Πολλά ερωτήματα γεννά η έλευση στις 1 Μαϊου στη Σούδα του μεταγωγικού πλοίου των ΗΠΑ USS Mesa Verde (LPD 19). Tο συγκεκριμένο τύπου πλοίου χρησιμοποιείται για τη μεταφορά οχημάτων χόβερκραφτ (LCAC – Landing Craft Air Cushioned) που χρησιμοποιούνται σε αποβάσεις κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων. Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ το συγκεκριμένο συμμετέχει στις επιχειρήσεις ασφάλειας σε συνεργασία με τον 6ο Στόλο.
Το πλοίο είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει δυνάμεις επίθεσης πεζοναυτών μέσω χόβερκραφτ, πολεμικά οχήματα ή στρατιώτες.
Όσο θα βρίσκονται στη Σούδα, σύμφωνα με τους ίδιες τις αρχές των Αμερικάνων πάνω από 4.000 πεζοναύτες θα εκπαιδευτούν στον αποτελεσματικό διαμοιρασμό πληροφοριών και θα εργαστούν για την “περιφερειακή σταθερότητα”.
Δείτε βίντεο για την έλευση των χόβερκραφτ στη Σούδα πατώντας εδώ.
Δείτε φωτός:
Τι είναι τα χόβερκραφτ
Το αερόστρωμνο ή περισσότερο γνωστό ως χόβερκραφτ (hovercraft) είναι ειδικός τύπος πλοίου που η κίνησή του γίνεται πάνω σε στρώμα αέρος που επιτυγχάνεται με ειδικούς επιπρυμναίους αεροστροβίλους (ανεμιστήρες) πίσω από τους οποίους φέρονται τα πηδάλια.
Εφευρέθηκε από τον Βρετανό μηχανικό Κρίστοφερ Κόκερελ. Στην αρχή της ναυπηγικής παρουσίας του, ονομάσθηκε “αιωροσκάφος”, πλην όμως αυτή η ονομασία δεν διατηρήθηκε. Τα σκάφη αυτά είναι συνήθως μικρής χωρητικότητας 250 τόνων περίπου ικανά να μεταφέρουν περί τους 300, ή και περισσότερους, επιβάτες και γύρω στα 25 επιβατηγά οχήματα.
Χρησιμοποιούνται κυρίως ως πορθμεία. Η φορτοεκφόρτωσή τους γίνεται από τη πλώρη όπου και φέρουν πρωραίο υδραυλικό καταπέλτη. Τα σκάφη αυτά θεωρητικά δεν παρουσιάζουν “εν κινήσει” (θαλάσσιο) εκτόπισμα (non-displacement craft), όπως επίσης και τα υδροπτέρυγα.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.
Λόγω των αμφίβιων ικανοτήτων τους έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που ξεκινά από μεγάλου μεγέθους στρατιωτικά σκάφη (π.χ. LCAC, Zubr), επιβατηγά/οχηματαγωγά (π.χ SR.N4 Mk3), μέχρι τα μικρότερου μεγέθους σκάφη αναψυχής, ή αγωνιστικά.
Συνεχώς ο ναυπηγικός αυτός τύπος σκαφών βελτιώνεται και πολλά τέτοια σκάφη έχουν προτιμηθεί από πολλές ναυτικές δυνάμεις Χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην εξέλιξη των πλοίων αποβάσεων καθώς και για αμφίβιες επιχειρήσεις και ανάγκες ναρκοπολέμου. Η πρώτη εμπορική εμφάνιση και εκμετάλλευση των χόβερκραφτς ήταν στις πορθμειακές γραμμές μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.
Σημαντικότατος επίσης υπήρξε ο πολεμικός στόλος των χόβερκραφτς που είχε δημιουργήσει ο τελευταίος Σάχης της Περσίας λίγο πριν την πτώση του, και που αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο σε όλο τον Περσικό τότε και σήμερα Αραβικό Κόλπο, που όμως μετά την μεταπολίτευση του Ιράν και τον Περσοϊρακινό πόλεμο που ακολούθησε, στην αρχή καθηλώθηκε από έλλειψη ανταλλακτικών και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Πρόκειται για τα βρετανικά σκάφη τύπου SR.N6 και BH.7
Στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αυτός ο τύπος πλοίου χαρακτηρίζεται ως “πλοίο ταχείας μεταφοράς” ΠΤΜ.