Πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήθηκαν στο φονικό ισραηλινό χτύπημα σε στρατόπεδο εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, σύμφωνα με ανάλυση του CNN που επικαλείται ειδικούς στα εκρηκτικά όπλα.
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα περίχωρα της νοτιότερης πόλης της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας και Παλαιστίνιους γιατρούς.
Πλάνα που εξασφάλισε το CNN δείχνουν τμήματα του καταυλισμού στη Ράφα να φλέγονται, με δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν κάλυψη από τη νυχτερινή επίθεση. Τα καμένα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, φάνηκαν να ανασύρονται από τους διασώστες από τα συντρίμμια.
Η κλιμακούμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – όπου περίπου 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρησή του εκεί – έχει προκαλέσει τη διεθνή καταδίκη, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ομάδες βοήθειας και πολλές κυβερνήσεις να καλούν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του.
Ισραηλινά τανκς προέλασαν περαιτέρω στη Ράφα την Τρίτη για πρώτη φορά στον επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, σηματοδοτώντας μια νέα φάση που το Ισραήλ συνεχίζει με την αμφιλεγόμενη και καταστροφική του επίθεση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν αλλάζει την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ, υποδηλώνοντας ότι το φονικό χτύπημα της Ράφα δεν είχε ακόμη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που θα επέβαλλε αλλαγές στην αμερικανική υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι σε συνέντευξή του στο CNN νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε πει ότι δεν θα επέτρεπε αμερικανικά όπλα να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη επίθεση στη Ράφα.
Το CNN εντόπισε βίντεο που δείχνουν σκηνές στις φλόγες στον απόηχο του χτυπήματος στον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους, γνωστό ως «Κουβέιτ Peace Camp 1».
Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο το CNN εντόπισε γεωγραφικά στην ίδια σκηνή, είναι ορατή η ουρά μιας βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με τέσσερις ειδικούς σε εκρηκτικά όπλα που εξέτασαν το βίντεο.
Το GBU-39, το οποίο κατασκευάζεται από την Boeing, είναι ένα πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο για να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς στόχους» και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλές παράπλευρες ζημιές, δήλωσε στο CNN ο ειδικός σε εκρηκτικά όπλα Κρις Κόμπ-Σμιθ την Τρίτη. Ωστόσο, «η χρήση οποιωνδήποτε πυρομαχικών, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα εγκυμονεί πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Τρέβορ Μπολ, πρώην ανώτερο στέλεχος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος αναγνώρισε επίσης ότι το θραύσμα προερχόταν από ένα GBU-39, εξήγησε στο CNN πώς έβγαλε το συμπέρασμά του.
«Το τμήμα της κεφαλής [των πυρομαχικών] είναι διακριτό και το τμήμα καθοδήγησης και πτέρυγας είναι εξαιρετικά μοναδικό σε σύγκριση με άλλα πυρομαχικά. Τα τμήματα καθοδήγησης και πτέρυγας των πυρομαχικών είναι συχνά τα υπολείμματα που απομένουν ακόμη και μετά την έκρηξη ενός πυρομαχικού. Είδα το τμήμα ενεργοποίησης της ουράς και αμέσως κατάλαβα ότι ήταν μία από τις παραλλαγές SDB/GBU-39.
Ο Μπολ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχει μια παραλλαγή του GBU-39 γνωστή ως Focused Lethality Munition (FLM) που έχει μεγαλύτερο εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο αλλά έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ακόμη λιγότερες παράπλευρες ζημιές, αυτή δεν ήταν η παραλλαγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την περίπτωση.
«Το FLM έχει σώμα σύνθετης κεφαλής από ανθρακονήματα και είναι γεμάτο με αλεσμένο βολφράμιο σε σκόνη. Οι φωτογραφίες της δοκιμής FLM έδειξαν αντικείμενα στη δοκιμή επικαλυμμένα με σκόνη βολφραμίου, η οποία δεν υπάρχει [στο βίντεο από τη σκηνή]», είπε στο CNN.
Οι σειρικοί αριθμοί στα υπολείμματα των πυρομαχικών ταίριαζαν επίσης με εκείνους ενός κατασκευαστή ανταλλακτικών GBU-39 με έδρα την Καλιφόρνια – δίνοντας περισσότερα στοιχεία ότι οι βόμβες κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ.
Δύο επιπλέον ειδικοί σε εκρηκτικά όπλα αναγνώρισαν ότι το θραύσμα ήταν μέρος μιας αμερικανικής κατασκευής GBU- 39 κατά την εξέταση του βίντεο για το CNN.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα της Ράφα στην ενημέρωση της Τρίτης, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν ξέρω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την αεροπορική επιδρομή. Θα έπρεπε να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς για να μιλήσετε γι’ αυτό».
Κύριος προμηθευτής όπλων
Οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), και αυτή η υποστήριξη συνεχίστηκε παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την επίθεση στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο ξένης βοήθειας που περιελάμβανε 26 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η αναγνώριση των πυρομαχικών από το CNN είναι σύμφωνη με τον ισχυρισμό που έκανε ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε μια ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία την Τρίτη.
Ο Χαγκάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι το χτύπημα – το οποίο είπε ότι είχε στόχο ανώτερους διοικητές της Χαμάς – χρησιμοποίησε δύο πυρομαχικά με μικρές κεφαλές που περιείχαν 17 κιλά εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι αυτές οι βόμβες ήταν «τα μικρότερα πυρομαχικά που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τζετ μας». Η παραδοσιακή κεφαλή GBU-39 έχει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο 17 κιλών.
Ο Χαγκάρι είπε ότι η φονική πυρκαγιά που σημειώθηκε μετά το χτύπημα δεν προκλήθηκε αποκλειστικά από όπλα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός.
«Τα πυρομαχικά μας από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους», είπε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός ερευνά «τι μπορεί να προκάλεσε την ανάφλεξη».
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξετάζει εάν το χτύπημα «πυροδότησε ακούσια πιθανά αποθηκευμένα όπλα σε κοντινό συγκρότημα».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή στη Ράφα ήταν ένα «τραγικό λάθος», αλλά είπε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την επιχείρησή του παρά τη διεθνή οργή και την προειδοποίηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν.
Από τη Σούδα τα πυρομαχικά της Σφαγής της Ράφα;
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του documento.gr, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από τα δεδομένα πτήσης μεταφορικού στρατιωτικού αεροσκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν να έχει κινηθεί από τη βάση της Σούδας στα Χανιά προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νεγκέβ στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αεροσκάφος τύπου C-17Α Globemaster III το οποίο σύμφωνα με τα ανοιχτά δεδομένα που προσφέρει η υπηρεσία FlightRadar βρισκόταν στις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι τις 24 Μαΐου, προσγειώθηκε στη Ρότα της Ισπανίας στις 26 Μαΐου και την ίδια ημέρα μετέβη στη βάση της Σούδας.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα Δευτέρα 27/5 το αεροσκάφος με αριθμό RCH410 μετέβη στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί κάποια στάση και φαίνεται να επιστρέφει στη Σούδα ύστερα από περίπου 9 ώρες.
Συγκεκριμένα το μεταφορικό αεροσκάφος φαίνεται να απογειώνεται από τη Σούδα στις 7.32 το πρωί της Δευτέρας και να προσγειώνεται στη Σούδα στις 17.17, χωρίς να αναφέρεται ρητά ο ενδιάμεσος προορισμός. Ωστόσο, η γραφική απεικόνιση της πορείας του RCH410 των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει μια κυκλική πορεία από τη Σούδα προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νεγκέβ στο Ισραήλ και ξανά προς τη Σούδα όπου φαίνεται να βρίσκεται μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας.
Σημειώνεται ότι αμερικανικό αεροσκάφος τύπου C-17 έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν (Μάρτιο 2024) για να πετάξει κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεξίπτωτα προς τους Παλαιστίνιους. Παρόλ’ αυτά, από τα διεθνή ΜΜΕ δεν προκύπτει να έχει γίνει έκτοτε κάποια τέτοια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σημειώνεται ότι παρά τις εκπεφρασμένες διαφωνίες που έχει εκφράσει ο Λευκός Οίκος σε σχέση με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, εντούτοις συνεχίζεται η στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει το Τελ Αβίβ από την Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, στις 15 Μαΐου η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δηλώσει στο αμερικανικό Κονγκρέσο την πρόθεσή της να αποστείλει νέο στρατιωτικό υλικό αξίας 1 δισεκ. δολαρίων προς το Ισραήλ, επιβραβεύοντας στην ουσία τις ενέργειές του. Σύμφωνα με το Associated Press, η τελευταία αυτή αποστολή συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά για τεθωρακισμένα αξίας 700 εκατ. δολαρίων, οχήματα αξίας 500 εκατ. δολαρίων και όλμους αξίας 60 εκατ. δολαρίων.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πτήση, εφόσον πράγματι μετέφερε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό προς το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε μετά τη συγκλονιστική σφαγή αμάχων στην οποία προέβη η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας τη νύχτα της 26ης Μαΐου, όταν βομβάρδισε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί «ασφαλής» για τους εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι εικόνες που κάνουν από χθες τον γύρο του κόσμου είναι ανατριχιαστικές και ενδεικτικές της σφοδρότητας των βομβαρδισμών.
documento.gr
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.