Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο από βομβαρδισμένο νηπιαγωγείο στην Ουκρανία αποτελούν προβοκάτσια και παραποιούν την πραγματικότητα.
Χρήστης του Twitter δήλωσε ότι πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα την οποία δημιούργησε ο ίδιος προσθέτοντας στο αρχικό στιγμιότυπο ένα μηχάνημα.
Σελίδα στο Facebook υποστηρίζει μέσω ανάρτησης της ότι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο από βομβαρδισμένο νηπιαγωγείο στην Ουκρανία αποτελούν προβοκάτσια και παραποιούν την πραγματικότητα. Η φωτογραφία όμως που χρησιμοποιεί σαν αποδεικτικό έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανάρτηση που έγινε στη σελίδα Αντιπροσωπεία ΛΔ Ντόνετσκ- Representative Office DNR στις 19 Φεβρουαρίου 2022:
Στην υπό εξέταση ανάρτηση εντοπίζεται η ακόλουθη εικόνα, η οποία φέρεται να αποδεικνύει ότι η τρύπα στον τοίχο δεν είναι αποτέλεσμα βομβαρδισμού αλλά οφείλεται σε εργασίες που γινόταν στο σημείο.
Στην ανάρτηση γίνεται αναφορά στο βομβαρδισμό που έγινε στο νηπιαγωγείο του οικισμού Stanytsia Luhanska που βρίσκεται στην περιφέρεια του Λουχάνσκ στην Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου 2022. Όπως διαβάζουμε σε άρθρα μέσων ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και το Reuters, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε πως το σημείο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν τις αποσχισμένες ανατολικές περιοχές.
Την υπό εξέταση φωτογραφία, όπως δηλώνει ο χρήστης του Twitter @Xr_Trirogulivka έφτιαξε ο ίδιος χρησιμοποιώντας πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Όπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο που ακολουθεί, ισχυρίστηκε σε tweet ότι αυτός την δημιούργησε και μάλιστα αναλύει τα βήματα που ακολούθησε για να μην φαίνεται ότι έχει προστεθεί το αντικείμενο στην αρχική φωτογραφία.
Την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή αυτός έκανε την επεξεργασία της εικόνας, παρέθεσε και σε έναν ακόμη χρήστη. Σε αυτό το tweet επισύναψε και στιγμιότυπο από το πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποίησε.
Ως φόντο στην τροποποιημένη εικόνα φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε σε σελίδα στο Facebook. Ακολούθως μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο από τον εξωτερικό χώρο του νηπιαγωγείου.
Στη συνέχεια παραθέτουμε σύγκριση από στιγμιότυπο που πήραμε από το βίντεο (εικόνα αριστερά) και την επεξεργασμένη εικόνα που αναρτήθηκε από χρήστη στο Twitter (εικόνα δεξιά).
Πλάνα από το σημείο κοινοποίησε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μέσω του λογαριασμού που διαθέτει στο Twitter.
Το γεγονός με την ψηφιακά τροποποιημένη εικόνα ανέδειξε και ο Eliot Higgins, διευθυντής και ιδρυτής του Bellingcat με ανάρτηση που έκανε στο Twitter.
Συμπέρασμα
Η φωτογραφία στην Ουκρανία έξω από το βομβαρδισμένο σχολικό κτήριο τροποποιήθηκε ψηφιακά. Στην αρχική φωτογραφία προστέθηκε η εικόνα ενός μηχανήματος.
Αντιγράφουμε από άρθρο του Μάνου Βουλαρινού για το Athens Voice για το δυστύχημα στη Σούδα:…
Συνάντηση με κεντρικό θέμα την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Αλμυρίδας,…
Τα Χανιά θα επισκεφθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2024 ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος…
Τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου, καθώς και την…
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε χθες ο…
Συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου 2025, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, ένας…
This website uses cookies.