10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Die Zeit: «Ελληνικές αλήθειες»

Ημερομηνία:

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της βιωσιμότητάς του, αλλά και τα σενάρια «κουρέματος» επανέρχονται σε ανάλυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνικές αλήθειες», η εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε «χρειάστηκε πολύ καιρό για να δηλώσει κάτι αυτονόητο».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό και παρατηρεί ότι οι νέες πιστώσεις δεν αλλάζουν τίποτα σε αυτό το γεγονός. Αντιθέτως, όπως παρατηρεί, «έτσι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός (…) και αποθαρρύνονται οι ιδιώτες επενδυτές».

Ο αρθρογράφος επιχειρεί μία διασαφήνιση του όρου «κούρεμα χρέους». Υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα ξανασταθεί στα πόδια της χωρίς μερική παραγραφή των υποχρεώσεών της, η Die Zeit διευκρινίζει: «Με αυστηρή θεώρηση, οποιαδήποτε παραίτηση από απαιτήσεις συνιστά κούρεμα χρέους. Υπό αυτήν την έννοια αυτό (σ.σ. κούρεμα) θα γίνει. Όταν ο Β. Σόιμπλε απορρίπτει ένα ‘κούρεμα’, εννοεί κάτι άλλο. Λέει ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην εξόφληση των χρημάτων διάσωσης. Δεν λέει, όμως, πότε και υπό ποιους όρους πρέπει οι Έλληνες να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί μέσω παράτασης του χρόνου εξόφλησης και μείωσης των επιτοκίων, σχολιάζοντας ότι ένα τέτοιο «κρυφό κούρεμα» δεν θα προκαλούσε τόσες πολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, ενδέχεται ούτε αυτή η μέθοδος να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συνεχίζει ο αρθρογράφος, θεωρώντας πιθανό να λάβει η χώρα χρήματα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει, «σε αυτήν την περίπτωση θα έρρεε πραγματικό χρήμα. Επομένως η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια, αλλά δεν λέει και ψέματα. Η Γερμανία θα πρέπει με μεγάλη πιθανότητα να παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών της έναντι της Ελλάδας». Το άρθρο καταρρίπτει τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ ότι ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας» στις αγορές, καθώς αυτή τη φορά τα βάρη θα επωμίζονταν οι φορολογούμενοι, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα έμεναν αλώβητοι.

Το δημοσίευμα καταλήγει στην εκτίμηση ότι «σε κάθε περίπτωση η μεγάλη τομή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές δεν θα έρθει. Και μόνο για να διατηρήσει αμείωτη την πίεση προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγεί διευκολύνσεις μόνο βήμα-βήμα».

Μέχρι και 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα ως το τέλος του 2016, εκτιμούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους επικαλείται σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt». Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών θα προσδιοριστεί από την τρόικα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014», ενώ θεωρείται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη υπαινιχθεί ότι τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές συζητήσεις για το πώς θα βοηθήσει ο ΕΜΣ, αφού από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες απευθείας κεφαλαιακή βοήθεια, χωρίς μεσολάβηση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού. Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι, αν και η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup τον Οκτώβριο, η απόφαση για το νέο ελληνικό πακέτο δεν θα ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2014.

Για «Μάχες των αριθμών» στην προεκλογική Γερμανία με φόντο την οικονομική στήριξη της Ελλάδας κάνει λόγο σχόλιο της Süddeutsche Zeitung με αφορμή την πρόσφατη παραδοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα χρήματα.

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται επί του παρόντος σε θέση άμυνας και σημειώνει: «Αρχικά εξήγησε ότι κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χρειάζεται η Αθήνα. Μετά θεώρησε ρεαλιστικό ένα ποσό 6,5 δισ. ευρώ, αργότερα 11 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ τον αντέκρουσε με 50 δισ. ευρώ, για να ανεβάσει μετά το ποσό στα 77 δισ. ευρώ.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι καθαρή ανοησία. Ο Σόιμπλε υποβαθμίζει, επειδή κοιτά μόνο μέχρι το 2015 και αποσιωπά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια και αργότερα. Ο Σνάιντερ από την άλλη, διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, ώστε να κατονομάσει έναν κατά το δυνατόν υψηλότερο αριθμό. Στη βάση αυτής της λογικής θα μπορούσε κανείς να φτάσει στα 300 δισ. ή στα 6 τρισ. ευρώ, ανάλογα με τον αν υπολογίζει μέχρι το 2020 ή το 5020. Από μαθηματική σκοπιά μπορεί να είναι ενδιαφέρον. Τέτοιες μάχες αριθμών όμως, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους ψηφοφόρους» καταλήγει η SZ.

Πηγή: Deutsche Welle

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ