Η εμφύτευση γνώσης κατευθείαν στον εγκέφαλο, όπως στην κλασσική επική τιανία επιστημονικής φαντασίας “Τhe Matrix” δεν είναι τόσο μακρυά όσο φαντάζεστε, αναφέρει η Daily Telegraph. Επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι όσο εύκολο όσο το να πέφτεις για ύπνο.
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ένα είδους προσομοιωτή που μπορεί να ταϊζει πληροφορίες κατευθείαν στον εγκέφαλο κάποιου ανθρώπου και να τον διδάσκει νέες γνώσεις με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία ως “ζωή που μιμείται τη τέχνη”.
Πιστεύουν ότι είναι τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα μετέτρεπε σε πραγματικότητα σκηνές από ταινίες όπως το Matrix όπου επιστήμονες εμφύτευαν γνώση στον πρωταγωνιστή στιγμιαία.
Στο neo-noir έπος επιστημονικής φαντασίας, ο πρωταγωνιστής Neo μπορεί να μάθει κουνγκ φου σε δευτερόλεπτα, καθώς η γνώση της πολιτικής τέχνης μεταφορτώνεται στον εγκέφαλό του.
Οι ερευνητής των εργαστηρίων HRL με έδρα την Καλιφόρνια λένε ότι βρήκαν ένα τρόπο που ενισχύει τη μάθηση, μόνο σε μια αρκετά μικρότερη κλίματα σε σχέση με την ταινία.
Μελέτησαν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου ενός εκπαιδευμένου πιλότου και μετά πέρασαν τις πληροφορίες αυτές σε αρχάριους καθώς εκπαιδευόντουσαν να πιλοτάρουν ένα αεροπλάνο σε ένα ρεαλιστικό προσομοιωτή πτήσης.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονική περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, βρήκε ότι οι άνθρωποι που δέχτηκε γνώσεις με αυτή τη μέθοδο βελτίωσαν τις πιλοτικές τους ικανότητες και έμαθαν 33% καλύτερα τις απαραίτητες γνώσεις σε σχέση με ένα άλλο placebo γκρουπ.
“To σύστημα που δημιουργήσαμε είναι μοναδικό. Είναι ένα σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου”, είπε ο Dr. Mathew Philips.
Και συνέχισε: “Μοιάζει σα να βγήκε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχει μια μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματος. Όταν μαθαίνεις κάτι, ο εγκέφαλός σου αλλάζει. Δημιουργούνται νέες συνδέσεις και άλλες ενδυναμώνουν. Όπως προκύπτει, συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που έχουν το μέγεθος του νυχιού του μικρού σας δάκτυλου”
Ο Dr. Mathews πιστεύει ότι η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για διαδικασίες όπως η μάθηση οδήγησης, η προετοιμασία για εξετάσεις και η εκμάθηση ξένων γλωσσών.
“Η μέθοδος δεν είναι καινούργια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, 4.000 χρόνια πριν, χρησιμοποιούσαν ψάρια που παρήγαγαν ηλεκτρισμό για να αυξήσουν ή να μειώσουν τον πόνο. Ακόμα και ο Μπεν Φράνκλιν εφάρμοζε ρεύμα στο κεφάλι του αλλά η ριζοσπαστική επιστημονική έρευνα αυτών των μεθόδων ξεκίνηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κτίζουμε πάνω σε αυτή την έρευνα με απώτερο στόχο μία προσωποποιημένη διέγερση του εγκεφάλου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Λέμε για προσωποποιημένη διέγερση γιατί ο ένας εγκέφαλος διαφέρει πολύ από έναν άλλο. Αλλά αυτό που βρήκαμε με βεβαιότητα είναι ότι η διέγερση του εγκεφάλου είναι ειδικά αποτελεσματική στο να βελτιώνει την ικανότητα μάθησης”
Δείτε το βίντεο:
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…
Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και εκλεκτό επιστήμονα Ηλία Γ. Γαβριλάκη.…
Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion…
Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει δώσει ακόμα δυναμικό «παρών» στην πλειονότητα της Κρήτης, όμως…
This website uses cookies.