Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank, σε μια κίνηση που θα της επιστρέψει να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις σχετικά με την πληρωμή του φυσικού αερίου της σε ρούβλια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση είναι προληπτική καθώς η Eni αναζητά περισσότερη καθοδήγηση από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές για το εάν – και υπό ποιες προϋποθέσεις – μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς αυτούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.
Εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη τις εταιρείες να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις.
Η ικανότητα της Ευρώπης να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Μόσχας πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ή θα κινδυνεύσουν να αναγκαστούν να ξεμείνουν από φυσικό αέριο.
Αυτή η ενότητα μπορεί ήδη να ξεφτίζει, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο. Σύμφωνα με ένα πρόσωπο κοντά στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων πληρωμής.
Η Eni δεν έχει χρησιμοποιήσει τον νέο μηχανισμό και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ. Ο επόμενος γύρος πληρωμών δεν πρέπει να καταβληθεί μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Η ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις και το μπλοκ έχει εκδώσει οδηγίες που φαίνεται να ενθαρρύνουν τέτοιου είδους κινήσεις.
Ένα Q&A που εξέδωσε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ, αλλά σημείωσε ότι το ρωσικό διάταγμα δεν απέκλειε τις εξαιρέσεις. Η Eni θέλει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, είπε ο κόσμος.
Η Uniper SE, ένας τεράστιος Γερμανός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.
Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αν και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ψάχνει τον κόσμο για αντικαταστάσεις και έχει εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με προμηθευτές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.