Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά θετικά τη συμφωνία στο ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Περισσότερη τόλμη στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής ζητεί από την Άγκελα Μέρκελ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω της Zeit.
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Λύση με τέσσερα γράμματα», αναφερόμενη στο πρώτο συνθετικό του όρου «Βόρεια Μακεδονία», που στα γερμανικά είναι «Nord». Όπως σχολιάζει, «για αυτό το πρόθημα με τέσσερα γράμματα διεξαγόταν σκληρή μάχη επί 27 χρόνια. Αυτή αναμένεται τώρα να αποτελέσει παρελθόν. Επιτέλους! Σίγουρα, η λύση βρίσκεται ακόμη υπό αίρεση επειδή οι εθνικιστές εκατέρωθεν ενδέχεται να υψώσουν για άλλη μια φορά τις γροθιές τους. Τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και στη Μακεδονία (σ.σ. ΠΓΔΜ) πρέπει να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα. Ωστόσο μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εν τέλει το μέλλον θα είναι για όλους σημαντικότερο από ένα θέατρο σκιών από το παρελθόν».
Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, «πέτυχαν πράγματι ένα ιστορικό επίτευγμα (…) έκοψαν έναν γόρδιο δεσμό. Για τη Βόρεια Μακεδονία ο συμβιβασμός ανοίγει τον μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένο από την Αθήνα δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Όμως και η Ελλάδα επωφελείται επειδή η επειγόντως απαραίτητη σταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της (σ.σ. Ελλάδας)».
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ο σχολιαστής επισημαίνει: «Για πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η αντιπαράθεση μπορούσε να απελευθερώνει διαλυτικές δυνάμεις και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων της εξουσίας. Η αξίωση αποκλειστικότητας όσον αφορά την ελληνιστική κληρονομιά χρησίμευε στους πολιτικούς στην Ελλάδα σαν ένα είδος οπίου για τον λαό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης ανοίχτηκε ένα εθνικιστικό παράπλευρο μέτωπο, όπου απευθυνόταν κάλεσμα για μάχη ενάντια στο ιστορικό ξεπούλημα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να ξανακλείσει αυτό το κακό πνεύμα στο μπουκάλι».
«Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία»
«Μια συμφωνία και πολλά εμπόδια» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού. Όπως εκτιμά σε ρεπορτάζ της, «η Μακεδονία και η Ελλάδα συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της αντιπαράθεσης για την ονομασία. Ωστόσο η συμφωνία μπορεί ακόμη να αποτύχει – και από τις δύο πλευρές». Για την πλευρά της ΠΓΔΜ αναφέρονται κυρίως οι δυσκολίες που κρύβει το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνεται λόγος για την αντίσταση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρθρογράφος ασκεί οξεία κριτική στην τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «σε αυτήν την περίπτωση εκφράστηκε μέσω αυτού η παλιά Ελλάδα – εκείνη η Ελλάδα που απέτυχε και είχε οδηγήσει στην εξουσία τον Τσίπρα».
Η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης, κατά κανόνα εξαιρετικά επικριτική απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αυτή τη φορά τον επαινεί σε σχόλιό της με τίτλο «Ο ηγέτης Τσίπρας». Η FAZ γράφει: «Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό έχει καταστεί εφικτή μια λύση σε αυτή τη διένεξη. Με αυτή τη συμφωνία ο Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν ήδη κατορθώσει κάτι που οι προκάτοχοί τους δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν. Βεβαίως παίζουν και εσωπολιτικοί υπολογισμοί έναν ρόλο σε αυτό το εγχείρημα εξωτερικής πολιτικής, όμως πότε και πού θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη. Γι’ αυτό αξίζει αναγνώριση και στήριξη. Διότι το ονοματολογικό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη».
Το περιοδικό Spiegel επιχειρεί να αποτιμήσει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επιλέγοντας τον τίτλο «Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία». Όπως γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση, ο συμβιβασμός Ελλάδας και ΠΓΔΜ «σημαίνει νίκη για τη Δύση – για τη Ρωσία αντίθετα καταστροφή. Η Μόσχα θα πρέπει να φοβάται για την επιρροή της στην περιοχή. Ωστόσο η συμφωνία θα μπορούσε να αποτύχει εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης και στις δύο χώρες».
«Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στην Ιταλία για όλη την Ευρώπη. Επίσης κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να επιδείξει περισσότερη τόλμη στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει παρά τις δυσμενείς για το κόμμα δημοσκοπήσεις να πείσει τους πολίτες και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει βραχυπρόθεσμα αρνητικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις κεφαλαιαγορές. «Όμως δεν αναμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί έτσι αιωνίως. Οι ειδικοί μας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μπορούν να κρίνουν με τον καλύτερο τρόπο πότε οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να δανειστούμε και πάλι χρήματα από τις κεφαλαιαγορές. Αυτό το έχουν κάνει ήδη με επιτυχία έως τώρα.
Εκτός αυτού διαθέτουμε και ένα ‘μαξιλάρι’ για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εξάλλου ένα θέμα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο την Ελλάδα», επισήμανε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι οι Ιταλοί επέλεξαν να ψηφίσουν λαϊκιστικά κόμματα εξαιτίας των «δύσκολων κοινωνικών και περιφερειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν». «Κοιτάξτε καλύτερα γιατί οι άνθρωποι ψηφίζουν τέτοια κόμματα. Η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Οι Ιταλοί δεν τρελάθηκαν ξαφνικά. Το να τους κατηγορεί κανείς για λαϊκισμό όπως και οι εκατέρωθεν προσβολές δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει όλοι μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως υπογράμμισε, «τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν θα επιλυθούν εάν απλά συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή από όσο είναι σήμερα. Αυτό θα ήταν καλό για τη Γερμανία και για την παρακαταθήκη της ως ευρωπαίας πολιτικού». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν μιλώντας για περισσότερη τόλμη εννοεί περισσότερα χρήματα, ο έλληνας υπουργός σημείωσε: «Δεν πρόκειται πάντα μόνο για χρήματα. Αυτά σίγουρα είναι σημαντικά, αλλά το ζητούμενο είναι επίσης να έχουμε θεσμούς που επιλύουν προβλήματα. Όταν μια εθνική οικονομία εντάσσεται σε μια νομισματική ένωση εγκαταλείπει ένα σημαντικό όπλο: Δεν μπορεί κανείς πλέον να υποτιμήσει το νόμισμά του κάνοντας έτσι την οικονομία του πιο ανταγωνιστική. Επομένως χρειάζεται άλλα εργαλεία, για παράδειγμα μια περιφερειακή πολιτική, μια ευρωπαϊκή ασφάλιση ανέργων ή μια επενδυτική στρατηγική. Δυστυχώς τα κράτη-μέλη περιμένουν μέχρι να εκδηλωθούν πολιτικές κρίσεις όπως στην Ιταλία, αντί να κοιτούν προς τα εμπρός και να αποφασίσουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις».
Αισιοδοξία για νίκη στις εκλογές
Σε ερώτηση για το αν αναμένει ότι θα υλοποιηθεί η επιδιωκόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη διαδοχή στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του Eurogroup το 2017, υπογραμμίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς γνωρίζει ότι η δήλωση αυτή είναι «πολύ σαφής» και δεσμευτική για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Ο έλληνας υπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους «προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές», ενώ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποδεχθεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά την εκπνοή του προγράμματος.
Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει να πείσει τους έλληνες πολίτες προκειμένου να ανατρέψει τα δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ προγνωστικά ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Δεν σας είπε η μητέρα σας να μην πιστεύετε όλα όσα γράφουν οι εφημερίδες; Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση από το 2018. Οι άνθρωποι κοιτούν μπροστά στις εκλογές. Θα μπορέσουν να αποφασίσουν σχετικά με την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους χωρίς όμως να κάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Πώς θα βγει αυτή η εξίσωση; Ποντάρουν σε ανάπτυξη της τάξης του 4% και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους με τη Γερμανία. Τους εύχομαι καλή τύχη», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.