Η απρόσκοπτη επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την ελληνική επικράτεια και άρση κάθε εμποδίου για την ξεκινήσουν άμεσα τα έργα από τους εργολάβους στο Ελληνικό, είναι τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Όπως σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.
Ουσιαστικά οι δανειστές απαίτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε η Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, να ξεκινήσει την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού.
Για το θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει, από νομικής πλευράς, τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.
Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.
Τη Δευτέρα θα φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τέταρτης αξιολόγησης έτσι ώστε ως το Eurogroup του Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και η τελευταία αξιολόγηση . Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ως το Μάιο, ούτως ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις.
Πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να διαμορφώσουν τους όρους που θα υπάρξουν στην Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα το καθεστώς επιτήρησης – εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με τη μεταπρογραμματική περίοδο, από τη πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει, και ήδη στο EuroWorking Group και στους άλλους θεσμούς εργαζόμαστε σε 3 θέματα. Πρώτα σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί το Πάσχα, ένα πακέτο χρέους για μεσοπρόθεσμα μέτρα και να υπάρχει μια επιτήρηση που, όπως υποστήριξε, δεν θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα.