13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Fixer in Crete: H Χανιώτικη κινηματογραφική εταιρεία που διέσχισε 27 χώρες της Ευρώπης μέσα σε 30 ημέρες για την τουριστική προβολή τους στην αχανή Κίνα | Φωτός

Ημερομηνία:

O Θοδωρής Θωμαδάκης είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος.

Σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και μετά από μία 25ετή πορεία με εμπειρία σε όλα τα στάδια της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η συνεργασία με τους σκηνοθέτες Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην ταινία “Αιωνιότητα και μία ημέρα”, Παντελή Βούλγαρη στις ταινίες “Νύφες” και “Τελευταίο σημείωμα” αλλά και τον Hossein Amini στην ταινία “The Two Faces of January”, δημιούργησε την εταιρεία “Fixer in Crete”.

Tι δουλειά κάνει ένας fixer; Eξαρτάται ποιον και τι “φτιάχνει”.

Trim Castle, Ιρλανδία

Στη δημοσιογραφία, λ.χ., ο fixer διαμορφώνει το πρόγραμμα του ξένου δημοσιογράφου, τον ενημερώνει για στοιχεία του ρεπορτάζ και τον φέρνει σε επαφή με προσωπικότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωσή της δουλειάς του γρήγορα και αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να ενημερώνει για ειδήσεις που θα ενδιέφεραν ένα ξένο πρακτορείο.

Στον κινηματογράφο και στις τηλεοπτικές παραγωγές όμως η δουλειά του fixer έχει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος και δεν αφορά μόνο τον επαγγελματία που εργάζεται ως fixer.

Βran Castle, Ρουμανία

Ένας επιτυχημένος fixer μπορεί να συνεισφέρει ώστε να γυριστούν σημαντικές παραγωγές, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές, εγχώριες ή διεθνείς σε μια τοποθεσία. Τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν και τον τόπο, αφού δημιουργούνται θέσεις εργασίας και διαφημίζεται η περιοχή μέσω των παραγωγών που δημιουργούνται.

Η εταιρεία “Fixer in Crete” έχει ήδη αρκετές επιτυχίες με συμμετοχή σε γυρίσματα βίντεο κλιπ μεγάλων παραγωγών του Bollywood αλλά και σε γυρίσματα διαφημιστικών και άλλων παραγωγών. Η τελευταία της όμως παραγωγή δεν περιορίστηκε στην Κρήτη. Kυριολεκτικά σάρωσε όλη την Ευρώπη.

Plitvice Lakes, Kροατία

Ο Θοδωρής Θωμαδάκης με την εταιρεία του συμμετείχαν σε ένα διεθνή διαγωνισμό για το European Travel Commission, ένας Οργανισμός που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο την προσέλκυση τουριστών στην Ευρώπη από όλο τον κόσμο.

Το πρότζεκτ αφορούσε τη δημιουργία υλικού με κάμερα 360 μοιρών Virtual Reality (εικονική πραγματικότητα) από τοποθεσίες σε 27 χώρες της Ευρώπης. To μονταρισμένο και μη υλικό που θα προκύψει θα αποσταλεί μετά στην Κίνα, αφού η Κινέζικη κυβέρνηση σκοπεύει να το χρησιμοποίησει για την προώθηση του τουρισμού από την Κίνα στην Ευρώπη.

Bred, Σλοβενία
Bled, Σλοβενία

“Οι Κινέζοι ζητήσανε όλοι την ευρωπαϊκή ένωση, τα locations, και ζητήσανε και κάποια μονταρισμένα βίντεο από συγκεκριμένες χώρες. Άρα θα πάρουν κάποια έτοιμα μονταρισμένα βίντεο τα οποία λογικά θα ανεβάσουν σε social media ή σε αντίστοιχες σελίδες που έχουν στην Κίνα”.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση:

“Εμείς το τραβήξαμε, εμείς το μοντάρουμε, εμείς το σκηνοθετήσαμε”, μας είπε ο κ. Θωμαδάκης.

Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εταιρείες από χώρες απ’ όλη την Ευρώπη και η Χανιώτικη εταιρεία υπερίσχυσε αφού η πρότασή της θεωρήθηκε η πιο οικονομικά συμφέρουσα και η πιο ενδιαφέρουσα.

Το χρονικό πλαίσιο ασφυκτικό.

Μέσα σε ένα μήνα ο Θοδωρής Θωμαδάκης με την ομάδα του ταξίδεψαν σε 27 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και συνέλεξαν πανέμορφα πλάνα από σπάνιας ομορφιάς τοποθεσίες.

Rundāle Palace, Λετονία

Άραγε, έδειξε εύνοια στον προορισμό Κρήτη;

“Έδειξα εύνοια, αλλά δεν έγινε με σκοπιμότητα. Εδώ στην Κρήτη είχαμε την πολυτέλεια να πούμε θα περιμένουμε μια πολύ ωραία μέρα, με ωραίο φως για να τραβήξουμε πλάνα. Αυτό δεν είχαμε την πολυτέλεια να το κάνουμε στις υπόλοιπες χώρες”, είπε ο κ. Θωμαδάκης.

Ελσίνκι με το όχημα της Fixer in Crete

Ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 19 Δεκέμβρη, και σχεδόν κάθε μέρα το συνεργείο της εταιρείας “Fixer in Crete” βρισκόταν και σε μία διαφορετική χώρα.

Στη διαδρομή προέκυψαν απρόοπτα, γνώρισε έστω και αποσπασματικά στοιχεία πολλών διαφορετικών πολιτισμών για να καταλήξει ότι “αυτο που λέμε Ευρώπη είναι μια ιστορία που δεν είναι τόσο εύκολη”.

Ελσίνκι, Φινλανδία

Το ταξίδι έγινε με το όχημα της εταιρείας Fixer in Crete ενώ σε κάποιους μόνο προορισμούς επιλέχθηκε το ταξίδι με αεροπλάνο.

Ήταν ένα μεγάλο road trip γύρω από όλη την Ευρώπη.

“Διασχίσαμε όλη την ανατολική Ευρώπη από Βουλγαρία, Ρουμανία και φτάσαμε μέχρι Σκανδιναβία. Περάσαμε από Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, κατεβήκαμε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο. Στο Βέλγιο πήραμε αεροπλάνο και πήγαμε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, ξαναγυρίσαμε και μετά πήγαμε Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Μάλτα. Δεν πήγαμε στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit”

Είπε ο κ. Θωμαδάκης:

Στοκχόλμη, Σουηδία

“Στην Ευρώπη πλέον δεν υπάρχουν σύνορα. Οι μόνες χώρες που κρατάνε τα σύνορα είναι οι Βαλκανικές.

Στα Βαλκάνια θα σταματήσεις, θα δειξεις το διαβατήριό σου, θα κοιτάξουν το αμάξι σου. Και οι Βούλγαροι, και οι Ρουμάνοι, και οι Κροάτες και οι Ούγγροι έλεγχαν στα σύνορα. Από εκεί και πάνω ουδείς ασχολείται.

Τα Βαλκάνια επίσης κρατάνε τα νομίσματά τους. Όλοι οι υπόλοιποι χρησιμοποιούνε το ευρώ”.

Delta works area, Ολλανδία

Μέσα από το ταξίδι ο Θοδωρής Θωμαδάκης και το συνεργείο του ήρθαν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους.

Μας είπε ότι “αυτό που λέμε Ευρώπη είναι μια ιστορία που δεν είναι τόσο εύκολη”:

“Έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές από τη Βόρεια Ευρώπη στο πώς σκεφτόμαστε, πώς κινούμαστε, τι κάνουμε.

Στο ζήτημα λ.χ. της οργάνωσης ενός γυρίσματος βλέπαμε τι διαφορές υπήρχαν στη νομοθεσία αλλά και στις συμπεριφορές κρατικών λειτουργών ξεκινώντας από Ελλάδα μέχρι να φτάσεις Φινλανδία. Η αντιμετώπιση ήταν τελείως διαφορετική”.

Σεβίλλη, Ισπανία

“Αλλού υπήρχε μια τυπικότητα η οποία ήταν εγκλωβιστική. Στις Βόρειες χώρες υπήρχε μια φοβερή γραφειοκρατία, ζητούσαν τα απίστευτα πράγματα για να κάνεις κάτι και βρέθηκα αρκετές φορές να σκέφτομαι όσα λέμε εδώ για την Ελλάδα, ενώ στην Ελλάδα γίνονται γρήγορα τα πράγματα. Εγώ απηύδησα. Μια τυπικότητα που έφτανε στο όριο της σχιζοφρένειας, στο όριο “σε κοροϊδεύω”.”

Όμως εντύπωση προκάλεσαν και διαφορές στις συμπεριφορές. Στο πλούσιο Λουξεμβούργο, μας είπε, δε λένε ούτε καλημέρα.

Neuschwanstein castle, Γερμανία

“Έρχεται ένας άνθρωπος ταλαιπωρημένος, 1 η ώρα τη νύχτα, ξυπνάμε το πρωί, μας βλέπουνε και δε λένε ούτε μία καλημέρα; Έστω από ένα τυπικό ενδιαφέρον να ρωτήσουν τι ώρα φτάσατε, τι έγινε; Έξω χιόνιζε… Το μόνο που μας είπαν είναι: “Δώστε μας την κάρτα να πληρώσετε”. Δεν είπαμε άλλη κουβέντα”.

Θυμάται επίσης μία άλλη περιπέτειά του στη Γερμανία. Εκεί οδηγούσαν υπό ισχυρή χιονόπτωση και όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο στις 11 το βράδυ δεν υπήρχε άνθρωπος εκεί.

Duomo di Milano, Ιταλία

“Κτυπούσαμε τηλέφωνα, κουδούνια, τίποτα κανείς. Πήγαμε πυροσβεστική, καμία βοήθεια και από εκεί. Και έξω 1 μέτρο χιόνι”.

Αφού ουδείς δεν ενδιαφέρθηκε να τους βοηθήσει αναγκάστηκαν να φύγουν και να βρουν δωμάτιο σε άλλο προορισμό. Όταν τελικά βρήκαν τον ξενοδόχο και του είπαν ότι στις 11 η ώρα που έφτασαν δε βρήκαν κανένα, αυτός με απόλυτη φυσικότητα τους είπε:

Βαλέτα, Μάλτα

“Μα 11 η ώρα είναι αργά, έκλεισε”.

“Μα τι έκλεισε, έχουμε πληρώσει;”

“Α, στη Γερμανία μετά από κάποια ώρα δε λειτουργεί τίποτα”.

Αντιθέτως, όπως μας είπε, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα στις Βαλκανικές χώρες. Οι άνθρωποι ήταν πιο ζεστοί, πιο ομιλητικοί, έδειχναν ειλικρινές ενδιαφέρον.

Με αφορμή το ταξίδι αυτό ο κ. Θωμαδάκης μας εκμυστηρεύτηκε:

Ματέρα, Ιταλία

“Κάθομαι μερικές φορές και σκέφτομαι για τα μνημόνια και αναρωτιέμαι, αν δε μπορούμε εδώ να συνεννοηθούμε με τους Ολλανδούς για ένα γύρισμα ή για ένα ξενοδοχείο σκέψου να συνεννοούμαστε για το μνημόνιο με τον αντίστοιχο Ολλανδό ή τον αξιωματούχο από το Λουξεμβούργο ή τη Γερμανία και να λέει αυτός “α… δεν υπάρχει περίπτωση”… Και λες τώρα εντάξει, έτυχε. Δε σου είπα ότι όλοι οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί είναι έτσι, αλλά…”

Σχετικά με προορισμούς που του έκαναν εντύπωση ο κ. Θωμαδάκης είπε ότι τα πιο ωραία μέρη στο μεγάλο τους ταξίδι γύρω από την Ευρώπη ήταν στη Μεσόγειο.

Veliko Tarnovo, Tsarevets, Βουλγαρία

“Τα Χανιά είναι σίγουρα στα τοπ μέρη. Άμα δεις όλα τα βίντεο, τα Χανιά είναι σίγουρα στα τοπ locations. Εντυπωσιακή είναι επίσης η Ματέρα στην Ιταλία, όμορφο ήταν η λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία, πολύ εντυπωσιακά φυσικά τοπία οι λιμνες Plitvice στην Κροατία”.

Το μοντάζ του υλικού, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θωμαδάκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μπρυζ, Βέλγιο

Mετά, θα αποσταλεί στην Κίνα όπου θα αρχίσει η προώθηση του από την Κινέζικη κυβέρνηση μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσων στους κατοίκους της αχανής αυτής χώρας.

Αυτή η τεράστια προβολή 27 διαφορετικών χωρών της Ευρώπης στην Κίνα θα έχει την υπογραφή μιας Χανιώτικης εταιρείας:

“Fixer in Crete”

O σκηνοθέτης Θοδωρής Θωμαδάκης
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ