Για έναν περίεργο χειμώνα, με δυσάρεστα νέα για τις βροχοπτώσεις, μας προετοιμάζει το εποχικό πειραματικό προγνωστικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Μετεωρολογικές Προγνώσεις Μεσαίας Εμβέλειας (ECMWF). Αν και αναπτύχθηκε για να παρέχει δεδομένα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), το μοντέλο μάς δίνει μια εικόνα για το τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες, κρούοντας καμπανάκια κινδύνου.
Με τους “αστερίσκους” που συνοδεύουν τα μαθηματικά αυτά μοντέλα πρόγνωσης ειδικά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μικροκλίματα, όπως η Κρήτη, σε περίοπτη θέση και με δεδομένο ότι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή το σκηνικό, το ECMWF ανοίγει ένα παράθυρο στο χρόνο, “βλέποντας” για τον επερχόμενο χειμώνα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βροχές και μάλιστα ισχυρές, εστιασμένες μόνο για την κεντρική Κρήτη μέσα στο Νοέμβριο, και έντονα φαινόμενα το Δεκέμβριο.
“Στεγνός” φαίνεται ότι θα είναι ο Ιανουάριος, ενώ ο Φεβρουάριος “δείχνει” εκ πρώτης όψεως – με δεδομένο το ότι όσο πιο μακριά στο χρόνο, τόσο λιγότερο ασφαλής η πρόγνωση – να κινείται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Είναι, άλλωστε, ο μόνος μήνας που καταγράφεται κάτι τέτοιο στο εν λόγω μοντέλο, το οποίο αποτυπώνει τις αποκλίσεις ή “ανωμαλίες” σε σχέση με το σύνηθες για τον κάθε μήνα τόσο σε υετό, δηλαδή βροχή και χιόνι, όσο και σε θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τους σχετικούς χάρτες του πειραματικού μοντέλου που επικαιροποιούνται κάθε μήνα, η πρώτη εικόνα για τους χειμωνιάτικους μήνες δείχνει για το Νοέμβριο ισχυρές βροχές, αυξημένες κατά 3 χιλιοστά (σε σχέση πάντα με το μέσο όρο του μήνα) για την κεντρική μόνο Κρήτη, ενώ για το Δεκέμβριο προβλέπει ότι θα… μουλιάσουμε, με νερό που θα ξεπερνάει από τουλάχιστον 4 χιλιοστά το μέσο όρο στο νησί έως και 12,50 χιλιοστά στην κεντρική Κρήτη.
“Στεγνός”, με μείωση γύρω στα 3 χιλιοστά νερού, εμφανίζεται ο Ιανουάριος του 2018, ενώ ο Φλεβάρης για την Κρήτη δείχνει “φυσιολογικός”. Πάντα σύμφωνα με το ECMWF, ο Νοέμβριος θα είναι ζεστός με θερμοκρασίες πάνω από 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το σύνηθες, ο Δεκέμβριος θερμότερος από 0,25oC για τη δυτική Κρήτη έως 1-1,50oC για την κεντρική και ανατολική, ο Γενάρης κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου πιο ζεστός από το μέσο όρο, ενώ ο Φλεβάρης στο ίδιο ποσοστό μόνο για τα νότια παράλια της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης.
Το μοντέλο “βλέπει” υψηλές θερμοκρασίες όλο το Νοέμβρη για ολόκληρη την Ευρώπη και αποκλίσεις στις βροχές στην ήπειρο κυρίως στις παράκτιες περιοχές, με το Νότο της Γηραιάς κατά κανόνα “στεγνό”. Έντονα φαινόμενα υετού προβλέπει το ECMWF για το Δεκέμβρη στο μεγαλύτερο μέρος του μεσογειακού Νότου, ενώ αντίθετα λιγότερες βροχές και χιόνι στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.
Για το Γενάρη το σκηνικό είναι ζεστό – πάντα σε σχέση με την εποχή – καθολικά, με “ανωμαλίες” στον υετό στην ανατολική Μεσόγειο και πιο έντονα φαινόμενα στην πλευρά της Ευρώπης που βρέχεται από τον Ατλαντικό.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες προβλέψεις, οι οποίες έχουν δεχτεί στο παρελθόν σφοδρή κριτική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές του βρετανικού Metoffice, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες, σταμάτησαν να εκδίδονται.
neakriti.gr