19.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Creta Farms: Καταπέλτης για τους αδελφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte

Ημερομηνία:

Καταπέλτης για τους αδελφούς Μάνο και Τάκη Δομαζάκη, όταν αυτοί διοικούσαν την Creta Farms, είναι το πόρισμα της συμβουλευτικής Deloitte Business Solutions για την Κρητική αλλαντοβιομηχανία, το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα “χέρια” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Creta Farms. Στο πόρισμα, που φέρει την κωδική ονομασία Knossos, καταγράφονται από την Deloitte ευρήματα κακοδιαχείρισης, εκροές αρκετών εκατομμυρίων από τα ταμεία της εταιρείας προς τους βασικούς μετόχους και υπερτιμολογήσεις.

Από τα στοιχεία που συνέλεξε η Deloitte, μέσω και συνεντεύξεων που πραγματοποίησε με πρώην στελέχη της αλλαντοβιομηχανίας, προκύπτει πως η κρητική αλλαντοβιομηχανία πλήρωνε με “καπέλο” την ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, συμφερόντων των Αφών Δομαζάκη. Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα, η τελευταία τιμολογούσε στην Creta Farms το κόστος που η ίδια επωμιζόταν αυξανόμενο µε ένα συντελεστή προσαύξησης 5% – 10%. Η Deloitte στο πόρισμά της -καλύπτει την Φάση Α και όχι τη Φάση Β, δηλαδή τις απομειώσεις απαιτήσεων και απαιτήσεων σε θυγατρικές και τις ΙΤ Forensic υπηρεσίες-, διαπιστώνει και υπερτιμολόγηση παγίων στοιχείων που αγόρασε η Creta Farms με το προϊόν της υπερτιμολόγησης να έχει καταλήξει σε λογαριασμούς των βασικών μετόχων της.

Επιπλέον σημειώνει πως 12 εταιρείες, που συνδέονται µε τους βασικούς μετόχους και τα συγγενικά τους πρόσωπα (μέχρι β’ βαθμού συγγένεια), άρα συνδεδεμένες με την Creta Farms, δεν αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις. Ακόμη και η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, που είναι συμφερόντων των δύο βασικών μετόχων, εμφανίζεται, εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται την περίοδο 2006 έως 2018 από τις οικονομικές καταστάσεις, της εισηγμένες.

Δανεικά και αγύριστα

Ένα από τα βασικά ευρήματα της Deloitte είναι πως την πενταετία 2014 – 2018 υπήρξαν εκροές από την Creta Farms, προς τον Εμμανουήλ (Μάνο) Στ. Δοµαζακι και Κωνσταντίνο (Τάκη) Δοµαζάκη ύψους 2,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο που πραγματοποιούνταν οι ανωτέρω απολήψεις οι δύο βασικοί μέτοχοι εισέφεραν στην ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ 1,150 εκατ. ευρώ. Επίσης διαπιστώθηκε ότι την επίμαχη περίοδο η Creta Farms προέβη σε απομειώσεις των απαιτήσεών της από τους βασικούς μετόχους. Το συνολικό ύψος των απομειώσεων την περίοδο 2014 – 2018 ανέρχεται σε 3,161 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις συνολικές απολήψεις των βασικών μετόχων για την περίοδο αυτή (2,9 εκατ. ευρώ) και επιπλέον ποσό 259.458 ευρώ που αφορά απολήψεις που είχαν πραγματοποιήσει οι βασικοί μέτοχοι πριν την 1.1.2014.

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίζει η Deloitte. Οι απολήψεις των βασικών μετόχων διαγράφονται από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας μέσω πληθώρας συμψηφιστικών και γενικότερα σύνθετων λογιστικών εγγραφών. Σύμφωνα με τη Deloitte όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Οικονομική Διεύθυνση της εταιρείας, το Νομικό της τμήμα και τον Ορκωτό της Ελεγκτή.

Με “καπέλο” πλήρωνε η Creta Farms εταιρεία συμφερόντων των Αφών Δομαζάκη

Από την έρευνα της Deloitte προέκυψε πως η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, εταιρεία συμφερόντων των Αφών Δομαζάκη, τιµολογούσε στην Creta Farms το κόστος που η ίδια επωμιζόταν αυξανόμενο µε συντελεστή προσαύξησης 5% – 10%. Η Deloitte επιβεβαίωσε πως για 2 από τα 8 τεχνικά έργα η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ χρέωσε στην Creta Farms το κόστος που επωμίστηκε η ίδια, επαυξημένο με συντελεστή προσαύξησης 10%. Ενώ για 2 από τα 8 τεχνικά έργα, τα οποία ήταν μάλιστα και τα μεγαλύτερα σε αξία (μονάδα κομποστοποίησης συνολικής αξίας 2,4 εκατ. ευρώ και μεταλλικό κτίριο αποθήκης στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου αξίας 1,4 εκατ. ευρώ) τιμολόγησε στην Creta Farms το πρώτο έργο με συντελεστή προσαύξησης μεγαλύτερο του 130% και το δεύτερο έργο µε συντελεστή προσαύξησης μεγαλύτερο του 45%.

Τα Ντάκος και τα διαφημιστικά φυλλάδια

Για τα εστιατόρια Ντάκος, η Deloitte, αναφέρει πως οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν εμμέσως από την Creta Farms, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες αυτές εξυπηρετούσαν ανάγκες των βασικών μετόχων και της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ και όχι τους επιχειρηματικούς σκοπούς της αλλαντοβιομηχανίας. Όσον αφορά το υπόλοιπο της απαίτησης που είχε η Creta Farms από την ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ την 31.12.2018, ύψους 8,67 εκατ. ευρώ, συμπεραίνεται ότι η ανακτησιµότητα της απαίτησης είναι αμφίβολη.

Γύρω γύρω όλοι με μια ιστορία από τα πολύ παλιά

Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία της θυγατρικής της Creta Farms, Hellas Farm. Πριν από 20 χρονια, η θυγατρική της Creta Farms, Hellas Farm -το 2002 μετονομάσθηκε σε ΦΑΡΜΑ Θεσσαλίας- εξαγόρασε σε πλειστηριασμό, τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΚ και τον σχετικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής στα Μεγάλα Καλύβια του Ν. Τρικάλων, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ συµπεριλάµβανοµένων και 20 σιλό. Δέκα χρόνια μετά, το 2012, πούλησε 16 σιλό στην Creta Farms η οποία με τη σειρά της τα πώλησε, εκείνες τις ημέρες, στην ΤΕΤΩΡΟΣ και στην Μεταλλουργική Κρήτης, εταιρείες με τις οποίες οι βασικοί μέτοχοι διατηρούσαν μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις. Όμως τα σιλό δεν έμειναν στην κατοχή της ΤΕΤΩΡΟΣ και της Μεταλλουργική Κρήτης, αντιθέτως εντός του ίδιου μήνα πουλήθηκαν στην ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ.

Εν τέλει τα σιλό καταστράφηκαν και μάλιστα λίγο διάστημα από την τελευταία συναλλαγή, από τρίτη εταιρεία. Μάλιστα, η σύμβαση για την καταστροφή των σιλό υπογράφηκε μεταξύ της τρίτης εταιρείας και της ΦΑΡΜΑ Θεσσαλίας, παρά το γεγονός ότι κυρία των σιλό τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ.

Όπως διαπιστώνει η Deloite, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η Creta Farms είναι ταυτόχρονα o χρηματοδότης αλλά και o τελικός αποδέκτης αυτών των χρημάτων, γεγονός που δημιουργεί, όπως σημειώνεται στο πόρισμα “εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο οι εν λόγω συναλλαγές της Creta Farms είναι πραγματικές”. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Creta Farms χρησιμοποίησε τις επιταγές των ΤΕΤΩΡ0Σ και Μεταλλουργική Κρήτης για να λάβει χρηματοδότηση μέσω πρακτόρευσης και ότι η ουσία των συναλλαγών πιθανόν να ήταν η άντληση ρευστότητας από την ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ. Από την πώληση των σιλό η Creta Farms έγραψε στα βιβλία της για το 2012 κέρδος 230.000 ευρώ.

Μια “σημαδεμένη” απογραφή

Η Deloitte εξέτασε και τη διαδικασία της απογραφής της εταιρείας (διενεργείται μια φορά τον χρόνο τις τελευταίες εβδομάδες του έτους) για τα έτη 2017 και 2018. Τι βρήκε; Ότι κατά την ετήσια απογραφή που διενεργήθηκε για τη χρήση του 2017, οι απογραφείς είχαν στη διάθεσή τους καταστάσεις µε τους κωδικούς των εμπορευμάτων, αλλά και με τις ποσότητες να είναι προ-συμπληρωμένες βάσει του λογιστικού υπολοίπου, το οποίο δεν θεωρείται και η βέλτιστη πρακτική. Σε ότι αφορά την υπόθεση της Food Processing Ltd KCII της Metalo Ltd, όπως προκύπτει από την έρευνα αφορά σε υπερτιμολόγηση παγίων στοιχείων που αγόρασε η Creta Farms από το 2001 έως το 2003, ενώ το προϊόν της υπερτιμολόγησης φέρεται να έχει καταλήξει σε λογαριασμούς των βασικών μετόχων της εταιρείας.

Tα σήματα σε εταιρεία συμφερόντων Δομαζάκη

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από το πόρισμα της Deloitte, για το πως λειτουργούσε η Creta Farms, επί ημερών των Αφών Δομαζάκη, είναι πως χρησιμοποιήθηκαν τα διπλώματα και οι ευρεσιτεχνίες της, οι οποίες εν μια νυκτί μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, σε εταιρεία που ήλεγχαν από κοινού.

Τελικά τον Ιούλιο του 2019, η Novaplot επιστρέφει, όχι 10 πατέντες που περιελάμβανε η αρχική λίστα της εταιρείας, αλλά 14 πατέντες στην Creta Farms.

Η Deloitte, για τη συναλλαγή που αφορά τη μεταβίβαση των 10 δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας το 2017, αναφέρει πως ενδέχεται να ήταν μια εικονική συναλλαγή καθώς οι πατέντες αυτές παραχωρήθηκαν στη Novaplot με μηδενική αξία και στη συνέχεια επανήλθαν σε αυτή πάλι με μηδενική αξία.

Και το δια ταύτα

Τα ευρήματα από τον έλεγχο της Deloitte, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, επηρεάζουν το ενεργητικό της εταιρείας και όχι το παθητικό αυτής. Άρα δεν επηρεάζεται ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι σημειώνουν “το πόρισμα δεν επηρεάζει την πλειοψηφία των πιστωτών, τα υπόλοιπα των πιστωτών και φυσικά την ίδια την εξυγίανση”. Η Impala, ο επενδυτής δηλαδή, θα πάρει τα πάγια, τα σήματα και τις πατέντες και το προσωπικό, ενώ όλα τα προβλήματα θα μείνουν πίσω, για τον ειδικό εντολοδόχο. Σε ό,τι αφορά τα 3 εκατ. ευρώ των απολήψεων, η εταιρεία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της θεώρησε τα χρήματα αυτά παράνομες απολήψεις/δάνεια και τα έχει χαρτοσημάνει, με σκοπό την ανάκτηση τους μέσω της δικαστικής οδού.

capital.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή! Απάτη με ψεύτικα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων προειδοποιεί τους καταναλωτές...