Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Κάνουν λάθος οι Γερμανοί για τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit

Υπέρ της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για μία ευρεία διάσκεψη γύρω από το ελληνικό χρέος τάσσεται ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σε άρθρο του στην εφημερίδα, προειδοποιώντας πως μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δε θα είχε βαριές συνέπειες μόνο για τη χώρα μας, όπως πιστεύουν πολλοί στο Βερολίνο, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όπως σημειώνει ο Μίνχαου, η κυρίαρχη άποψη στο Βερολίνο είναι ότι ένα Grexit θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα , περιορισμένης έκτασης σοκ για την Ευρωζώνη και ασήμαντο γεγονός για την παγκόσμια οικονομία, όμως, όπως υποστηρίζει, κάνουν λάθος.

Στην πραγματικότητα, αντιτείνει, οι συνέπειες θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ελλάδα – «όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στους αριθμούς, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις πολύπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους», εξηγεί.

Κάνει μάλιστα αναφορά στην κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, σημειώνοντας ότι και τότε οι Αμερικανοί υποτίμησαν τις συνέπειές της.

Η καλύτερη λύση, εκτιμά, θα ήταν μία ελάφρυνση χρέους, σε συνδυασμό με μία μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Σχολιάζει πάντως πως μία τέτοια συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, και προβλέπει ως θετικότερη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη μια συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος, την λήξη της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάπτυξη, αφήνοντας τη διάσκεψη για το χρέος για αργότερα.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Grexit θα αποτελέσει μια ανεπανόρθωτη αποτυχία της οικονομικής διπλωματίας. Αν συμβεί αυτό, δε θα μιλάμε πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το μέλλον του ίδιου του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας…

41 mins ago

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου, ζήτησε και έλαβε ο 51χρονος Ηρακλειώτης…

1 hour ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στα Χανιά – Η Κρήτη μετράει τρεις νεκρούς σε μια εβδομάδα

Την ώρα που η Κρήτη θρηνεί για την 26χρονη μητέρα που έχασε τη ζωή της…

1 hour ago

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, να εκφράσω τα θερμά…

1 hour ago

Π. Πολάκης: Κλίκα εντός ΕΚΠΑ επιμένει για Βραχνή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη…

1 hour ago

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), διαδηλώνοντας κατά του πολέμου…

4 hours ago

This website uses cookies.