Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Financial Times: Ο φανταστικός διάλογος Σόιμπλε – Βαρουφάκη και η Αντίσταση στους ναζί στη Μάχη της Κρήτης

Με χιούμορ αλλά και… δηλητηριώδει ατάκες, οι FT επιχειρούν να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή των διαλόγων ανάμεσα στο Β. Σόιμπλε και το Γ. Βαρουφάκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Διαβάστε έναν απολαυστικό… φανταστικό διάλογο που θα μπορούσε να έχει γίνει στα αλήθεια ανάμεσα στους δύο υπουργούς, αφού σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε πράγματα που διέρρευσαν ή έκαναν αίσθηση κατά την κοινή συνέντευξή τους.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Αναφορά στον πόλεμο: η ελληνική στρατηγική για να κερδηθούν οι γερμανικές καρδιές» που υπογράφεται από τον Robert Shrimsley των FT, αναπαράγονται οι φανταστικοί διάλογοι μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη:

Σόιμπλε: Καλημέρα, σε περιμέναμε νωρίτερα

Βαρουφάκης: Ζητώ συγγνώμη, επισκεπτόμουν το μπoύνκερ του Χίτλερ

Σόιμπλε: Ναι. Όλοι συμπαθείτε τις περιοχές που σχετίζονται με τους Ναζί. Είδα τον ηγέτη σας να επισκέπτεται μνημείο για τους Έλληνες που εκτελέστηκαν από Γερμανούς. Ίσως να βρεις χρόνο να επισκεφθείς και την Wannsee ενόσω είσαι στο Βερολίνο.

Βαρουφάκης: Ας μην αρχίσουμε στραβά. Ήρθα με ένα δωράκι για σένα

Σόιμπλε: Πόσο ευγενικό. Είναι βιβλίο;

Βαρουφάκης: Ναι. Είναι του Άντονι Μπίβορ «Κρήτη: Η μάχη και η Αντίσταση»

Σόιμπλε: Φυσικά, Έλληνες και δώρα φέροντες

Βαρουφάκης: Πρέπει να καταλάβεις, δεν αναφέρομαι στους Ναζί ως προσβολή, αλλά ως προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν μια χώρα υφίσταται εθνική ταπείνωση και βρίσκεται σε μια δίχως τέλος απελπισία. Τώρα έχουμε και εμείς Ναζί στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι η Γερμανία, περισσότερο από όλες τις χώρες θα θέλει να μας βοηθήσει να τους αντισταθούμε. Ξέρετε πως αισθανόμαστε.

Σόιμπλε: Γι’ αυτό μας απειλείτε με διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων, από διάθεση συγκρότησης κοινού μετώπου;

Βαρουφάκης: Πρέπει να καταλάβετε. Κάποιες από τις αναφορές μας στους Ναζί είναι για δική μας εσωτερική κατανάλωση και κάποια για δική σας. Μην τα μπερδεύετε. Θέλω μια ισχυρή Γερμανία. Μια Γερμανία που να ηγείται της Ευρώπης.

Σόιμπλε: Οπότε δεν σας πειράζει μια ισχυρή Γερμανία, αρκεί να δρα όπως επιθυμείτε. Αν διαγράψουμε τα χρέη σας και σας αφήσουμε να εγκαταλείψετε τις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν είμαστε στρατός κατοχής. Δεν σας πειράζει ένας ισχυρός δανειστής, αρκεί να συνεχίζει να πληρώνει.

Βαρουφάκης: Εμείς απλά ζητάμε βοήθεια

Σόιμπλε: Και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε…Αλλά θέλουμε και εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, την βεβαιότητα ότι όταν μια χώρα κάνει μια συμφωνία θα την τηρήσει.

Βαρουφάκης: Μα το πρόγραμμα έχει οδηγήσει την χώρα μου στην απελπισία. Θες πάλι να αναφέρω τους Ναζί;

Σόιμπλε: Πιστεύω έλαβα το μήνυμα

Βαρουφάκης: Αντιμετωπίζουμε μια άγρια κρίση χρέους. Δώσατε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία σε ένα χρεοκοπημένο έθνος. Ήρθαμε σε σας με πρόβλημα υποθήκης και μας προσφέρετε πιστωτικές κάρτες. Ο λαός μας ψήφισε για ένα καλύτερο μέλλον, αυτή ήταν η υπόσχεσή μας προς αυτούς

Σόιμπλε: Υπόσχεση που έγινε με τον τραπεζικό λογαριασμό άλλου.

Βαρουφάκης: Θέλουμε χρόνο για να δουλέψουμε το νέο μας πρόγραμμα…να συνεχίσετε να μας στηρίζετε…ενώ δουλεύουμε πάνω σε νέους όρους που δεν θα σας αρέσουν.

Σόιμπλε: Όπως;

Βαρουφάκης: Θέλουμε να διαγράψετε το χρέος, να μειώσετε το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος και να μας αφήσετε να ακυρώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Σόιμπλε: Η διαγραφή χρέους δεν είναι αποδεκτή από τον γερμανικό λαό

Βαρουφάκης: Τώρα θα πρέπει να αναφέρω την τελευταία φορά που διαγράφηκαν τα γερμανικά χρέη;

Σόιμπλε: Με εκπλήσσει που δεν το έχεις (ήδη) κάνει

Βαρουφάκης: Σκεφτόμουν να πάω στο Νταχάου πριν επιστρέψω στην πατρίδα

Σόιμπλε: Ναι, ναι. Θα κάνεις όλο το τουρ του Τρίτου Ράιχ. Το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων για το χρέος και κάποια ανάσα για την μεταρρύθμιση του φορολογικού. Μην φέρετε τους εαυτούς σας σε τέτοια θέση ώστε να αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ. Εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά δεν μπορούμε και να το αποτρέψουμε σε όλες τις περιπτώσεις.

Βαρουφάκης: Δεν θα φύγουμε από το ευρώ. Όπως λένε και οι Eagles,«you can check out any time you like but you can never leave» (στίχοι από το τραγούδι των Eagles, ”Hotel California” που μεταφράζονται ως «μπορείς να κάνεις check out όποτε θέλεις, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις»).

Σόιμπλε: Πολύ αμφιβάλλω ο Ντον Χένλεϊ (των Eagles) να μελέτησε τις πολυπλοκότητες της συνθήκης του Μάαστριχτ

Βαρουφάκης: Πρέπει να σεβαστείτε την εντολή που λάβαμε από έναν λαό που δεν είναι έτοιμος να υπομείνει ατέλειωτη λιτότητα (…)

Σόιμπλε: Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε

Βαρουφάκης: Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε αυτό

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μεσανατολικό: Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, τη στιγμή που το Ισραήλ…

53 mins ago

Διήμερη περιοδεία υποψήφιων ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη και Αναστασίας Σαπουνά στα Χανιά

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αρβανίτης Κωνσταντίνος   και Σαπουνά Αναστασία θα βρίσκονται στα Χανιά. Την…

58 mins ago

Κατάμεστο το Καφέ Κήπος στην εκδήλωση του ΚΚΕ με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Κ. Κούνεβα και τον Γ. Στεφανάκη

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαϊου η σύσκεψη της Τ.Ε…

2 hours ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου – Σελίνου για την πυροπροστασία

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου -…

2 hours ago

40 χρόνια μετά, η περιβαλλοντική απειλή επιστρέφει στον Σταλό ως φωτοβολταϊκό πάρκο: Έντονη αντίδραση των κατοίκων – Ζητούν άμεση παρέμβαση των αρχών

Κάτοικοι του Άνω Σταλού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε…

2 hours ago

Θρήνος για τον θάνατο του Διονύση Μαργαρώνη, ενός εκλεκτού Χανιώτη επιχειρηματία

Με βαριά θλίψη, η κοινωνία των Χανίων αποχαιρετά τον Διονύση Μαργαρώνη, έναν εκλεκτό επιχειρηματία και…

2 hours ago

This website uses cookies.