Οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας έκαναν το ρωσικό τραπεζικό σύστημα να φαίνεται πιο ανθεκτικό από την τρέχουσα κατάσταση των τραπεζών στη Δύση, παρά τις επιβληθείσες κυρώσεις, σημείωσε ο αρθρογράφος Κένεθ Ραπόζα.
Κατά την άποψή του, οι δυτικές κυρώσεις έχουν επηρεάσει τις ρωσικές τράπεζες, ειδικότερα, έχει γίνει «πρακτικά αδύνατο» για τους εκπροσώπους της Δύσης να συνεργαστούν με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Ωστόσο, μια τραπεζική κρίση στη Ρωσία παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίσαμε με τη Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την Credit Suisse στην Ελβετία δεν έχει συμβεί», τόνισε ο Rapoza.
Ο ίδιος πιστεύει ότι στη σταθερότητα του ρωσικού τραπεζικού συστήματος έχει συμβάλει η πολιτική της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, η οποία έλαβε μέτρα την τελευταία δεκαετία που οδήγησαν στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού «αδύναμων ιδιωτικών τραπεζών». Ο Ραπόζα επεσήμανε επίσης την ενίσχυση του ρουβλίου.
Στις 10 Μαρτίου, το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας της Καλιφόρνια ανακοίνωσε την πτώχευση της Silicon Valley Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ. Ένας από τους κορυφαίους δανειστές επιχειρήσεων της Silicon Valley χρεοκόπησε σε λιγότερο από δύο ημέρες. Ήταν η μεγαλύτερη πτώχευση στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008. Στις 19 Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, θα αγοράσει την Credit Suisse, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες λόγω της απομάκρυνσης πελατών. Τη Δευτέρα οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 63,7% κατά το άνοιγμα των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ενώ οι μετοχές της UBS σημείωσαν πτώση 8,77%.
Η Ναμπιούλινα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Μαρτίου ότι η Τράπεζα της Ρωσίας δεν βλέπει τον κίνδυνο ενός ντόμινο για τις ρωσικές τράπεζες λόγω της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ίδια, οι ρωσικές τράπεζες είναι λιγότερο ευάλωτες από τις δυτικές και έχουν αντέξει τον πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο των επιτοκίων το 2022.