Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μία σελίδα στο facebook όπου χιλιάδες γείτονες σας χάριζαν, αντί να τα πετάξουν, λειτουργικά πράγματα που δεν τους χρειάζονται πια, όπως παιδικά ρούχα και ποδήλατα, έπιπλα ή ακόμα και αυτοκίνητα, και είχατε τη δυνατότητα να τα πάρετε εσείς προσφέροντας παράλληλα δωρεάν τα δικά σας αντίστοιχα αντικείμενα;
Την ιδέα αυτή σκέφτηκε μία παρέα στο Bainbridge Island της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ, το 2013.
Δηλαδή να μην αγοράζει κανείς τίποτα από τη γειτονιά αλλά να ανταλάσσουν και να χαρίζουν πράγματα μεταξύ τους.
Στην αρχή τα περισσότερα πράγματα που δίνονταν αφορούσαν κυρίως γονείς που ήθελαν να «ξεφορτωθούν» παιδικά ποδήλατα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη και παιχνίδια που «αχρηστεύονταν» γρήγορα όσο μεγάλωναν τα παιδιά τους.
Στη συνέχεια όμως όσο το κίνημα μεγάλωνε άρχισαν να προσφέρονται και άλλα προϊόντα στη σελίδα όπως ρούχα ενηλίκων, έπιπλα, ιατρικά εργαλεία, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μηχανές γκαζόν, ηλεκτρικά είδη, ποδήλατα μέχρι τρόφιμα και αυτοκίνητα.
Σιγά σιγά η ιδέα του buy nothing βρήκε πολλαπλάσιους υποστηρικτές στην Αμερική και όχι μόνο, με αποτέλεσμα πλέον να έχει «αντιπροσώπους» με αντίστοιχες σελίδες σε 44 χώρες.
Πώς λειτουργεί
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινότητα δεν δεσμεύονται από κάποιου είδους συμβόλαιο παρά μόνο να ακολουθούν απλούς κανόνες.
Έτσι όταν θέλουν να χαρίσουν κάτι το βάζουν στην ενότητα «Χαρίζεται», όταν ψάχνουν κάτι βάζουν «Ζητείται» ενώ υπάρχει και η ενότητα «Ευχαριστίες».
Στην τελευταία όταν κάποιος έχει αποκτήσει κάτι που ο άλλος δεν χρειαζόταν μπορεί να ποστάρει τις ευχαριστίες του στον ευγενικό δωρήτή.
Το γεγονός ότι το κίνημα αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Αμερική δεν είναι τυχαίο, καθώς εκεί πολύς κόσμος μετακομίζει «εν ριπή οφθαλμού» και οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες μερικές φορές που η μεταφορά δεν συμφέρει ή ακόμα και όταν συμφέρει μπορεί το νέο σπίτι να μην χωράει ένα τεράστιο καναπέ όταν για παράδειγμα κάποιος μεταφερθεί από μία επαρχιακή πολιτεία στη Νέα Υόρκη.
Η «απογείωση» μέσα στην πανδημία
Από το 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2020 όταν και εμφανίστηκε στον δυτικό κόσμο η πανδημία το κίνημα Buy Nothing αριθμούσε περίπου 1,5 εκατ. μέλη παγκοσμίως.
Από την εμφάνιση του κορωνοϊού όμως μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 4 εκατομμύρια ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίου προκλήθηκε αυτή η τόσο απότομη άνοδος μέσα στην πανδημία;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου ολικού lockdown πολύς κόσμος κλεισμένος μέσα στα σπίτια του βρήκε «διέξοδο» ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα που είχε στοιβαγμένα στις αποθήκες και τις ντουλάπες του.
Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια που πυροδότησε ο κορωνοϊός, βοήθησαν στην ανάπτυξη του project.
Παρόλα αυτά ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει από πίσω κάτι βαθύτερο σε αυτή τη μεταστροφή.
Η πανδημία και ο εγκλεισμός άλλαξε τα τελυταία δύο χρόνια την ψυχολογία πολλών καταναλωτών.
Ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να σκεφτεί κλεισμένος στο σπίτι και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του.
Υπάρχει μία αναπτυσσόμενη «μετάλλαξη» στην καταναλωτική κουλτούρα πολλών ανθρώπων. Κι αυτό γιατί βλέπουν μία «ματαιότητα» στον συνεχόμενο κύκλο, απόκτησης και στη συνέχεια απόρριψης υλικών αγαθών κάτι το οποίο γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό στα μάτια τους.
Δηλαδή η πανδημία προκάλεσε μία αλλαγή στο πώς ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πλέον την κατανάλωση.
Ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και…
Η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον, Υγεία, Ειρήνη, Τουρισμός,…
Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα η 26χρονη μητέρα και ο 44χρονος…
Της Φωτεινής Λαμπρίδη Το tvxs εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα τα επικαιροποιημένα δεδομένα για τη διαθεσιμότητα…
Η λαϊκότητα της κρητικής υπαίθρου συνομιλεί με τον λόγιο, υψηλό στοχασμό για τα μεγάλα ζητήματα…
Τον «οδικό χάρτη» για να γίνουν πραγματικότητα οι εκτιμήσεις για επενδύσεις 5 δις μέχρι το…
This website uses cookies.