Υπέρ της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για μία ευρεία διάσκεψη γύρω από το ελληνικό χρέος τάσσεται ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σε άρθρο του στην εφημερίδα, προειδοποιώντας πως μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δε θα είχε βαριές συνέπειες μόνο για τη χώρα μας, όπως πιστεύουν πολλοί στο Βερολίνο, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Όπως σημειώνει ο Μίνχαου, η κυρίαρχη άποψη στο Βερολίνο είναι ότι ένα Grexit θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα , περιορισμένης έκτασης σοκ για την Ευρωζώνη και ασήμαντο γεγονός για την παγκόσμια οικονομία, όμως, όπως υποστηρίζει, κάνουν λάθος.
Στην πραγματικότητα, αντιτείνει, οι συνέπειες θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ελλάδα – «όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στους αριθμούς, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις πολύπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους», εξηγεί.
Κάνει μάλιστα αναφορά στην κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, σημειώνοντας ότι και τότε οι Αμερικανοί υποτίμησαν τις συνέπειές της.
Η καλύτερη λύση, εκτιμά, θα ήταν μία ελάφρυνση χρέους, σε συνδυασμό με μία μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Σχολιάζει πάντως πως μία τέτοια συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, και προβλέπει ως θετικότερη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη μια συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος, την λήξη της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάπτυξη, αφήνοντας τη διάσκεψη για το χρέος για αργότερα.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Grexit θα αποτελέσει μια ανεπανόρθωτη αποτυχία της οικονομικής διπλωματίας. Αν συμβεί αυτό, δε θα μιλάμε πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το μέλλον του ίδιου του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει.