Για επιδίωξη μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως στόχο των ΗΠΑ κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ στοχεύουν να παραμείνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή για δεκαετίες και αν επεκτείνει με σχέδιο και ένα νέο δόγμα την ακτίνα δράσης του στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποδώσει πάση θυσία η επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο και να επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα το συντομότερο δυνατόν.
Το Αιγαίο και η Ελλάδα καθίστανται για τις ΗΠΑ ως μείζονος σημασίας για μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσφυγικό πρόβλημα, τη μετανάστευση των φτωχών, την κλιματική μετανάστευση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, όπως επίσης και η προστασία των ενεργειακών οδών.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υφίσταται ένας επιπλέον κίνδυνος για τη χώρα καθώς οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στους θεσμούς της ΕΕ, η νέα συνοριοφυλακή, η δράση του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσουν σε διεθνοποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου, με προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία.
Ένα ενδεχόμενο, που σύμφωνα με το δημοσίευμα το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να υποτιμήσει αλλά να δράσει τώρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο “Αγώνας της Κρήτης” είχε δημοσιεύσει ήδη από 17 Οκτωβρίου του 2014 άρθρο αμερικάνου αναλυτή που μιλούσε για τον κεντρικό ρόλο των βάσεων του “Κόλπου της Σούδας” και για την αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Ο αρχικός τίτλος του άρθρου ήταν: «η αξιοπιστία της Τουρκίας ως στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ υπό αμφισβήτηση»
Στο άρθρο μεταξύ άλλων σημειωνόταν:
“Οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητες από τον έλεγχο της Δύσης, ενώ η πιθανή επιδείνωση των σχέσεων με το Ιράν θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Αυτές οι εξελίξεις αναγκάζουν τις δυτικές δυνάμεις να επιδιώξουν την εξεύρεση μιας σειράς εναλλακτικών επιλογών.
Μια τέτοια εναλλακτική επιλογή πρέπει να περιλαμβάνει την εξεύρεση νέων δρόμων προς την Μέση Ανατολή την Κεντρική Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα, και, ενδεχομένως, την εξεύρεση νέων τρόπων για την αντιμετώπιση των ρωσικών στρατηγικών και προσβάσεων στην περιοχή.
Επιπλέον, καθώς η περιοχή μεταμορφώνεται, οι προοπτικές μίας σύγκρουσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερική αστάθεια ή ακόμα και στη διάλυση της Τουρκίας δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.
Για να μπορέσει η Δύση – και, για αυτό το ζήτημα και η Ρωσία – να ανασυνταχθεί για να ανταποκριθεί σε αυτή την αστάθεια σε ένα τέτοιο στρατηγικό σημείο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην επανεκτίμηση των τρόπων πρόσβασης σε περιφερειακές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.”
Ένταση στο Αιγαίο επιδιώκουν οι Τούρκοι
Στο μεταξύ, φορτισμένες είναι στο παρασκήνιο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ένα τμήμα των Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικών επιδιώκει θερμό επεισόδιο ώστε να οδηγήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει έντονη ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς για πρώτη φορά μετά την διπλωματία των «σεισμών», την περίοδο δηλαδή 1999 – 2000 είναι ορατό να κλείσουν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η αναβάθμιση της επιθετικότητας της Τουρκίας ότι πλέον 17 νησιά δεν αποτελούν γκρίζα ζώνη αλλά ανήκουν στην Τουρκία, προκαλεί πέραν της στρατιωτικής έντασης και διπλωματική υπερθέρμανση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ηχητικά μηνύματα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ από την Άγκυρα με τις φωνές των τούρκων λιμενικών ή από τα ραντάρ ότι στην περιοχή του Φαρμακονησίου είναι «τουρκικό έδαφος», έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, που επίσης φέρεται αποφασισμένη να κλιμακώσει με τη σειρά της τη στρατιωτική της αντίδραση.
Όπως αναφέρει επίσης η «Καθημερινή», η πρώτη συζήτηση για εγκατάλειψη της παθητικής άμυνας έγινε στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε εισήγηση για «κλείδωμα» των τουρκικών αεροσκαφών και πλοίων και λειτουργία της αεράμυνας, ενώ αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στα νησιά και η ναυτική στο Αιγαίο.