Μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, εγκρίθηκε το δεύτερο προσχέδιο συμφωνίας στην COP28, φέρνοντας βελτιωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ορυκτών καυσίμων που είναι και η “πηγή του κακού” στη μάχη της Κλιματικής Κρίσης.
Το νέο κείμενο εξακολουθεί να κρατά εκτός ρητορικής τη “σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων”, τονίζοντας ωστόσο τη λέξη “μετάβαση” μακριά από αυτά και ζητώντας από τα έθνη να απομακρυνθούν από τα ορυκτά για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το νέο κείμενο αναφέρει: “Μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση μέχρι το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη”.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι χώρες αναγνώρισαν “την ανάγκη για βαθιά, ταχεία και διαρκή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”, ενώ ζητά τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Ζητά επίσης την ανάπτυξη “τεχνολογιών μηδενικών και χαμηλών εκπομπών”, συμπεριλαμβανομένων των “ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνικών τεχνολογιών και τεχνολογιών μείωσης”, αλλά και την “παραγωγή υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα”.
Οι εκπρόσωποι των χωρών κλήθηκαν σε μια τελική συνάντηση, προκειμένου να ψηφίσουν το νέο κείμενο, το οποίο εν τέλει πέρασε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.
Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ορυκτά
Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει 21 σελίδες και σχεδόν 200 παραγράφους. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τα βασικά σημεία του κειμένου είναι:
Ενθουσιασμός και χειροκροτήματα στην αίθουσα – Παρθενική συμφωνία για τα ορυκτά
“Έχουμε συμφωνία για πρώτη φορά”, είπε ο πρόεδρος της COP28, Sultan al-Jaber, με την αίθουσα να δίνει ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Είπε ότι η συμφωνία προσφέρει μια “ολοκληρωτική απάντηση” στην κλιματική αλλαγή, αντιπροσωπεύοντας ένα “στιβαρό σχέδιο δράσης για τη διατήρηση του 1,5 βαθμούς Κελσίου”. Είπε ότι το σχέδιο “καθοδηγείται από την επιστήμη”, χαρακτηρίζοντάς το “ισορροπημένο”. Και πρόσθεσε: “Όλα αυτά είναι παγκόσμιες πρωτιές που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου, καθαρότερου κόσμου με πιο δίκαιη ευημερία”.
“Έχουμε ρητορική για τα ορυκτά καύσιμα στην τελική μας συμφωνία για πρώτη φορά”, κατέληξε μέσα σε συνεχόμενα χειροκροτήματα και ένα γενικότερο κλίμα ικανοποίησης μεταξύ των εκπροσώπων 190 και πλέον χωρών στην αίθουσα.
Ουδείς σε ολόκληρη την Κρήτη πρόβαλλε όπως έπρεπε την είδηση των τελευταίων ημερών. Σε μία…
Είναι ρωμαϊκός χαιρετισμός είπαν κάποιοι, όπως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα ναζιστικά σύμβολα…
Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος ενημέρωσε τους πολίτες ότι από σήμερα,…
Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος ενημέρωσε τους πολίτες ότι από σήμερα,…
Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποίησε σήμερα στο γραφείο του ο…
Όταν τα πόδια κτυπούνε το κεφάλι... Ο Ζελένσκι σα μέγας ηγέτης μιλά εις το όνομα…
This website uses cookies.