Σε άρθρο-σχόλιό της, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine συγκρίνει τις δύο νομισματικές ενώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αυτήν της δυτικής με την ανατολική Γερμανία και την υιοθέτηση του ευρώ, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις έγιναν παρόμοια λάθη.
«Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου της FAZ.
Όπως σχολιάζει η FAZ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο υπουργός Οικονομικών του Τέο Βάιγκελ μπορούν να επαίρονται ότι στη διάρκεια της θητείας τους έθεσαν τα θεμέλια δύο νομισματικών ενώσεων. Ο Βάιγκελ ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Όμως μετά την υιοθέτηση του ευρώ επικρατεί περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη σε σχέση με πριν, ενώ τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της.
Και στις δύο περιπτώσεις, του μάρκου και του ευρώ, οι πολιτικοί μέσα στον ενθουσιασμό τους επέλεξαν να μην ακούσουν τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, σημειώνει η FAZ.
Η ΕΕ δεν είναι μια ομοσπονδιακή ένωση, αλλά μια ένωση κρατών. Σε αυτή ζουν πολλοί διαφορετικοί λαοί με ξεχωριστούς πολιτικούς, ήθη και παραδόσεις. Και επειδή η ευημερία στις λεγόμενες πλούσιες βόρειες χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί μετά την υιοθέτηση του ευρώ, σε σχέση για παράδειγμα με την Ελβετία ή τη Νορβηγία, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι διερωτώνται γιατί πρέπει να συνεισφέρουν για τα χρέη της Ελλάδας.
Όπως και ο Κολ, έτσι και η νυν καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει, παρατηρεί η FAZ. Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος και ζητούσαν συνεχώς αλληλεγγύη από τους εταίρους τους. Αν η Μέρκελ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, τότε θα εξακολουθήσει να θέτει την πολιτική πάνω από τους νόμους. Σε τι κόσμο θα ζούμε όταν πλέον δεν θα ισχύουν οι κανόνες, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. Και όπως ναι μεν έχει πετύχει πολιτικά η ένωση της Γερμανίας, αλλά έχει αποτύχει οικονομικά, έτσι και η ευρωζώνη υποφέρει από τη λάθος οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, η σύγκλιση του επιπέδου ζωής που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί είναι πιο μακριά από ποτέ, καταλήγει η FAZ. Πλέον έχει έρθει η ώρα οι «διασώστες του ευρώ» να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη νομισματική ένωση.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.