Για τα κέρδη των χωρών της Ευρωζώνης από την δημιουργία του ενιαίου νομίσματος γράφει το περιοδικό The Economist, το οποίο αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως της Γερμανίας υπάρχουν αρκετά κέρδη από το ευρώ, την ίδια στιγμή ωστόσο άλλες χώρες όπως η Ελλάδα έχουν ελάχιστα κέρδη.
Σε δημοσίευμα του, ο Economist τονίζει πως «όταν το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης γεννήθηκε το 1999, κανείς δεν περίμενε αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια. Από τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου το 2010, έχουμε πάει σε σκληρή λιτότητα, οικονομική αναταραχή και πολιτική αστάθεια στην ευρωζώνη. Αν και η Ιρλανδία βγήκε από το προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος είναι πιθανό να χρειαστούν και νέα πακέτα. Παράλληλα, η πίστη της Γερμανίας στο ευρώ παραμένει ισχυρή, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει ωφεληθεί αρκετά από το ενιαίο νόμισμα», τονίζει το περιοδικό.
Σε επιβεβαίωση των ισχυρισμών του, ο Economist παραθέτει γράφημα με στοιχεία της δημοσιογραφικής του ομάδας και του ΔΝΤ, τα οποία δείχνουν πως από την δημιουργία της ευρωζώνης, Γερμανία και Φιλανδία έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς έχει αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 20% στην Γερμανία και 20% στη Φιλανδία, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί μόλις λίγο πάνω από το 2%, στην Πορτογαλία περίπου 0,5%, ενώ στην Ιταλία έχει μειωθεί κατά 3%.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εφόσον αναλυθούν τα στοιχεία. Από εκεί προκύπτει ότι ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση δεν καταναμέθηκε ισομερώς στην ελληνική κοινωνία αλλά αντιθέτως τα ανώτερα στρώματα καρπώθηκαν τον πλούτο ενώ τα κατώτερα στρώματα φτώχυναν.
Πηγή:iefimerida.gr