεχνείου για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχεία.

Σε επιστολή καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία και συνυπογράφει, από τον Φεβρουάριο του 2011 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Τα μνημεία και οι χώροι πρασίνου σε ευαίσθητες περιοχές προστατεύονται, δεν χτίζονται. Δεν είναι δονκιχοτισμός, παλαιομοδίτικη αντίληψη ή φαρισαϊσμός αλλά σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής Παιδείας -είναι ζήτημα σεβασμού στην ιστορία του τόπου που απλόχερα δώρισε τεράστιες εκτάσεις με μοναδική θέα καθώς και ιστορικά κτήρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μακροχρόνια ανάπτυξή του».

ενώ σημειώνεται επίσης ότι:

.”..το Τμήμα Αρχιτεκτονικής επιθυμεί τη στέγασή του εντός του κεντρικού ιστού της πόλης των Χανίων (και εφόσον μελέτη σκοπιμότητας το δικαιολογεί), αυτό θα μπορούσε να γίνει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και συγκεκριμένα στα κτήρια των παλαιών φυλακών και της Μεραρχίας.”

H επιστολή που ανίχνευσε και δημοσίευσε το ενημερωτικό πόρταλ kriti24.gr έχει ως εξής:

Μία εντελώς διαφορετική θέση σε ότι αφορά τα μνημεία, την προστασία, αλλά και τη χρήση τους, είχε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης, αλλά και άλλοι καθηγητές του Ιδρύματος, που σήμερα συνηγορούν στην παραχώρηση του μνημειακού συγκροτήματος των κτηρίων του λόφου του Καστελίου(διότι περί μνημείου πρόκειται), σε ιδιώτες για τουριστική χρήση και αξιοποίηση.

Η προγραμματισμένη επέκταση που είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στη βόρεια αυλή της πρώην Γαλλικής Σχολής, συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ., για τις ανάγκες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τοπικούς φορείς αλλά και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, μεταξύ αυτών και του σημερινού Πρύτανη κ. Βασίλη Διγαλάκη.

Σε επιστολή τους το Φεβρουάριο του 2011, προς την υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας, την υπουργό Περιβάλλοντος, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Χανίων, τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, το Ίδρυμα ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´, τον Σύλλογο ΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τεχνικό Συμβούλιο Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Σύλλογο Αποφοίτων Γαλλικής Σχολής Καλογραιών και τα «Χανιώτικα νέα», υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι:

«Τα μνημεία και οι χώροι πρασίνου σε ευαίσθητες περιοχές προστατεύονται, δεν χτίζονται.

Δεν είναι δονκιχοτισμός, παλαιομοδίτικη αντίληψη ή φαρισαϊσμός αλλά σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής Παιδείας -είναι ζήτημα σεβασμού στην ιστορία του τόπου που απλόχερα δώρισε τεράστιες εκτάσεις με μοναδική θέα καθώς και ιστορικά κτήρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μακροχρόνια ανάπτυξή του».

Αναλυτικά η επιστολή που είχαν δημοσιεύσει τα Χανιώτικα Νέα:

«Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην προγραμματισμένη επέκταση συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ., στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας Χανίων, στη βόρεια αυλή της πρώην Γαλλικής Σχολής, για τις ανάγκες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, όπου στεγάζεται σήμερα το Τμήμα Αρχιτεκτονικής, το όμορο «Παλάτι» και το σπίτι του Βενιζέλου, οι παρακείμενες εκκλησίες του «Πρίγκιπα» και της καθολικής της «Γέννησης» αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο για την πόλη των Χανίων, την Κρήτη και την Ελλάδα. Οι δε εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι πρασίνου που το συμπληρώνουν, όπως οι αυλές της πρώην Γαλλικής, αποτελούν έναν ολοένα και σημαντικότερο κύριο πνεύμονα αναπνοής της περιοχής, η οποία έχει υποστεί σημαντικές οικιστικές αλλοιώσεις.

Εκφράζουμε την έκπληξή μας για την εμμονή στην ανέγερση (έστω και ενός τετραγωνικού) νέων κτηρίων εντός του χώρου της πρώην Γαλλικής, όταν:

Το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος της πρώην Γαλλικής προστατεύεται νομοθετικά με αυστηρούς περιορισμούς δόμησης (Υ.Α. 1880/196/ΦΕΚ31/Δ/30.1.1990).

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας προστατεύεται οικιστικά, μετά από πρόσφατες παρεμβάσεις του Δήμου Χανίων και σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ήδη εφαρμόζεται, ενώ το χτίσιμο στη Γαλλική θα επιβάρυνε την κυκλοφορία των οχημάτων, σε μια περιοχή με ήδη οξύ πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Η μετεγκατάσταση του Tμήματος Αρχιτεκτονικής στην Πανεπιστημιούπολη (όχι μακριά, αλλά 3,8 km από τη Γαλλική) θα διευκόλυνε τη διεπιστημονικότητα μέσω της στενότερης συνεργασίας του Tμήματος Αρχιτεκτονικής με το υπόλοιπο Πολυτεχνείο, ενώ θα σημείωνε οικονομία κλίμακας σε μια δύσκολη εποχή -για παράδειγμα δεν θα υπήρχε ανάγκη για επιπλέον βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο – εστιατόριο – χώρους στάθμευσης.

Η Πανεπιστημιούπολη ήδη διαθέτει αδιάθετα κτήρια αλλά και άπλετο χώρο για την ανέγερση ενός νέου κτηρίου, όπως οι συνάδελφοι Αρχιτέκτονες το ονειρεύονται.

Εναλλακτικά, εφόσον το Τμήμα Αρχιτεκτονικής επιθυμεί τη στέγασή του εντός του κεντρικού ιστού της πόλης των Χανίων (και εφόσον μελέτη σκοπιμότητας το δικαιολογεί), αυτό θα μπορούσε να γίνει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και συγκεκριμένα στα κτήρια των παλαιών φυλακών και της Μεραρχίας.

Στο κτήριο των παλαιών φυλακών στεγάζεται σήμερα η Πρυτανεία και υπηρεσίες του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη από μέλη ΔΕΠ της Αρχιτεκτονικής για την κατασκευή κτηρίου Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ για το κτήριο της Μεραρχίας επίκειται η υπογραφή σύμβασης και η εγκατάσταση εργολάβου για την αναστήλωσή του.

Σημειώνουμε ότι το κτηριακό αυτό συγκρότημα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Μεγάλο Αρσενάλι και είναι προφανείς οι συνέργιες που δημιουργούνται καθώς το ΚΑΜ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διαλέξεις, σεμινάρια και εκθέσεις του Τμήματος Αρχιτεκτονικής.

Δεν είναι τυχαίες οι ήδη εκπεφρασμένες επιφυλάξεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σχετικά με τα προτεινόμενα σχέδια κτισίματος ή οι έντονες αντιδράσεις του ΤΕΕ/Δυτικής Κρήτης (έγγραφο 616/4-2-2011 που επισυνάπτεται). Το τελευταίο απορρίπτει απερίφραστα την κτηριακή επέκταση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής εντός της πρώην Γαλλικής και υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης της σχετικής νομοθεσίας. Το Πολυτεχνείο Κρήτης με απόφαση Συγκλήτου το 2004 είχε καταψηφίσει την επέκταση της Αρχιτεκτονικής εντός του χώρου της πρώην Γαλλικής.

Δυστυχώς, η απόφαση αυτή παρά τις αντιδράσεις ανατράπηκε πρόσφατα με αποφάσεις Συγκλήτου, κατά τη διάρκεια της θητείας τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Πρυτανείας, κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν του θέματος και να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις. Η «κτηριολογική επέκταση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής» -όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση 7ης Γενικής Συνέλευσης 12-1-2011 του Τμήματος- αφορά το μνημείο της πρώην Γαλλικής και τον περιβάλλοντα χώρο πρασίνου.

Τα μνημεία και οι χώροι πρασίνου σε ευαίσθητες περιοχές προστατεύονται, δεν χτίζονται. Δεν είναι δονκιχοτισμός, παλαιομοδίτικη αντίληψη ή φαρισαϊσμός αλλά σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής Παιδείας -είναι ζήτημα σεβασμού στην ιστορία του τόπου που απλόχερα δώρισε τεράστιες εκτάσεις με μοναδική θέα καθώς και ιστορικά κτήρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μακροχρόνια ανάπτυξή του.

Υπογραφές:

Βασίλης Διγαλάκης, Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Άγγελος Μπλέτσας, Επικ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Γιώργος Καρυστινός, Επικ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Πολυχρόνης Κουτσάκης, Επικ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Νίκος Σιδηρόπουλος, Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Αλέξανδρος Ποταμιάνος, Αναπ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Ελευθερία Ψυλλάκη, Αναπ. Καθηγήτρια Μηχανικών Περιβάλλοντος Π.Κ.
Μιχάλης Λαγουδάκης, Επικ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Κώστας Μπάλας, Αναπ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Νίκος Καλογεράκης, Καθηγητής Μηχανικών Περιβάλλοντος Π.Κ.
Γιάννης Παπαευσταθίου, Επικ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Ευριπίδης Πετράκης, Αναπ. Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Θανάσης Λιάβας, Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Μίνως Γαροφαλάκης, Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Μάρκος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Π.Κ.
Σταύρος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Μιχάλης Ζερβάκης, Καθηγητής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Π.Κ.
Διονύσης Χριστόπουλος, Καθηγητής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Π.Κ.»

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ