OIKONOMIA

Forbes: Αβγάτισαν τον πλούτο τους οι δισεκατομμυριούχοι – Δέκα Έλληνες στη φετινή λίστα

Το 2024 αναδεικνύεται σε μια έξοχη χρονιά για τους υπερπλούσιους του πλανήτη, όπως αποδεικνύεται από την 38η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους που συντάσσει το Forbes.

Ο αριθμός ρεκόρ των 2.781 δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα -141 περισσότεροι από το 2023 και 26 περισσότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ, του 2021- το αποδεικνύει. Ακόμα πιο τρανή απόδειξη ο ίδιος ο πλούτος τους. Τα νούμερα ζαλίζουν.

Οι υπερπλούσιοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ, με τη συνολική περιουσία τους να αγγίζει τα 14,2 τρισ.  δολάρια —2 τρισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι μόλις πριν από ένα χρόνο και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.

Και, όπως συμβαίνει με τους νόμους της οικονομίας, τα περισσότερα χρήματα συγκεντρώνονται στην κορυφή. Αυτήν την ώρα ένας αριθμός ρεκόρ 14 ατόμων αποτελεί την crème de la crème της ελίτ, το κλαμπ των υπερπλουσίων με προσωπικές περιουσίες άνω των 100 δισ. δολ. Αυτή η χούφτα δισεκατομμυριούχων ήτοι το 0,5% του συνόλου, κατέχει συνολικά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι μόλις το 0,5% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου κατέχει το 14% του συνόλου των 2.781 δισεκατομμυριούχων.

Το top 10

Ο κύριος LVMH, Μπερνάρ Αρνό, δεν εκπλήσσει κανέναν διατηρώντας για δεύτερη χρονιά τα σκήπτρατου πλουσιότερου των πλουσιότερων. Ο βασιλιάς των γαλλικών ειδών πολυτελείας αξίζει 233 δισεκατομμύρια δολάρια, 22 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2023 χάρη σε ένα ακόμη έτος ρεκόρ για τον όμιλό του LVMH, την εταιρεία πίσω από τη Louis Vuitton, την Tiffany και τα Sephora.

Είναι 38 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος από τον Νο. 2 στον κόσμο, τον Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει αξία περίπου 195 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακριβώς πίσω του, στο Νο. 3, βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, η περιυοσία του οποίου ανέρχεται σε 194 δισ. δολάρια.

Επισημαίνεται ότι το Forbes χρησιμοποίησε τιμές μετοχών και συναλλαγματικές ισοτιμίες από τις 8 Μαρτίου 2024 για τη φετινή κατάταξη.

Τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι πλουσιότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Κανείς δεν έχει κερδίσει περισσότερα, σε καθαρούς όρους δολαρίου, από τον Μαρκ Ζακερμπεργκ, ο οποίος έχει ωφεληθεί -με άλμα 116,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μόνο έτος- χάρη στον σχεδόν τριπλασιασμό της μετοχής της Meta εν μέσω απολύσεων με μείωση του κόστους και μεγάλα στοιχήματα στην AI στο metaverse.

Ο Ζάκερμπεργκ είναι το Νο. 4 στην κατάταξη του Forbes για το 2024, με αξία περίπου 177 δισεκατομμύρια δολάρια, πλουσιότερος από ποτέ.

Ο Λάρι Ελισον, της Oracle, αξίας 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Στο Νο 6 φιγουράρει ο Γουόρεν Μπάφετ με την περιουσία του να ανέρχεται σε 133 δισ. δολάρια. Ακολουθεί στο Νο 7 ο Μπιλ Γκέιτς με 128 δισ. δολάρια και στο Νο 8 ο Στιβ Μάλμερ, ο πρώην CEO της Microsoft με 121 δισ. δολάρια περιουσία, στο Νο 9 ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας, ο Ινδός Μουκές Αμπάνι που αξίζει 116 δισ. δολάρια και την πρώτη δεκάδα κλείνει ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ με περιουσία 114 δισ. δολ.

Οι celebrities

Οι διασημότητες γίνονται επίσης πλουσιότερες. Η Taylor Swift (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) εντάσσεται στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων του 2024 -η πρώτη μουσικός που το έκανε βασισμένη αποκλειστικά στη σύνθεση τραγουδιών και την ερμηνεία- μετά την περιοδεία της Eras που έσπασε ταμεία.

Ο τηλεοπτικός παραγωγός Ντικ Γουλφ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ο εγκέφαλος πίσω από εκπομπές όπως το Law & Order και το Σικάγο, είναι επίσης νέος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, όπως και ο Μάτζικ Τζόνσον, ο διάσημος πρώην παίκτης του ΝΒΑ που έκανε το έξυπνες επιχειρηματικές συμφωνίες και πήρε ποσοστά σε πολλές αθλητικές ομάδες.

Νέες είσοδοι

Συνολικά, 265 νέα πρόσωπα μπαίνουν στη χρυσή λίστα του Forbes. Ο πλουσιότερος από όλους είναι ο Ιταλός Andrea Pignataro, πρώην έμπορος ομολόγων της Salomon Brothers πίσω από την εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού ION Group. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι αξιόλογοι νεοφερμένοι περιλαμβάνουν τον ιδρυτή της αλυσίδας φαστ φουντ του Raising Cane, Todd Graves (9,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Και φυσικά, οι Maggie Gu, Molly Miao και Ren Xiaoqing (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας)—οι τρεις συνιδρυτές του γίγαντα της fast-fashion Shein.

Ακόμη, είδαν την περιουσία τους να εκτοξεύεται πάνω από το 1 δισ. δολ. ο εμβληματικός σχεδιαστής ψηλοτάκουνων Christian Louboutin (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο φίλος του Ίλον Μασκ και επενδυτής της Tesla και της SpaceX, Antonio Gracias (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι ΗΠΑ των υπερπλούσιων και των… πάμπτωχων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, για άλλη μια φορά, η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με το ρεκόρ 813, αξίας 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (έναντι 735, αξίας 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023).

Η Κίνα παραμένει δεύτερη, παρά τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με 473 (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ινδία, εν τω μεταξύ, ισχυροποιείται. Υπάρχουν πλέον 200 Ινδοί δισεκατομμυριούχοι, οι περισσότεροι από ποτέ, αξίας 954 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λιγότεροι… «αυτοδημιούργητοι»

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη φετινή λίστα έχει μειωθεί το ποσοστό των «αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων», γεγονός το οποίο από το Forbes αποδίδεται στην έναρξη της μεγάλης μεταφοράς πλούτου σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, όταν πέθανε πέρυσι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα πέντε παιδιά του πήραν τη θέση του στις τάξεις.

Δισεκατομμυριούχος 102 ετών

Η μέση ηλικία ενός δισεκατομμυριούχου είναι τα 66. Το γηραιότερο μέλος της λίστας είναι ο 102χρονος ασφαλιστικός μεγιστάνας Τζορτζ Τζόζεφ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ένας από τους 425 ανθρώπους που είναι 80 ετών και άνω.

Η νεότερη δισεκατομμυριούχος σε όλο τον κόσμο είναι η 19χρονη Livia Voigt, μια Βραζιλιάνα κληρονόμος της οποίας ο παππούς ήταν συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού WEG.

Οι Ελληνες των 25 δισ. δολαρίων

Δέκα Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στην χρυσή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους για το 2024 με την χώρα μας να μετρά 4 επιπλέον εισόδους σε σχέση με το 2023.

Ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους δισεκατομυριούχους. Το Forbes βρήκε 2.781 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο για τη φετινή λίστα – 141 περισσότερους από το 2023 και 26 περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2021. Οι υπερ-πλούσιοι είναι επίσης πλουσιότεροι από ποτέ, με τον συνδυασμένο πλούτο τους να φτάνει τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – 2 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό, τι μόλις πριν από ένα χρόνο και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.

Oι Έλληνες με περιουσίες που ζαλίζουν

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων και να βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πλέον η 432η πιο πλούσια στον κόσμο, από 455η το 2023, με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,3 δισ. δολάρια, έναντι 3,2 δισ. δολάρια το 2023.

Σταθερά στην τρίτη θέση ο Φίλιππος Νιάρχος, όπως και το 2023, με αξία 2,8 δισ. δολάρια.

Στη τέταρτη θέση ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του, νέα είσοδος στη λίστα του Forbes, με αξία 2,6 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην 1286η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

Στην πέμπτη θέση μία ακόμα νέα είσοδος, αυτή του Κωνσταντίνου Μαρτίνου και της οικογενείας του, με 2,3 δισ. δολάρια και στην 1438η θέση της κατάταξης.

Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του. H αξία του εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με πέρσι, που υπολογιζόταν στα 1,5 δισ. δολάρια.

Στην έβδομη θέση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος είχε παρουσία και στην περσινή λίστα. Η περιουσία του έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2023 από 1,9 δισ. δολάρια στα 2,2 δισ. δολάρια.

Στην όγδοη θέση η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, αυξημένη συγκριτικά με τα 1.6 δισ. δολάρια το 2023.

Την ελληνική 10άδα συμπληρώνουν δύο νέες είσοδοι στη λίστα του Forbes: ο Ανδρέας Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,8 δισ. δολάρια περιουσία και ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,5 δισ. δολάρια περιουσία.

ΟΤ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…

36 mins ago

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

2 hours ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

2 hours ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

2 hours ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

2 hours ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

9 hours ago

This website uses cookies.