Categories: OIKONOMIA

Citi: Ζήτημα του μακρινού μέλλοντος η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα

Εκτός στόχων του προγράμματος θα παραμείνει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί ζήτημα του πολύ μακρινού μέλλοντος, επισημαίνει η Citigroup σε έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές

Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, η ενίσχυση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% το 2017 και στο 1,4% και κατά 0,1% το 2018 στο 1,6%, οφείλεται στο ότι έχει αποκλειστεί πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, καθώς και στο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο είχαν αρχικά προβλεφτεί.

Ανηφορικός ο δρόμος για τις δόσεις

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πιο αναλυτικά, η Citi υπογραμμίζει πως οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχουν ξαναρχίσει, ωστόσο ο δρόμος προς τις επόμενες εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων παραμένει ανηφορικός.

Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί αν και πολύ διστακτικά, και οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται το φθινόπωρο του 2017, προσθέτει.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το Grexit μεσα στην επόμενη τριετία έχει αφαιρεθεί από το βασικό σενάριο, καθώς εκτιμά το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και μεταξύ των πιστωτών.

Ύφεση στο 0,3% φέτος

Έτσι, εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 0,3%, ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, το 2018 θα αγγίξει το 0,9%, ενώ για το 2019 και το 2020 θα διαμορφωθεί στο 1,4% και το 1,5%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά πως από το 0,2% φέτος, τα επόμενα χρόνια θα κυμανθεί από το 0,8% έως το 1,2%.

Η έξοδος στις αγορές θα αργήσει

Όπως προειδοποιεί ωστόσο η Citi και παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, και ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία αρκετά μακρινή υπόθεση.

Παράλληλα, εξακολουθεί να εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα αργήσει πολύ.

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Τραμπ επιταχύνει τη λύση Ντράγκι κατά του «αργού θανάτου» της Ε.Ε.

Του Γιώργου Βύρων Δαβού * H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναγκάζει…

6 hours ago

Ελαιολάδο: Στα 5 ευρώ το κιλό η τιμή του παραγωγού – Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χ. Βλαζάκης

Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή,…

6 hours ago

ΗΠΑ: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο στο Κογκρέσο για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής – «Δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο»

Ένα βίντεο που δείχνει μια «λευκή σφαίρα» UFO να βγαίνει από τον ωκεανό στα ανοιχτά του Κουβέιτ και βρέθηκε…

6 hours ago

Κάνουν συνέντευξη τύπου για τις “μαζικές αποχωρήσεις στελεχών” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Χανιά

Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 19:00 στο ιστορικό καφέ "ΚΗΠΟΣ" για την…

8 hours ago

Eurostat: Νέα αρνητική πρωτιά της Ελλάδας – Πτώση 16% σημείωσε η αγροτική παραγωγή, έπεσε από την 10η θέση στην 26η της Ευρώπης

Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…

9 hours ago

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…

9 hours ago

This website uses cookies.