Η μικροβιολόγος Ελίζα Γκρανάτο ήταν μια από τους δύο εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχε στην δοκιμαστική χορήγηση σε ανθρώπους ενός ακόμη εμβολίου εμβολίου για τον κορονοϊό.
Η φωτογραφία της γυναίκας, τη στιγμή που γίνεται η δοκιμή του εμβολίου έκανε τον γύρο του κόσμου και φυσικά πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν με ενθουσιασμό να την επαινέσουν για το θάρρος και τον αλτρουισμό της, αφού πήρε ένα τεράστιο ρίσκο για όλους εμάς, ασχέτως εάν αποδειχθεί πως το εμβόλιο προστατεύει τελικά ή όχι, κατά του νέου κορονοϊού.
Η δοκιμή έγινε την Πέμπτη και μέσα στο Σαββατοκύριακο στα social media κυκλοφορούσε ευρέως η ”είδηση” πως η γιατρός είχε πεθάνει συνδέοντας τον ”θάνατο” με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Φυσικά η είδηση αυτή ήταν ψευδής, ένα από τα άπειρα δυστυχώς fake news που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες και σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Η γιατρός όσο και η βρετανική κυβέρνηση προχώρησαν σε αναρτήσεις και ανακοινώσεις διαψεύδοντας την ”είδηση”.
″Τίποτα δεν συγκρίνεται όπως το να ξυπνάς το πρωί με ένα ψευδές άρθρο για τον θάνατο σου…Είμαι μια χαρά” δηλώνει η γιατρός η οποία μάλιστα μίλησε στο BBC: Είμαι ολοζώντανη, σας ευχαριστώ. Πίνω τσάι, είναι Κυριακή 26 Απριλίου. Τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά μου. Τρεις ημέρες αφού έκανα το εμβόλιο. Περνάω μια ωραία Κυριακή, και ελπίζω το ίδιο όμορφα να περνά και όλος ο κόσμος”.
Το δε βίντεο με τις δηλώσεις στο Twitter έχει γίνει viral.
Σχετική ανάρτηση έγινε και την Κυριακή από το Υπ.Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Η.Β. ”Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η πρώτη εθελόντρια στο πρόγραμμα δοκιμών εμβολίου για τον κορονοϊό στο Η.Β, είναι νεκρή είναι παντελώς αναληθείς” αναφέρει το tweet του Υπουργεί ενώ καλεί τους πολίτες, πριν αρχίζουν να μοιράζονται αβάσιμους ισχυρισμούς στο διαδίκτυο να χρησιμοποιούν για διαθέσιμα εργαλεία για την επαλήθευση ή απόρριψη ψευδών ειδήσεων που στόχο έχει να αναχαιτίσει τη διάδοση fake news.
Σημειώνεται πως στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Guardian, ξεκίνησε την καμπάνια Don’t Feed the Beast (Μην Τρέφει το Κτήνος) που στόχο έχει να ενθαρρύνει τους πολίτες να υποβάλλουν ερωτήσεις για το κατά πόσο είναι αληθείς ”ειδήσεις” που διαβάζουν στο διαδίκτυο. Το Share checklist περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για να κρίνει ένας χρήστης του διαδικτύου κατά πόσο μια είδηση είναι αληθής τσεκάροντας πχ την πηγή, αναλύοντας τα δεδομένα κλπ. To βασικό σύνθημα είναι ”Προσέξτε τη κοινοποιείται. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται στο διαδίκτυο”.
Βέβαια όπως και με τον κορονοϊό έτσι και με το εμβόλιο αναμένεται να υπάρξουν πολλά fake news καθώς ήδη ξεπηδούν φωνές στο διαδίκτυο με αβάσιμα επιχειρήματα και επικαλούμενες ανυπόστατες θεωρίες (συνήθως συνωμοσίας) που σχετίζονται με όποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό (αφού ακόμη κανένα δεν έχει εγκριθεί, δεν έχει μπει σε μαζική παραγωγή και φυσικά δεν έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού) και καλούν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί.
Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει στο φως με επιστολή του ο…
Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί Ερμής στα Χανιά, μετά την είδηση…
Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στην…
Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona που τα τελευταία χρόνια ζει στη…
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ψηφιακή εκδοχή της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet με…
Ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη πως η ομάδα του έχει αρχίσει…
This website uses cookies.