Η καγκελάριος θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Από καιρό έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ρίσκα ενός Grexit θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της παραμονής.
Υπέρ της παραμονής
Η εκτίμηση της αυτή εξηγεί και τον μόνιμα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον έλληνα πρωθυπουργό όπως επίσης – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ίδια – τη σχεδόν στωική αντιμετώπιση του δημοψηφίσματος αλλά και των παλινδρομήσεων κατά τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα. Ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο της θέλησης της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση των όχι και λίγων στελεχών στο κόμμα της, που απορρίπτουν κάθε επιπλέον βοήθεια προς την Αθήνα. Επίσης ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους Χριστιανοδημοκράτες είναι το γεγονός ότι δύο σημαντικοί βοηθοί της που συνέβαλαν καθοριστικά στις προσπάθειες να καθησυχάσει τη ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών έχουν αποτραβηχτεί επειδή θεωρήθηκε ότι είχαν φθαρεί. Ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ είναι εδώ και δύο εβδομάδες, διευθυντής του Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών και ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα προϋπολογισμού. Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ανέλαβε υφυπουργός στο υπουργείο Συγκοινωνιών.
Θα πρέπει να αναμένεται δε ότι σε περίπτωση που κατατεθεί δανειακή συμφωνία στη βουλή, ο αριθμός των αντιφρονούντων Χριστιανοδημοκρατών θα είναι τόσο μεγάλος που θα θεωρηθεί ως πλήγμα για το κύρος της καγκελάριου.
Λύση μόνο με όρους
Βέβαια, η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της, το γεγονός ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι θα είναι ενδοτική. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που κατά τη γνώμη της θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης. Αρχή για την όποια συμφωνία είναι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους με αντίτιμο τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Εξυπακούεται ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα κουρέματος.
Σύντομα λύση;
Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής το νόημα του ελληνικού “Όχι” αλλά και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ανάλογα με τη στάση που θα επιδείξει, η γερμανική πλευρά δεν αποκλείει ότι μια λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά σύντομα. Σε ερώτηση στο μπρίφινγκ της Δευτέρας αν συμμερίζεται την άποψη του κ. Τσίπρα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να βρεθεί μέσα σε 48 ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απάντησε ότι αυτό του φαίνεται “πολύ δύσκολο”. Δεν είπε πάντως “Όχι”.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο