ΚΟΣΜΟΣ

Eurovision 2024: Όταν πάγωσε η αίθουσα με την βαθμολογική εκτίναξη του Ισραήλ στην πρώτη θέση – Πώς εξελίχθηκε το θρίλερ

Η πιο αμήχανη στιγμή στη χθεσινοβραδινή διαδικασία βαθμολογίας και ανάδειξης νικητή στην Eurovision του Μάλμε ήταν όταν άρχισαν να προστίθεται στον πίνακα της ψηφοφορίας οι προτιμήσεις του κοινού και φάνηκαν οι πολύ υψηλές προτιμήσεις του κοινού για τη συμμετοχή του Ισραήλ, αλλά και της Ουκρανίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία, με τις επιλογές των επιτροπών από τις χώρες της EBU, η Ελβετία, η Γαλλία και η Κροατία, με τα ομολογουμένως πιο καλά τραγούδια, προηγούνταν με άνεση. Το δε Ισραήλ είχε περίπου καταποντιστεί, καθώς το σόου που παρουσίασε ήταν στην καλύτερη περίπτωση μία μετριότητα.

Κι όμως, με την ανακοίνωση των προτιμήσεων του κοινού, το Ισραήλ όχι απλά βελτίωσε τη θέση του, αλλά πήγε προσωρινά πρώτο! Κι αυτό διότι είχε λάβει τους περισσότερους ως εκείνη την ώρα βαθμούς από το κοινό (333). Και ενώ είχε μόλις 42 βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα. Σημειωτέον ότι από τις επιτροπές η Ελβετία είχε 365 βαθμούς, η Γαλλία 218 και η Κροατία 210.

Ουδείς όμως ήταν σίγουρος ότι κάποια από τις τρεις θα ξεπερνούσε στην τελική κατάταξη το Ισραήλ κι έτσι η αίθουσα πάγωσε. Διότι οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν πως μία νίκη της Ισραηλινής καλλιτέχνιδας θα οφείλονταν σε πολιτικούς λόγους και στην κινητοποίηση ενός κόσμου μόνο και μόνο με τέτοια κριτήρια – να σταλεί ένα μήνυμα υπέρ του Τελ Αβίβ και κόντρα στις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο για τη σφαγή στη Γάζα.

Μία μικρότερης έντασης αμηχανία εκφράστηκε κι όταν ανακοινώθηκε η βαθμολογία του κοινού για την Ουκρανία, λίγη ώρα μετά από εκείνη του Ισραήλ. Της οποίας το τραγούδι είχε βαθμολογηθεί από τις επιτροπές απλά ως «καλό», εάν γίνει μία ερμηνεία του γεγονότος ότι ήταν πέμπτο με 146 ψήφους, πολύ μακριά από την πρώτη τριάδα. Από το κοινό η Ουκρανία έλαβε 307 βαθμούς και βρέθηκε, τη στιγμή της ανακοίνωσης στην πρώτη θέση, επίσης προσωρινά.

Η δυσφορία ήταν έντονη στην αίθουσα για κάποια ώρα, καθώς η Ουκρανία απέκτησε πραγματικές ελπίδες για τη νίκη, καθώς έφτασε στους 453 βαθμούς και άρα η πρώτη τριάδα κατά την αξιολόγηση της επιτροπής είχε μείνει αρκετά πίσω. Η δυσαρέσκεια για την εκτίναξη της ουκρανικής συμμετοχής είχε ακριβώς την ίδια βάση με εκείνη για το Ισραήλ: Ο φόβος ότι ο κόσμος ψήφισε με πολιτικά κριτήρια για συμπαράσταση στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή χώρα και όχι επειδή το τραγούδι άξιζε τη νίκη.

Στη συνέχεια βέβαια η «τάξη» των πραγμάτων αποκαταστάθηκε. Η Κροατία έλαβε τις περισσότερες ψήφους από κάθε χώρα από το κοινό (337) και βρέθηκε εκείνη να ξεπερνά και την Ουκρανία και το Ισραήλ (οπότε ηρέμησαν τα πράγματα), αν και στο ενδιάμεσο η Γαλλία είχε καταφέρει να ξεπεράσει μόνο την Ισραηλινή τραγουδίστρια, αλλά όχι και την ουκρανική συμμετοχή.

Και βέβαια στο τέλος όταν ανακοινώθηκε ότι η Ελβετία έλαβε ικανό αριθμό ψήφων από το κοινό για να κερδίσει το διαγωνισμό, ήλθε το ξέσπασμα σχεδόν απ’ όλη την αίθουσα. Τελικά δεν έμεινε για την τραγουδίστρια από το Ισραήλ ούτε η χαρά της πρωτιάς στο κοινό (την ξεπέρασε ο Κροάτης καλλιτέχνης), ενώ βρέθηκε και εκτός τριάδας, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ της.

Η συνολική βαθμολογία

Ελβετία 591

Κροατία 547

Ουκρανία 453

Γαλλία 445

Ισραήλ 375

Ιρλανδία 278

Ιταλία 268

Αρμενία 183

Σουηδία 174

Πορτογαλία 152

Ελλάδα 126

Γερμανία 117

Λουξεμβούργο 103

Λιθουανία 90

Κύπρος 78

Λετονία 64

Σερβία 54

Μ. Βρετανία 46

Φινλανδία 38

Εσθονία 37

Γεωργία 34

Ισπανία 30

Σλοβενία 27

Αυστρία 24

Νορβηγία 16

H πρώτη 10άδα με βάση τις προτιμήσεις του κοινού ήταν:

1. Κροατία 337

2. Ισραήλ 323

3. Ουκρανία 307

4. Ελβετία 236

5. Γαλλία 227

6. Ιρλανδία 136

7. Ιταλία 104

8. Ελλάδα 85

9. Αρμενία 82

10. Λιθουανία 58

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

16 mins ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος – Νικητής από τον πρώτο γύρο με 50,5%

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

21 mins ago

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…

1 hour ago

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

2 hours ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

2 hours ago

Τα νόστιμα και πολύτιμα τζίτζιφα έχουν και αντι-διαβητική δράση

Του Ιωάννη Κιούση * ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ Η χρόνια υπεργλυκαιμία του διαβήτη σχετίζεται…

2 hours ago

This website uses cookies.