Στην κορυφή της ατζέντας του σημερινού Eurogroup βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Dow Jones Newswires «το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο βαρύ».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, που επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Αθήνα μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης ακόμα και αν αυτό σημαίνει την πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. «Το κλίμα δεν ήταν ποτέ τόσο βαρύ», αναφέρει μέλος της ελληνικής κυβέρνησης όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
«Οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι ορισμένοι θέλουν κάτι τέτοιο να συμβεί», δηλώνει πρώην Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τα τελευταία χρόνια.
Ένας τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει εξάλλου ότι η διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας είναι λανθασμένη. «Μόνο ελάχιστες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό»,δήλωσε.
Ο πρώτος αξιωματούχος επισημαίνει εξάλλου στο πρακτορείο ότι «εκτός και αν σχηματιστεί κυβέρνηση τώρα, πιθανότατα να μην έχουμε αρκετά χρήματα για συντάξεις και μισθούς μετά τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, και εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση, δεν μπορώ να δω εναλλακτική εκτός από την έξοδο από την Ευρωζώνη για να τυπώσουμε τα δικά μας χρήματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με χρήση της υποτίμησης».
Ο δεύτερος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι πιστωτές είναι πρόθυμοι να περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές, αλλά αν δεν μπορεί να συγκροτηθεί και τότε κυβέρνηση μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ενδεχομένως να είναι πλέον αναπόφευκτη.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει επίσης στο πρακτορείο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Δευτέρας. «Οι συνομιλίες θα εστιάσουν στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάσταση στην Ισπανία και για την επιλογή του νέου προέδρου του Eurogroup», αναφέρει η πηγή.
Ομόλογο και ανακεφαλαιοποίηση
Σύμφωνα με το «Έθνος», στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότατα και η αποπληρωμή ή όχι του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν «κουρεύτηκε» μέσω PSI και λήγει αύριο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μεταξύ των άλλων αναμένεται να εξετάσουν το ζήτημα ώστε η Ελλάδα να κρατήσει ενιαία στάση απέναντι στους ομολογιούχους που δεν δέχθηκαν να μπουν στο PSI και έχουν στα χέρια τους τίτλους συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχιίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας με σημείο αιχμής τη ρευστότητα του Δημοσίου.
Στο Eurogroup θα τεθεί και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς εκκρεμμεί η απόφαση για την επόμενη δόση των 23 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών ως τον Ιούνιο.
«Ναι» στο ευρώ, αλλά…
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη συνέπεια δεκαετιών κακοδιαχείρισης», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον και να ακολουθήσει». Δεν πρόκειται για «γενναιοδωρία προς την Ελλάδα», «αλλά με το (ποια λύση) μπορεί να γίνει δεκτή και είναι αξιόπιστη από οικονομική άποψη».
«Δεν θα κερδιζόταν τίποτε από μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη», ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Βανάκερε. «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για καταστάσεις που δεν θα έλυναν το πραγματικό, θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι εντός της Ευρωζώνης».
Κοινός παρονομαστής της θέσης με των Ευρωπαίων υπουργών είναι η επιμονή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει «η χώρα, και όχι μεμονωμένα κόμματα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά: Επιμένοντας πως δεν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν τόνισε πως «έχουμε συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, όχι με ένα πολιτικό κόμμα».
«Δεν σχεδιάζουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι στο ευρώ και στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες δύο ημέρες θα της παράσχω κάθε βοήθεια γι’ αυτό… αλλά πρέπει πρώτα να κανονίσουν τα του οίκου τους», σημείωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
«Και αν το αναλύσει κανείς» συνέχισε, «το πρόβλημά τους δεν είναι αυτήν τη στιγμή πραγματικά οικονομικό ή δημοσιονομικό, το άμεσο πρόβλημα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, είναι πρόβλημα δημοκρατίας».
Και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε πως η«Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει. Χρειάζεται να βρούμε λύσεις και να δώσουμε βοήθεια. Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει σειρά μέτρων και η πολιτική αβεβαιότητα την εμποδίζει να τα πάρει και αυτό βαραίνει τις αγορές».
Ο ντε Γκίντος αρνήθηκε επίσης να συζητήσει για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά και το αποτέλεσμα εκλογών, πρέπει να ανταποκριθεί».
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.