Προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης σε Νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, της Αν. Μακεδονίας & Θράκης, της Θεσσαλονίκης, καθώς και Κρήτης & Νησιών καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι το το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει.
Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαγγελίες του αέρα και τονίζει ότι απαντά με συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία, όπως λέει, προκύπτει η επερχόμενη διάλυση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ομοσπονδία:
Θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες Κλίνες ΜΕΘ, τα Χειρουργικά τραπέζια των νοσοκομείων κλείνουν το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και χειρουργικών υλικών. Οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασαν το ένα έτος (ο θάνατός σου η ζωή μου!!!).
Λειτουργούν Κλινικές χωρίς ειδικευμένους Ιατρούς απόγευμα – νύχτα. Σε πολλά νοσοκομεία παρέχεται Νοσηλευτική φροντίδα από μία Νοσηλεύτρια σε δύο κλινικές (απόγευμα και νύκτα).
Επί των ημερών του κ. Τσίπρα το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000.
Άλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε και προτίθενται την επόμενη διετία (εντός του τρέχοντος προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής) να ασκήσουν το δικαίωμα.
Τα Νοσοκομεία, εφέτος θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.
Οι πολίτες πληρώνουν μια ζωή το ΕΣΥ, με φόρους και τσουχτερές εισφορές, το χρειάζονται ελάχιστες φορές για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος Υγείας και όμως δεν είναι σε θέση το Σύστημα να εξαντλήσει τις πιθανότητες να γίνουν καλά, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητεί να μπει τέλος στις «ανθρωποθυσίες για την επιτυχία των μνημονίων και την διατήρηση της καρέκλας της κυβερνητικής εξουσίας».
Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Κρήτης
Σχετικά τώρα με την Κρήτη η ΠΟΕΔΥΝ σημειώνει τα εξής:
Η υποχρηματοδότηση και η μεγάλη υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό υποβαθμίζει, απαξιώνει και μεθοδικά διαλύει τις δομές των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Υγεία, Πρόνοια και Ψυχική Υγεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους. Η μέχρι τώρα λειτουργία τους στηρίζεται στην εμπειρία, τον επαγγελματισμό και τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των εργαζομένων σε αυτές.
Κοινό χαρακτηριστικό για όλες τις υπηρεσίες Υγείας (πρωτοβάθμια, προνοσοκομειακή, νοσοκομειακή πρόνοια, ψυχική υγεία) είναι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών (πάνω από 40 %, το οποίο προκύπτει από τα Γραφεία Ποιότητος) κυρίως λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης το ποσοστό διπλασιάζεται την τουριστική περίοδο.
Την κάλυψη των υπηρεσιών Υγείας την προσφέρουν όμως όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών.
Αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές της δημόσιας Υγείας:
Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, η νοσηλευτική υπηρεσίαοφείλει πάνω από 13.000 ρεπό στο προσωπικό της. Βοηθητικό προσωπικό ελάχιστο πχ. ένας μεταφορέας ασθενών για όλο το νοσοκομείο. Τεχνολογικός εξοπλισμός από το 1999 με συνεχή προβλήματα. Η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται με δωρεές και παροχές από ιδιωτικήπρωτοβουλία.
Πα.Γ.Ν.Η. -Βενιζέλειο.Τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς. Οι περισσότερες δε κλινικές είναι μεγάλης βαρύτητας και μοναδικές στην νότια υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδος και οι οποίες εφημερεύουν καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 2015 εξυπηρέτησε πάνω από 105.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 100.000 στα ΤΕΠ και έγιναν πάνω από 80.000 εισαγωγές.Η Παιδοψυχιατρική κλινική (μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια) λειτουργεί με εργαζόμενους με μπλοκάκι. Μεταφορείς ασθενών ένας το απόγευμα ένας τη νύχτα. Οφειλόμενα ρεπό και άδειες για τη νοσηλευτική υπηρεσία του Βενιζελείου είναι πάνω από 7.000 και πάνω από 10.000 για το Πα.Γ.Ν.Η. Συνθήκες απαράδεκτες με αποτέλεσμα να υπάρχουν αιτήματα εργαζομένων για αλλαγή τμημάτων καθώς και παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών π.χ. ορθοπεδικών (Βενιζέλειο).
Γενικό Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας & Σητείας.Δύο νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και με σημείο αναφοράς αγροτικές και τουριστικές περιοχές. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος κλπ.Στο νοσοκομείο Σητείας για το λόγο ότι ανήκει σε άγονη περιοχή οι ιατροί μπορούν μετά από μία 5ετια να ζητήσουν μετάθεση. Ο λόγος αυτός δημιουργεί τεράστια έλλειψη των βασικών ειδικοτήτων της ιατρικής υπηρεσίας.Βοηθητικό προσωπικό ελάχιστο έως μηδενικό.
Νοσοκομείο Ρεθύμνου.Τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό. Ειδικευόμενοι ιατροί στη χειρουργική και παθολογική ειδικότητα δεν υπάρχουνε. Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ακτινολόγων με αποτέλεσμα περιστατικά να μεταφέρονται στα Χανιά. Το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εγκαταλελειμμένες αφήνοντας μία εικόνα τριτοκοσμικού νοσοκομείου.
Νοσοκομείο Νεάπολης. Ελάχιστο βοηθητικό προσωπικό. Οι 3 εργαζόμενοι ΥΕ εξασκούν καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών. το απόγευμα και τη νύχτα λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων κατηγοριών τα ασκεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει και οι βλάβες που προκύπτουν δίνονται σε ιδιώτες τεχνικούς.
Ψυχιατρείο Χανίων.Ο οργανισμός του με το διασυνδεόμενο Γενικό Νοσοκομείο δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει με το γεγονός της μεταφοράς ασθενών που φιλοξενούνται στις δομές του και χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Το Γενικό Νοσοκομείο δεν δέχεται εισαγωγή ψυχιατρικού ασθενούς αν δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης. Αρκετές φορές η φύλαξη γίνεται με αποκλειστικό προσωπικό το οποίο πληρώνεται από τους ασθενείς.
Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων (Χανίων –Λασιθίου –Πόμπιας).Ιατρική υπηρεσία δεν υπάρχει. Οι υπηρεσίες προσφέρονται με εξωτερικούς συνεργάτες. Ελάχιστο βοηθητικό προσωπικό. Οι ανάγκες καλύπτονται από αποκλειστικές νοσηλεύτριες ή βοηθητικό προσωπικό (εργόσημο) το οποίο προσωπικό πληρώνεται από τις συντάξεις των περιθαλπόμενων. Το περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό είναι επικουρικό ή με σύμβαση έργου. Οι προϋπολογισμοί τους είναι ανεπαρκείς για τη λειτουργία τους ενώ παράλληλα το ΙΚΑ έχει αρκετές οφειλές ως προς τα ιδρύματα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις παραμένουν χωρίς συντήρηση.
Η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να λειτουργήσει με ευχολόγιαόπως επικαλείται το Υπουργείο Υγείαςκαι με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Απαιτούνταιπολιτικές λύσεις που να διασφαλίζουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας –Πρόνοιας και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας.