ΚΟΣΜΟΣ

Economist: Τι έκανε σωστά η Τουρκία με τον κορονοϊό

Νωρίς τον Μάρτιο, προτού η Τουρκία καταγράψει επίσημα το πρώτο της κρούσμα κορονοϊού, μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, υμνούσε τη χώρα επειδή έθετε ένα «κορυφαίο παράδειγμα» στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περίπου 173.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αργότερα, οι φανφάρες είναι μάλλον πιο ήσυχες. Ωστόσο, καθώς η χώρα βγαίνει από το lockdown,εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αιτία για πανηγυρισμούς, τονίζει δημοσίευμα του Economist.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, συνεχίζει το άρθρο, έχει τη φήμη ότι καταπνίγει τις διαφωνίες στο εσωτερικό και συγκρούεται με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους της. Αλλά χειρίστηκε την πανδημία καλύτερα από πολλές χώρες.

Η Τουρκία αψήφησε τo «ορθόδοξο» lockdown. Αντί να βάλουν ολόκληρη την οικονομία σε κώμα, οι αρχές διέταξαν τους νέους και τους ηλικιωμένους να μείνουν στο σπίτι και ζήτησαν από όλους τους άλλους, εκτός από εκείνους στις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με καταναλωτές, να εμφανιστούν κανονικά στη δουλειά τους.

Στις μεγαλύτερες πόλεις εφαρμόστηκαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ορισμένες πτήσεις εσωτερικού ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται εκ νέου την 1η Ιουνίου ενώ άνοιξαν ξανά καφετέριες, εστιατόρια, παραλίες και πάρκα. Αλλά τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών ακόμη δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερες από μερικές ώρες την εβδομάδα.

Η στρατηγική αυτή φαίνεται να έχει λειτουργήσει. Οι πιο ευάλωτοι γλίτωσαν από τα χειρότερα της πανδημίας, ενώ οι ασθενείς, κυρίως ενήλικες σε ηλικία εργασίας, ανέρρωσαν στην πλειοψηφία τους.

Παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων (κάτω των 4.746 έως τις 10 Ιουνίου) ήταν χαμηλός, ακόμη και με ανοικτό το ενδεχόμενο της υποεκτίμησης των πραγματικών στοιχείων.

Τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στα 1.000 την ημέρα από τα μέσα Μαΐου, πολύ κάτω από τα 5.000 κρούσματα ημερησίως ένα μήνα νωρίτερα. Οι θάνατοι δεν έχουν ξεπεράσει τους 127 σε μια μέρα. Η Τουρκία κατέληξε με περίπου το ίδιο ποσοστό τεστ με τη Γαλλία και ποσοστό θανάτων δέκα φορές χαμηλότερο από αυτό της Βρετανίας.

Η δημογραφία είχε τη σημασία της. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μόνο το Μεξικό και η Κολομβία έχουν χαμηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω από ό,τι η Τουρκία. Πολύ λίγοι ηλικιωμένοι Τούρκοι ζουν σε γηροκομεία, τα οποία έγιναν χώροι αναπαραγωγής του ιού στην Ευρώπη και την Αμερική.

Κάθε χώρα που διατήρησε ανοικτά τα εργοστάσιά κατά τη διάρκεια πανδημίας έπρεπε να βεβαιωθεί ότι το σύστημα υγείας της μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξηγεί ο Economist, ο Ερντογάν και οι κυβερνήσεις του έχουν ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην υγειονομική περίθαλψη, πιο πρόσφατα δημιουργώντας ένα δίκτυο νοσοκομείων μεγέθους διεθνών αεροδρομίων.

Τα τελευταία από αυτά άνοιξαν στις 21 Μαΐου, με σχεδόν 2.700 κρεβάτια, εκ των οποίων περίπου το ένα έκτο σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μερικά από τα συμβόλαια ανατέθηκαν σε φίλους του Τούρκου προέδρου και τα νοσοκομεία μπορεί να καταλήξουν με οικονομική αιμορραγία.

Αλλά η επιπλέον χωρητικότητα έχει βοηθήσει. Το κύμα των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 δεν απείλησε ποτέ να καταβάλει το σύστημα υγείας και οι ιατρικές προμήθειες δεν τελείωσαν ποτέ. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται όχι μόνο στον  Ερντογάν και τον υπουργό υγείας του, Φαχρεττίν Κοτζά, αλλά και στους δημάρχους της αντιπολίτευσης, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, οι οποίοι συγκέντρωσαν κεφάλαια και οργάνωσαν τη διανομή μασκών.

Ο Ερντογάν φιμώνει τα μέσα ενημέρωσης, βάζει στη φυλακή τους επικριτές του και παραβιάζει μερικούς από τους πιο βασικούς κανόνες της δημοκρατίας. Αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν χάσει στις εθνικές εκλογές σχεδόν δύο δεκαετίες. Οπως αναγνωρίζουν ακόμη και οι επικριτές του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εργάζεται σκληρά και κάνει τα πράγματα.

Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναλάμβαναν ποτέ την εξουσία – και αν ο Ερντογάν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο είναι το μεγαλύτερο σιωπηρό ερώτημα στην τουρκική πολιτική σκηνή – θα έπρεπε να αποδείξουν ότι μπορούν να εργαστούν εξίσου σκληρά.

Economist

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον…

4 hours ago

Τομά Πικετί: Η αίσθηση εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες τους οδηγεί στην Ακροδεξιά

Ο 52χρονος καθηγητής και ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο μιλάει στα «ΝΕΑ»…

4 hours ago

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου. Αρχικά ενεργοποιείται…

4 hours ago

Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας – Εκδήλωση την Τρίτη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του (1984-2024), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση εορτασμού…

5 hours ago

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και σίγουρα έχει πει λιγότερα από όσα…

5 hours ago

Το σχέδιο του Ισραήλ: Η διάλυση του Ιράν, η δημιουργία του Κουρδιστάν και η Γη της επαγγελίας

Του Ιωάννη Ιντζέ * Λίγο μετά την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς…

5 hours ago

This website uses cookies.