Ακόμη κι αν οι πρόσφυγες παλεύουν και πνίγονται σε ποτάμια ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια η πρόταση της Ευρώπης για την λύση στην προσφυγική κρίση, διαλύεται μπροστά στα μάτια μας γράφει δημοσίευμα του BBC.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, στην επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών για τη Σύνοδο Κορυφής παραδέχεται ότι ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να λυθούν πριν καταλήξουμε σε συμφωνία είναι μακρύς. Η Τουρκία είναι το κλειδί και η κλειδαριά. Η νεανική, πολυπληθής και προβληματική μουσουλμανική χώρα παραμένει αίνιγμα και απειλή για τον αυτό-προσδιορισμό της ΕΕ.
Από την πρώτη στιγμή, γράφει ο αρθρογράφος στο BBC, η συμφωνία ήταν ελαττωματική και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Από όλο το πολιτικό φάσμα, την Αριστερά την Δεξιά, το Βορρά και το Νότο πολλοί εντάχθηκαν στην ανταρσία κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που σχεδίασε η Μέρκελ.
Η συμφωνία άρχισε να ξηλώνεται πριν από τη Σύνοδο. Για την ΕΕ που δεν ενθουσιάζεται από τις εκπλήξεις, αυτή η συμφωνία ήρθε σαν μεγάλο σοκ. Περιλαμβάνει ένα περίπλοκο σχέδιο που θα ανταμείψει την Τουρκία για την επιστροφή όλων των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα στο έδαφός της. Σε αντάλλαγμα για κάθε μία από τις απελπισμένες ψυχές που δέχεται πίσω η ΕΕ θα υποδέχεται ένα πρόσφυγα και θα πηγαίνει σε κάποια από τις χώρες που επιθυμούν να τους υποδεχθούν.
Η Μέρκελ και ο έμπιστός της Τουσκ έφτιαξαν τη συμφωνία ενόψει των γερμανικών εκλογών όπου η μετανάστευση ήταν το βασικό θέμα. Οι εκλογές δεν ήταν ακριβώς ένας θρίαμβος για τη Μέρκελ, αλλά ούτε και συντριβή όπως ισχυρίστηκαν οι αντίπαλοί της και τουλάχιστον δημιούργησε ένα χάρτη εξόδου από την κρίση.
Αλλά λίγες ώρες μετά την αρχική συμφωνία ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι αυτή η συμφωνία είναι παράνομη. Η Ισπανία πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην Ελ Παΐς ότι κάθε ένας πρόσφυγας που φθάνει στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προσωπικότητα που έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα ασύλου και να κάνει έφεση εάν το αίτημά του απορριφθεί, Με τις απευθείας απελάσεις κατατρατηγούνται αυτά τα δικαιώματα.
Σε γενικές γραμμές γράφει το BBC η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει ότι όλοι οι παράτυποι μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας Σύρος από την Τουρκία θα μετεγκαθίσταται στην ΕΕ. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία που θα δίνει το δικαίωμα στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Θα επιταχυνθεί η παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισ. και θα δοθούν ακόμη 3 δισ. Και τέλος θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες.
Αλλά οι νομικές ανησυχίες της συμφωνίας αφορούν απλά ένα μικρό κομμάτι των αντιδράσεων.
Είναι δύσκολο να βρεθούν πρόθυμες χώρες να υποδεχθούν πρόσφυγες από τη στιγμή που νέοι φράχτες υψώνονται ανάμεσα στις χώρες της Σένγκεν.
Η καρδιά του προβλήματος της συμφωνίας είναι η παροχή της δυνατότητας σε Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα. Αυτή η ανησυχία είναι πολύ έντονη και εστιάζεται στο άνοιγμα της Ευρωπαϊκής πόρτας για 75 εκατ. Τούρκους, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δουλέψουν σε χώρες της ΕΕ με χαμηλότερους μισθούς.
Ο Γάλλος πρόεδρος που είναι κατά της συμφωνίας, όπως και η Αυστρία, θέτει το θέμα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ. Η ειρωνεία είναι ότι οι Ευρπωαϊκές αρνήσεις στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μετατρέψει την χώρα σε πιο αυταρχική και ενισχύουν την είσοδο της θρησκείας στην πολιτική.
Το θέμα με την Τουρκία έχει και βαθιές ιστορικές ρίζες που πηγαίνουν πίσω στην Οθωμανική αυτοκρατορία και είναι ερώτημα το κατά πόσο η Ευρώπη ορίζεται από τη γεωγραφία, την κουλτούρα και τη φιλοσοφία.
Το πολιτικό θέμα αναδεικνύεται από την Κύπρο η οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάποια συμφωνία εάν η Τουρκία δεν την αναγνωρίσει ως κράτος κάτι που μοιάζει απίθανο να συμβεί. Η Τουρκία οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο και δείχνει μετά από χρόνια καταδίκης και περιφρόνυσης δείχνει να το χαίρεται. Αυτό που ο Τσέχος πρόεδρος χαρακτήρισε ως εκβιασμό. Η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια, συνεχίζει ο αθρογράφος του BBC, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία για αυτό γιατί δεν θα υπάρχει μετά το Σαββατοκύριακο.
Δεν θα εξαφανιστεί, γιατί η Μέρκελ δεν τα παρατάει εύκολα. Η κρίση δεν θα φύγει από τα πρωτοσέλιδα και η ΕΕ θα βρει τελικά κάποιου είδους συμφωνία.
Η παλιά μεταφορά για την Ευρώπη που την παρομοιάζει με ένα τρένο που είτε είσαι πάνω είτε φεύγεις, φαίνεται να έχει αλλάξει. Σήμερα μοιάζει με ένα αυτοκίνητο κολλημένο στο μποτιλιάρισμα με τα παιδιά στο πίσω κάθισμα να γκρινιάζουν φωνάζοντας «ακόμη δεν φθάσαμε;» και ο οδηγός να αναρωτιέται εάν θα πρέπει να συνεχίσει μπροστά ή να κάνει ανατροφή και να γυρίσει πίσω.
Η πρόσοδος δεν μπορεί παρά να έρθει με ρυθμούς χελώνας και η σχέση με την Τουρκία μπορεί να αλλάξει ριζικά.
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.