11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Cyberbullying: Ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τα πρώτα πακέτα προστασίας. Μήπως τα χρειαζόμαστε;

Ημερομηνία:

Αυτή τουλάχιστον είναι η υπόσχεση που δίνουν ασφαλιστικές εταιρείες σε οικογένειες αλλά και μεμονωμένα άτομα, καθώς το ηλεκτρονικό μπούλινγκ μεταξύ ενηλίκων και εφήβων διαδίδεται όλο και πιο πολύ, διεθνώς, παρατηρεί η Wall Street Journal.

Τον Μάιο, η ασφαλιστική τεχνολογική startup Waffle άρχισε να προσφέρει ξεχωριστά πακέτα κυβερνο-προστασίας, που καλύπτουν τους πελάτες σε περιπτώσεις cyberbullying και άλλων διαδικτυακών κινδύνων, όπως η κλοπή ταυτότητας και ο εκβιασμός.

Τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα καλύπτουν νομικά έξοδα, υπηρεσίες ψυχολογικής φροντίδας, το κόστος μιας αναγκαστικής επανεγκατάστασης σε άλλη περιοχή, και ακόμα και ιδιαίτερα μαθήματα για τα χαμένα σχολικά μαθήματα σε περίπτωση που ένα παιδί έχει υποστεί τόσο σοβαρό ψυχολογικό πλήγμα, που είναι αναγκασμένο να αλλάξει σχολείο.

«Θυμηθείτε τα λόγια μου, σε πέντε χρόνια όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες θα προσφέρουν» τέτοια πακέτα, εκτιμά ο CEO της Waffle, o Κουέντιν Κούλεν.

Οι ατομικές «διαδικτυακές» ασφάλειες είναι μία σχετικά νέα κατηγορία. Στις ΗΠΑ, μόλις το 10% των χρηστών ηλεκτρονικών συσκευών που συνδέονται στον Παγκόσμιο Ιστό, λένε πως έχουν κάποια ασφάλεια για το ενδεχόμενο ζημιάς από κυβερνοεπίθεση ενώ, στον αντίποδα, το 74% δηλώνει αντίθετο, αδιάφορο, ή αναποφάσιστο για τέτοια πακέτα, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Πληροφοριών που διεξήχθη το 2019.

Είναι πρακτικό;

Για να εκταμιευθεί οποιαδήποτε αποζημίωση, πρέπει να προκύψουν και να επαληθευτούν συγκεκριμένες ζημιές. Για παράδειγμα το μπούλινγκ σε βάρος κάποιου ενηλίκου θα πρέπει να οδηγήσει σε λάθος απόλυση ή σύλληψη, άδικη τιμωρία ή αδυναμία εργασίας, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Chubb, Patrick Thielen.

Παιδικό μπούλινγκ

Μία κοινή περίπτωση cyberbullying μεταξύ παιδιών είναι η χρήση των social media για την στοχοποίηση κάποιου ανηλίκου. Τα παιδιά συχνά μοιράζονται κωδικούς λογαριασμών για gaming, σύμφωνα με ειδικούς της ψηφιακής ασφάλειας. Κάποιες φορές το κάνουν ώστε ένας φίλος τους να τους βοηθήσει να «ανέβουν πίστα» σε ένα παιχνίδι ή να συνεχίσουν το σερί τους στο Snapchat.

Όταν κάποιος κωδικός πέσει σε λάθος χέρια, οι κυβερνο-δράστες συχνά αναρτούν προσβλητικό ή ευαίσθητο περιεχόμενο στους ξένους λογαριασμούς των ατόμων που θέλουν να πλήξουν, αποκτώντας απόλυτο έλεγχο και αποκλείοντας την πρόσβαση στα θύματα. Άλλες φορές δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς στο όνομα κάποιου άλλου, και με την δράση τους θέτουν σε κίνδυνο την εργασία τους ή την σταδιοδρομία τους στο σχολείο.

Τα deep fakes επίσης φαίνεται να διαδίδονται όλο και περισσότερο. Φωτογραφίες θυμάτων επικολλώνται σε ξένα σώματα και παρουσιάζονται δήθεν να συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες ή πολύ προσωπικές στιγμές. Μετά από το χακάρισμα ενός λογαριασμού ή την διάδοση ενός deep fake, τα θύματα αναγκάζονται να προσλάβουν δικηγόρους και ειδικούς διαδικτυακών θεμάτων για να αποδείξουν ότι δεν ευθύνονται, ούτε σχετίζονται με το επίμαχο περιεχόμενο. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πως έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτοκτονίες παιδιών εξαιτίας του cyberbullying. Όλα αυτά καλύπτονται από τα ασφαλιστικά πακέτα.

«Καθώς το τοπίο των απειλών αλλάζει, από την επίθεση σε επιχειρήσεις σε ατομικές επιθέσεις και στοχοποιήσεις οικογενειών, νομίζω έχει λογική να υπάρχουν αυτές οι ασφάλειες», λέει ο Jack Koziol, CEO της εταιρείας εκπαίδευσης σε ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας Infosec. Ο ίδιος μάλιστα έχει κάνει μια τέτοια ασφάλεια για όλη την οικογένειά του.

Άλλοι ειδικοί πάλι εκτιμούν πως οι ασφάλειες απέναντι cyberbullying είναι περιττές και τα έξοδα καλύπτονται ήδη από άλλα πακέτα – η παροχή ψυχολογικής βοήθειας προβλέπεται στα συμβόλαια υγείας παραδείγματος χάρην, και οι περισσότερες τράπεζες τείνουν να επιστρέφουν σχετικά γρήγορα τα χρήματα σε περίπτωση απάτης.

Οι τιμές τους πάντως κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την ώρα και με 5 δολάρια τον μήνα, η Chubb υπόσχεται οικονομική υποστήριξη ύψους έως και 10.000 δολαρίων σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας πέσει θύμα μπούλινγκ. Για 20 δολάρια τον μήνα, η κάλυψη μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 100.000 δολάρια. Ωστόσο η Chubb δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για το πόσα τέτοια πακέτα έχει καταφέρει να πουλήσει μέχρι στιγμής.

Κάποια συμβόλαια προβλέπουν κάλυψη νομικών εξόδων και στην περίπτωση που ένα παιδί αποδειχτεί ο δράστης cyberbullying και οι γονείς του κληθούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες των πράξεών του.

Στο κομμάτι της πρόληψης πάντως, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι για να «προλάβει» κανείς το cyberbullying καλό είναι να μιλήσει από νωρίς στα παιδιά για την σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο και, όπως λέει ο κ. Koziol,  να αντιμετωπίζει τους κωδικούς του σαν την οδοντόβουρτσά του: «μη τους μοιράζεστε και να τους αλλάζετε τακτικά»

lifo.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Φωτο: Unsplash

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ