Με άρθρο-σοκ οι Financial Times γράφουν σήμερα ότι οι διεθνείς πιστωτές μαλώνουν για το ελληνικό πρόβλημα και σπρώχνουν την Ελλάδα επικίνδυνα κοντά σε στάση πληρωμής του χρέους που λήγει την επόμενη εβδομάδα.
«Νέος κύκλος διπλωματικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου και ρίσκου, πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης 174 δισ. ευρώ της Ελλάδας, ανοίγει για τους ηγέτες της ευρωζώνης. Οι διεθνείς πιστωτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το πώς θα μειωθεί το ιλιγγιώδες χρέος των Αθηνών, σπρώχνοντας την χώρα επικίνδυνα κοντά ακόμα και σε στάση πληρωμής του χρέους που λήγει την επόμενη εβδομάδα» γράφει η εφημερίδα.
Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να ολοκληρώσουν το νέο πρόγραμμα, που παρατείνει την διάσωση της Ελλάδας για δύο χρόνια ως το 2016, στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Δευτέρα. Έτσι, θα απεγκλωβιζόταν η καθυστερημένη δόση των 31,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται απεγνωσμένα η Αθήνα, αναφέρουν οι Financial Times.
Ομως σύμφωνα με αξιωματούχους που μετέχουν στις συνομιλίες, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές όσον αφορά το πόση ανακούφιση από το χρέος χρειάζεται η Ελλάδα και το ποιoς θα επωμιστεί τις απώλειες από τις μειωμένες αποπληρωμές χρέους.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούμε έναν νέο κύκλο μετά την Δευτέρα», δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη κλείσει»» γράφει η εφημερίδα.
Διπλωμάτες δηλώνουν στους Financial Times ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν, δύο από τα τρία μέλη της τρόικα που χειρίζεται την διάσωση της Ελλάδας, συγκρούονται όσον αφορά το μέγεθος και τον ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο για την δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη, για τα ποσά που θα συγκεντρώσει από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το πόσα κεφάλαια χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί το παραπαίον τραπεζικό σύστημα.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια διαφορά 5-10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στο πού πιστεύουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ότι θα βρίσκεται το ελληνικό χρέος μεχρι το 2020, την χρονολογία-στόχο για επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Περαιτέρω περιπλέκει τις συνομιλίες η επιμονή του ΔΝΤ πως τα επίπεδα του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθούν στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, ενώ η Κομισιόν προτείνει χαλάρωση του στόχου στο περίπου 125% ως το 2022» καταλήγει η εφημερίδα.
Πηγή: iefimerida.gr
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.