18.1 C
Chania
Thursday, November 28, 2024

Fake news: Ψηφιακά επεξεργασμένη η εικόνα από τον προαύλιο χώρο βομβαρδισμένου νηπιαγωγείου στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Ισχυρισμός:

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο από βομβαρδισμένο νηπιαγωγείο στην Ουκρανία αποτελούν προβοκάτσια και παραποιούν την πραγματικότητα.

Συμπέρασμα:

Χρήστης του Twitter δήλωσε ότι πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα την οποία δημιούργησε ο ίδιος προσθέτοντας στο αρχικό στιγμιότυπο ένα μηχάνημα.

Σελίδα στο Facebook υποστηρίζει μέσω ανάρτησης της ότι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο από βομβαρδισμένο νηπιαγωγείο στην Ουκρανία αποτελούν προβοκάτσια και παραποιούν την πραγματικότητα. Η φωτογραφία όμως που χρησιμοποιεί σαν αποδεικτικό έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανάρτηση που έγινε στη σελίδα Αντιπροσωπεία ΛΔ Ντόνετσκ- Representative Office DNR στις 19 Φεβρουαρίου 2022:

Στην υπό εξέταση ανάρτηση εντοπίζεται η ακόλουθη εικόνα, η οποία φέρεται να αποδεικνύει ότι η τρύπα στον τοίχο δεν είναι αποτέλεσμα βομβαρδισμού αλλά οφείλεται σε εργασίες που γινόταν στο σημείο.

Τι ισχύει

Στην ανάρτηση γίνεται αναφορά στο βομβαρδισμό που έγινε στο νηπιαγωγείο του οικισμού Stanytsia Luhanska που βρίσκεται στην περιφέρεια του Λουχάνσκ στην Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου 2022. Όπως διαβάζουμε σε άρθρα μέσων ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και το Reuters, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε πως το σημείο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν τις αποσχισμένες ανατολικές περιοχές.

Την υπό εξέταση φωτογραφία, όπως δηλώνει ο χρήστης του Twitter @Xr_Trirogulivka έφτιαξε ο ίδιος χρησιμοποιώντας πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Όπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο που ακολουθεί, ισχυρίστηκε σε tweet ότι αυτός την δημιούργησε και μάλιστα αναλύει τα βήματα που ακολούθησε για να μην φαίνεται ότι έχει προστεθεί το αντικείμενο στην αρχική φωτογραφία.

Την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή αυτός έκανε την επεξεργασία της εικόνας, παρέθεσε και σε έναν ακόμη χρήστη. Σε αυτό το tweet επισύναψε και στιγμιότυπο από το πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποίησε.

Ως φόντο στην τροποποιημένη εικόνα φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε σε σελίδα στο Facebook. Ακολούθως μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο από τον εξωτερικό χώρο του νηπιαγωγείου.

Στη συνέχεια παραθέτουμε σύγκριση από στιγμιότυπο που πήραμε από το βίντεο (εικόνα αριστερά) και την επεξεργασμένη εικόνα που αναρτήθηκε από χρήστη στο Twitter (εικόνα δεξιά).

Πλάνα από το σημείο κοινοποίησε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μέσω του λογαριασμού που διαθέτει στο Twitter.

Το γεγονός με την ψηφιακά τροποποιημένη εικόνα ανέδειξε και ο Eliot Higgins, διευθυντής και ιδρυτής του Bellingcat με ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία στην Ουκρανία έξω από το βομβαρδισμένο σχολικό κτήριο τροποποιήθηκε ψηφιακά. Στην αρχική φωτογραφία προστέθηκε η εικόνα ενός μηχανήματος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ